22.2 C
București
duminică, 6 octombrie 2024
AcasăSpecialGuvernul a aprobat proiectul legii pentru asigurarea obligatorie a locuintelor

Guvernul a aprobat proiectul legii pentru asigurarea obligatorie a locuintelor

Persoanele fizice si firmele vor fi obligate sa isi asigure locuintele impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren sau inundatiilor, in limita unei sume cuprinse intre 10.000 euro si 20.000 euro, in functie de tipul constructiei, cu plata integrala a unei prime anuale de 10-20 euro, informeaza Mediafax.

Obligativitatea asigurarii locuintelor impotriva calamitatilor naturale a fost aprobata de Guvern in sedinta de marti, printr-un proiect de lege care va fi transmis Parlamentului pentru dezbatere in procedura de urgenta.

Legea va intra in vigoare la data de intai a lunii urmatoare celei in care se publica in Monitorul Oficial, iar persoanele fizice si juridice vor fi obligate sa isi asigure locuintele impotriva dezastrelor naturale incepand cu data la care se implinesc 90 zile de la publicarea in Monitor a deciziei Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) prin care se constata infiintarea sistemului de asigurare obligatorie a locuintelor.

Actul normativ prevede ca persoanele fizice si juridice vor fi obligate sa-si asigure toate constructiile cu destinatie de locuinta aflate in proprietate, inregistrate in evidentele organelor fiscale, impotriva dezastrelor naturale, respectiv cutremure de pamant, alunecari de teren sau inundatii.

Proiectul de lege se refera la locuintele din blocuri, precum si la locuinta sociala, de serviciu, de interventie, de necesitate, de protocol si casa de vacanta. Prin locuinta se inteleg atat spatiile aflate in proprietate exclusiva, cat si cota parte din coproprietatea indiviza asupra spatiilor si a elementelor de constructii comune.

Suma maxima pentru care poate fi incheiata asigurarea si care poate fi acordata in cazul unei calamitati naturale este de 10.000 euro pentru constructii cu pereti exteriori din caramida nearsa sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic si/sau chimic si de 20.000 euro pentru fiecare constructie cu structura de rezistenta din beton armat, metal ori lemn sau cu pereti exteriori din piatra, caramida arsa sau din orice alte materiale rezultate in urma unui tratament termic si/sau chimic.
Suma reprezinta echivalentul in lei, la cursul de schimb valutar comunicat de Banca Nationala la data incheierii contractului de asigurare obligatorie a locuintei.

Prima obligatorie, reprezentand suma de bani pe care o plateste anual proprietarul unei locuinte, in calitatea sa de asigurat, ori imputernicitul, contractantul sau reprezentantul legal al acestuia pentru asigurarea unei locuinte, va fi echivalentul in lei, la cursul Bancii Nationale valabil la data efectuarii platii, a 10 euro pentru constructii cu pereti din caramida nearsa si a 20 euro pentru locuinte construite din beton armat, metal ori lemn. Prima anuala va trebui achitata integral.

In cazul persoanelor fizice beneficiare de ajutor social, prima obligatorie va fi suportata din bugetele locale. Autoritatile administratiei centrale si locale vor include de altfel in bugetul anual sumele necesare platii primei obligatorii pentru locuintele aflate in proprietatea statului.

Obligatia incheierii contractelor de asigurare a locuintelor aflate in proprietatea statului sau a unitatilor administrativ-teritoriale revine persoanelor sau autoritatilor desemnate sa le administreze, conform proiectului de lege aprobat de Guvern.
Persoanele fizice si juridice care nu respecta obligatia de asigurare a locuintelor vor fi amendate cu o suma cuprinsa intre 100 si 500 lei, in timp ce asiguratorul care refuza sa incheie, la cererea unui proprietar, contractul de asigurare obligatorie a locuintei va fi amendat cu 500-1.000 lei.
"Persoanele care nu platesc asigurarea nu vor putea beneficia nici de despagubiri de la bugetul de stat", a declarat Victor Paul Dobre, secretar de stat in Ministerul Internelor si Reformei Administrative.

In cazul in care o locuinta face obiectul unui contract de leasing financiar, incheierea contractului de asigurare este in sarcina locatorului.

Pentru locuintele aflate in coproprietate, va fi incheiat cate un singur contract de asigurare pentru fiecare astfel de constructie in parte, indiferent de numarul coproprietarilor. In acest caz, se va plati o singura prima obligatorie, iar procentul din aceasta, datorat de fiecare persoana coasigurata, va fi stabilita in raport de cota-parte din coproprietate care revine persoanei respective.
Proiectul de lege privind asigurarea obligatorie a locuintelor nu face referire la anexele, dependintele care nu sunt legate structural de cladirea in care este situata locuinta asigurata si nici la bunurile din interiorul locuintei.

Contractul de asigurare obligatorie a locuintelor va fi incheiat numai cu asiguratorii asociati in Poolul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale, o structura constituita ca societate comerciala de asigurare – reasigurare, si care sunt autorizati sa incheie astfel de contracte. Poolul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale (PAID) este o societate comerciala de asigurare-reasigurare care gestioneaza fondul de risc destinat platii sumelor asigurate in sistem obligatoriu in cazul producerii dezastrelor naturale catre firmele abilitate sa incheie contractele de asigurare obligatorie a locuintelor, in vederea despagubirii proprietarilor de locuinte. Aceasta este constituita prin asocierea societatilor de asigurare autorizate sa incheie asigurari obligatorii pentru locuinte si a altor firme. Un actionar poate decide cel mult 15% din actiunile PAID sau din drepturile de vot in Adunarea Generala. Conducerea PAID se exercita de un director general si un director general adjunct, supusi aprobarii prealabile a CSA.
"Societatea va avea un capital minim de trei milioane euro", a afirmat Victor Paul Dobre. Pe langa Consiliul de Administratie al PAID, din care face parte si un reprezentant al CSA, va fi constituit un consiliu consultativ format din cate un reprezentant al Ministerului Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor, Ministerului Internelor si Reformei Administrative, Ministerului Economiei si Finantelor, precum si cate un membru al Asociatiei Comunelor, Asociatiei Oraselor, Asociatiei Municipiilor, precum si un reprezentant al ligilor legal constituite ale asociatiilor de proprietari, conform proiectului.

Persoana asigurata va avea dreptul la despagubiri in cazul in care un pericol iminent de inundatie sau alunecare de teren impune demolarea constructiei cu destinatie de locuinta ori schimbarea amplasamentului acesteia.

Asiguratul are obligatia de a intretine locuinta in bune conditii, in scopul prevenirii producerii riscurilor asigurate, si de a lua masuri pentru limitarea pagubelor.

Asiguratorul are obligatia sa constate si evalueze prejudiciile create, de a stabili cuantumul despagubirii si de a plati despagubirile in termen de 15 zile lucratoare de la data primirii de la PAID a sumelor necesare. De asemenea, acesta trebuie sa reduca, dupa plata fiecarei despagubiri, suma asigurata cu incepere de la data producerii riscului asigurat, pentru restul perioadei de asigurare, cu suma cuvenita drept despagubire.

Pentru asigurarea resurselor financiare necesare acordarii despagubirilor, la nivelul PAID va fi constituit Fondul de risc la dezastre naturale, alimentat din sumele transferate de catre asiguratori din prime obligatorii, precum si din alte surse de venit legal constituite. Disponibilitatile PAID pot fi plasate la institutii de credit, in instrumente ale pietei monetare, in titluri de stat sau titluri ale administratiei publice ori in alte instrumente financiare, se arata in proiect.

Actul normativ autorizeaza Ministerul Economiei si Finantelor sa contracteze imprumuturi pentru plata primei de asigurare in primul an de la intrarea in vigoare a legii si completarea diferentei pana la nivelul primei de reasigurare cuvenita pentru fiecare din urmatorii patru ani, precum si pentru suplimentarea Fondului de risc daca pierderile in cazul unor dezastre naturale depasesc capacitatea sistemului de a plati toate despagubirile. Imprumuturile vor fi rambursate din sursele proprii ale PAID.

In ce priveste drepturile asiguratorului, acestea constau in retinerea comisionului din valoarea primei obligatorii platite, precum si in refuzul platii despagubirilor in cazul in care, in termen de 30 zile de la producerea riscului asigurat, beneficiarii nu au instiintat asiguratorul despre acest fapt si daca, din acest motiv, nu s-a putut determina cauza producerii pagubelor. Comisionul incasat de asiguratori nu poate depasi 10% din valoarea primei obligatorii incasate, se arata in proiect.

Pentru locuintele sociale sau pentru persoanele care beneficiaza de ajutoare sociale, prima pentru asigurarea obligatorie va fi platita de autoritatea locala in evidenta careia se afla. Plata primelor subventionate partial sau total se va face in contul PAID de la bugetele locale, din sumele virate cu destinatie speciala de la bugetul de stat.

Pentru locurile in care sunt cel putin patru apartamente, iar elementele de constructii, spatiile si utilitatile sunt in proprietate indiviza comuna, asociatia de proprietari poate contracta o singura asigurare obligatorie pentru intreaga cladire, cu acceptul tuturor proprietarilor, conform proiectului.

Despagubirea in cazul producerii unuia dintre riscurile asigurate obligatoriu se realizeaza in baza unei cereri ce poate fi depusa doar de catre beneficiarii politei de asigurare impotriva dezastrelor.

La nivelul PAID va fi realizat un sistem de evidenta a locuintelor asigurate si neasigurate, cu sprijinul autoritatilor administratiei publice locale carora le revine obligatia furnizarii datelor.

Guvernul arata ca adoptarea proiectului de lege privind asigurarea obligatorie a locuintelor s-a impus ca urmare a faptului ca Romania este unul dintre statele europene expuse in mod semnificativ la dezastre naturale, in special cutremure si inundatii, acestea cauzand adesea pierderi de vieti omenesti si pagube materiale majore.
"Obiectivul acestui act normativ, in elaborarea caruia s-a tinut cont atat de interesele populatiei, de interesele Guvernului, cat si de cele ale autoritatilor administratiei locale, este acela de a sprijini cetatenii in reconstructia locuintelor distruse cu prilejul producerii dezastrelor naturale, prin acoperirea costurilor de reconstructie urmare a generalizarii practicilor de asigurare a locuintelor. Avand in vedere severitatea fenomenelor meteorologice care au afectat Romania in ultimul timp, costurile ridicate ale reconstructiei bunurilor distruse, Guvernul Romaniei a considerat necesara adoptarea, intr-un termen cat mai scurt, a acestui act normativ care sa reglementeze conditiile asigurarii obligatorii a locuintelor impotriva dezastrelor naturale", se arata intr-un comunicat al Executivului.

Guvernul mai arata ca proiectul de lege privind asigurarea obligatorie a locuintelor a fost elaborata "cu larga participare" a reprezentantilor societatilor de asigurari generale care isi desfasoara activitatea pe teritoriul Romaniei, fiind consultate si Uniunea Nationala a Brokerilor de Asigurari, comisiile parlamentare de buget-finante, Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare, structura reprezentativa a asociatiilor de proprietari si societati de asigurare care nu sunt membre ale Uniunii Nationale a Societatilor de Asigurare.

Potrivit celor mai recente date estimative ale Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, prezentate in octombrie 2006, doar circa 10% din totalul locuintelor sunt asigurate impotriva dezastrelor naturale.

In Romania exista circa 8,5 milioane de unitati locative, inclusiv case de vacanta, locuinte de protocol, de serviciu si sociale.

Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandi, redactor Rl online
Cele mai citite

Oglinda uscată a Moldovei: peste jumătate dintre locuitori, nu au apă potabilă

Datele INS arată că 1.800 de şcoli şi grădiniţe nu au acces la reţeaua de apă Cel mai recent raport al Institutului Naţional de Statistică...

Mașină lovită de tren în Argeș. Șoferul a scăpat cu viață

Un bărbat de 51 de ani a fost implicat într-un accident grav într-o comună din județul Argeș, după ce mașina sa a fost lovită...

19 candidaturi au fost respinse la alegerile prezidențiale. Doi candidați au fost respinși

Până în prezent, pentru alegerile prezidențiale din 2024 din România, au fost depuse 19 candidaturi, dintre care doar 7 au fost validate de Biroul...
Ultima oră
Pe aceeași temă