2.2 C
București
joi, 12 decembrie 2024
AcasăSpecialGuvernul a aprobat normele metodologice pentru "Prima casa"

Guvernul a aprobat normele metodologice pentru „Prima casa”

Guvernul a aprobat normele de aplicare a proiectului "Prima casa", a anuntat premierul Emil Boc, la finalul sedintei extraordinare de la Palatul Victoria.

Premierul Emil Boc a anuntat ca proiectul se adreseaza "tinerilor si mai putin tinerilor", principala conditie pe care trebuie sa o indeplineasca solicitantul unui credit bancar in programul "Prima casa" fiind ca, pana la data intrarii in vigoare a programului, sa nu fi avut vreo casa sau vreun credit ipotecar.

Nivelul maxim de garantare oferit de stat este de 60.000 euro, iar avansul perceput la cumparare este de 5%. "Cine ia locuinta de 60.000 euro, plateste avans doar 5%", a anuntat Emil Boc.

"Daca vrei sa-ti cumperi o locuinta de 100.000 de euro, platesti 3.000 de euro plus diferenta de la 60.000 de euro la 100.000 de euro, adica 40.000 de euro. Daca locuinta costa 60.000 de euro, platesti doar 5%", a exemplificat Boc.

De asemenea, nu se vor percepe comisioane de rambursare anticipata.

Persoanele care cumpara locuinte prin programul "Prima casa" nu le pot vinde timp de 5 ani.

Pana in prezent, Guvernul nu a decis cu ce banci va lucra pentru programul "Prima casa". "Noi cerem bancilor sa spuna cu ce dobanzi vin si, in functie de oferte, vom decide cu cine vom lucra", a mai spus seful Executivului.

"In termen de 7 zile de la publicarea in Monitorul Oficial a normelor, bancile trebuie sa spuna daca participa la program si sa vina cu oferte. Cele care vor avea cea mai mica dobanda si vor oferi cele mai bune solutii financiare, vor intra in program si vom incheia conventii de garantare cu acele banci", a explicat premierul, apreciind, totodata, ca, in scurt timp, intre banci va aparea o competitie.

 

Gheorghe Pogea, ministrul de Finante, a declarat ca este suficient sa ai un venit lunar de 595 de euro ca sa iti permiti sa iti cumperi o locuinta cu ajutorul programului "Prima Casa".

Ministrul de Finante a mai declarat duminica ca comisionul de gestiune al Fondului de Garantare este de 7% pe an, iar persoanele eligibile pentru a intra in acest program au parte de o reducere mare a costurilor.

"Media de reducere a costurilor pentru o persoana care participa la acest program este de 42-49% la creditele in euro", a mai declarat acesta.

Gheorghe Pogea a spus ca al doilea avantaj al acestui program este faptul ca mai multe persoane pot sa devina eligibile tocmai prin faptul ca se reduc costurile.

"Daca vrei sa iti cumperi o locuinta si vrei sa iei un credit pe 25 de ani trebuie sa ai 863 de euro venitul lunar. In situatia noastra el ajunge la 595 de euro. Asftel ca mai multe persoane pot sa devina eligibile pentru un credit", a mai precizat ministrul Finantelor.

Cele mai citite

Autorul masacrului din mai 2023 din Serbia, condamnat la 20 de ani de închisoare

Un tribunal din Serbia l-a condamnat joi, 12 decembrie 2024, pe Uros Blazic la 20 de ani de închisoare pentru masacrul din mai 2023,...

Sistemul biometric de trecere a frontierei, pregătit pentru lansare în UE în 2025

Uniunea Europeană va lansa în 2025 noul sistem biometric de trecere a frontierei, Entry/Exit System (EES), destinat cetățenilor din afara blocului comunitar care călătoresc...

13 echipe calificate și 4 eliminate deja din Champions League! Situații neașteptate înainte de ultimele etape

În urma meciurilor disputate miercuri seara în UEFA Champions League, situația începe să se clarifice în privința echipelor care vor avansa în faza eliminatorie....
Ultima oră
Pe aceeași temă