9.7 C
Bucharest
Sunday, 3 December 2023
HomeSpecialGuvernul Boc vrea sa-si asume raspunderea pentru legea salarizarii

Guvernul Boc vrea sa-si asume raspunderea pentru legea salarizarii

Guvernul Emil Boc vrea sa iasa din hatisul reglementarilor cu privire la lefuri prin asumarea raspunderii pentru legea salarizarii unice a bugetarilor. Pe de alta parte, pentru proiectul de lege care interzice cumulul pensie-salariu, blocat la Senat, Executivul nu are nici o solutie.

Cabinetul Boc intentioneaza sa-si asume raspunderea in fata Legislativului pe legea salarizarii unice, a declarat presedintele executiv al Sindicatului "Cartel Alfa", Romel Neagu, la finalul discutiilor de la Ministerul Muncii. De aceea, premierul Emil Boc ar fi cerut ca discutiile legate de acest proiect sa fie finalizate pana pe data de 20 iunie, respectiv cu zece zile mai devreme decat data stabilita initial, pentru ca Executivul sa-si poata asuma raspunderea inainte de incheierea actualei sesiuni parlamentare.
Premierul Boc a declarat ieri, la negocierile dintre sindicate si reprezentantii guvernamentali, ca este nevoie de "o singura lege a salarizarii in sistemul bugetar, adica pentru toate persoanele care sunt platite din fonduri publice, direct sau indirect", fara a se mai face vreo diferenta intre cei platiti din fonduri proprii sau de la buget. Vicepresedintele Aliantei Sed Lex, Razvan Bordeanu, a fost nemultumit insa de lentoarea cu care avanseaza negocierile si de faptul ca "nu se poate ajunge la o concluzie". Bordeanu a spus ca in grila de salarizare pentru bugetari au fost cuprinse, deocamdata, intre 12 si 16 functii, din cele 270 care trebuie incluse.

 

In ceea ce priveste grila de salarizare, Anton Hadar, presedintele Federatiei "Alma Mater", a declarat ca profesorii universitari nu vor accepta sa coboare sub treapta 10 in aceasta grila de salarizare, in conditiile in care ministerul propusese scaderea acestor coeficienti.
Daca autoritatile dovedesc ceva mai multa fermitate in privinta adoptarii legii unice de salarizare, nu acelasi lucru se poate spune despre legea care interzice cumulul salariului cu pensia, aplicabila celor cu pensii de peste 1.693 lei, act normativ de care liderii politici par sa fi uitat. Proiectul legii cumulului, elaborat de Guvern, se pare ca s-a impotmolit la Senat, asteptand avizul Comsiei juridice, in ciuda faptului ca Executivul a solicitat adoptarea lui in procedura de urgenta ("neadoptarea masurilor propuse poate conduce la dificultati in aplicarea altor masuri de atenuare a crizei economice si financiare").

Guvernul ar fi vrut ca pensionarilor de lux sa le fie aplicate noile reglementari incepand cu data de 1 iunie 2009, astfel incat, prin renuntarea acestora la una dintre sursele de venit – pensia ori salariul –, pana la termenul-limita de 19 iunie a.c., statul sa economiseasca niste bani pretiosi pe timp de criza, mai precis, circa 2,1 milioane de euro pe luna. In situatia celor care vor fi pusi in situatia sa aleaga ori pensia, ori salariul se afla 20.439 de bugetari, dintre care 1.403 lucreaza in institutii publice locale si 19.036 in institutii locale. Insa momentul in care acestia vor renunta la unul dintre venituri ar putea fi abia in toamna, daca parlamentarii vor pleca in vacanta la sfarsitul lunii iunie, fara a reusi sa adopte proiectul de lege al Guvernului.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă