3.7 C
Bucharest
Wednesday, 29 November 2023
HomeSpecialGuvernul Boc va achita restantele fostului executiv pentru a nu bloca economia

Guvernul Boc va achita restantele fostului executiv pentru a nu bloca economia

Guvernul va aloca 20% din cheltuielile bugetare pe 2009 investitiilor in infrastructura, in domenii precum transporturile, mediul si educatia si va plati facturile si subventiile restante ale fostei guvernari, pentru a evita blocarea economiei, a declarat premierul Emil Boc, citat de NewsIn.

"In acest an, 20% din buget va merge catre investitii in infrastructura, in domenii precum transporturile, mediul sau educatia, pentru a sustine componenta economica a bugetului si a avea resursele necesare sa ne achitam datoriile", a mai spus primul ministru. El a completat ca Executivul va asigura plata facturilor si subventiile restante, pentru a nu permite ca statul sa devina "un factor suplimentar de blocaj economic".

 

Totodata, premierul Emil Boc a anuntat in urma intalnirii cu sindicatele si patronatele ca nu poate preciza deocamdata cand si daca vor creste salariile, deoarece sunt multe elemente de analizat. Joi va fi finalizat bugetul pentru 2009, a reiterat Boc. Primul ministru a explicat ca au fost luate in considerare toate sugestiile reprezentantilor patronatelor si sindicatelor.

Emil Boc a reiterat intentia guvernului de a pastra, prin bugetul de stat, un echilibru intre componenta economica si cea sociala. 20% din buget vor fi alocate investitiilor si se va merge in continuare pe crestere economica si pe respectarea planului anticriza, a mai anuntat premierul.

Vicepresedintele PD-L, Gheorghe Flutur, a anuntat miercuri ca proiectul legii bugetului pe anul 2009 va fi aprobat in sedinta Executivului din 29 ianuarie, Guvernul mentinandu-si tinta de deficit bugetar, de 2% din PIB.  

 

Vinerea trecuta, ministrul finantelor, Gheorghe Pogea, a declarat ca Guvernul va plati esalonat facturile emise la 31 decembrie 2008 si neachitate, in valoare de 7,7 miliarde lei, pentru a nu bloca economia, primele trei transe urmand a fi efectuate la sfarsitul acestei luni, in februarie si martie. Boc a subliniat ca bugetul pentru acest an se va concentra pe reducerea cheltuielilor, in conditiile in care deficitul public tintit de guvern este de 2% din produsul intern brut (PIB).

In 2008, deficitul bugetar a depasit 5% din PIB, calculat dupa standarde europene, in conditiile in care "veniturile publice s-au plasat la 30,9% din produsul intern brut in 2008, reprezentand o nerealizare de 7 miliarde euro (5,1 procente)", potrivit declaratiilor recente ale lui Pogea. "Avem ca obiectiv sa prognozam, in 2009, cheltuieli de personal si cu materialele la nivelul anului 2007, si nu la nivelul anului 2008, cand vechiul guvern a avut o abordare total gresita. Orice decizie se va baza pe o analiza", a adaugat premierul. Boc a afirmat ca proiectul de buget pentru acest an nu este inca finalizat, urmand sa fie purtate in continuare discutii, pana la aprobarea acestuia in Guvern, joia viitoare.

Cele mai citite

Premierul Ciolacu se întâlnește cu Elisa Ferreira, comisar european pentru coeziune și reforme

Elisa Ferreira, comisarul pentru coeziune și reforme al Uniunii Europene, se află, în ziua de 28 noiembrie 2023, la București. În dimineața zilei de 28...

Andreea Mitu, în optimile de finală ale turneului ITF de la Trnava

Tenismena română Andreea Mitu s-a calificat în optimile de finală ale turneului ITF de la Trnava, după ce a eliminat-o pe slovaca Renata Jamrichova,...

România va găzdui Comandamentul Regional de Operații Speciale

La solicitarea președintelui Klaus Iohannis, Parlamentul a aprobat înființarea, pe teritoriul României, a Comandamentului Regional de Componentă de Operaţii Speciale (Regional Special Operations Component...
Ultima oră
Pe aceeași temă