3.7 C
Bucharest
Tuesday, 28 November 2023
HomeSpecialGuvernul a suplimentat cu 7,3 milioane de lei banii pentru biserici

Guvernul a suplimentat cu 7,3 milioane de lei banii pentru biserici

Guvernul a suplimentat bugetul Ministerului Culturii cu 7,3 milioane de lei, suma destinata finantarii unor cheltuieli ale unitatilor de cult, in ciuda faptului ca, dupa rectificarea din aprilie, mai multe proiecte culturale au ramas fara banii necesari pentru a putea continua – relateaza NewsIn.

Cele 7,3 milioane au fost alocate din Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Executivului, printr-o hotarare de guvern publicata vineri in Monitorul Oficial.

In urma rectificarii bugetare din aprilie, Ministerul Culturii, Cultelor si Patrimoniului National a ramas mai sarac cu 28 de milioane de lei, din totalul initial de 1,2 miliarde.

Ministrul Theodor Paleologu, a declarat, pe 14 aprilie, ca vrea sa reduca din fondurile alocate construirii de biserici, pentru a putea mari, printre altele, bugetul Festivalului National de Teatru, care beneficiaza, anul acesta, de fonduri cu 78% mai mici decat in 2008. "Vreau sa initiez o dezbatere publica in care sa se analizeze oportunitatea finantarii, in perioada de criza, a lucrarilor la 803 de biserici, in conditiile in care evenimente culturale, precum Festivalul National de Teatru, au primit fonduri cu mult reduse si sunt in pericol sa dispara", a explicat, atunci, Paleologu.

Ministrul Culturii a mai spus atunci ca institutia pe care o conduce are pe lista de prioritati pentru anul in curs 31 de proiecte, care sunt analizate pentru a se vedea de cati bani va beneficia fiecare in parte dupa rectificare. Paleologu a lasat atunci sa se inteleaga faptul ca, pentru proiectele care ar urma sa beneficieze de fonduri total insuficiente, se ia in calcul inclusiv varianta ca ele sa nu mai fie organizate anul acesta.

Festivalul National de Teatru (FNT), unul dintre evenimentele ce risca sa nu mai aiba loc in 2009 din pricina bugetului redus, dispune de fonduri cu 78% mai mici decat in 2008.

Pe 25 mai, reprezentantii ministerului au afirmat ca bugetul de criza din 2009 va afecta si teatrele si muzeele, care vor trebui "sa-si mai reduca din pretentii". Tot din pricina crizei de fonduri, Ministerul Culturii nu va mai finanta, anul acesta, programul "Promocult 2009", al carui principal obiectiv este promovarea valorilor culturale contemporane din Romania.

O luna mai tarziu, deputatii PDL i-au reprosat ministrului Culturii ca nu da banii promisi pentru renovarea bisericilor, avertizandu-l ca e riscant ca alesii sa nu-si onoreze promisiunile in pragul alegerilor prezidentiale, in replica ministrul a spus ca ar putea acorda aceste sume in trimestrul III sau IV. "Dati-ne bani, pentru ca ne asteapta alegerile prezidentiale. Daca noi nu putem onora promisiunile facute pe motiv ca nu exista bani, nu este plauzibil. Daca nu ne ajutati, inseamna ca ignorati grupul parlamentar al PDL", i-au spus deputatii ministrului Culturii, potrivit unor participanti la discutie.

Paleologu le-a raspuns deputatilor ca nu exista bani momentan si ca le-ar putea onora promisiunile in trimestrul al-III-lea sau abia in trimestrul al-IV-lea, in functie de incasarile la buget.

Cele mai citite

Din legea salarizării, cu țârâita, înainte de alegeri

Am mai spus că din nou se discută de compromis, în ceea ce privește Educația, în sensul că angajații din sistemul de învățământ nu...

Prețul petrolului crește cu peste 2%

Prețul petrolului a urcat cu peste 2%, pe fondul posibilității ca OPEC+ să prelungească sau să aprofundeze reducerile de ofertă, a scăderii producției de...

USR cere PNL să voteze desființarea Institutului Revoluției Române

USR le solicită parlamentarilor PNL să voteze proiectul pentru desfiinţarea Institutului Revoluţiei Române din Decembrie 1989, depus la Parlament în urmă cu mai bine...
Ultima oră
Pe aceeași temă