5.3 C
Bucharest
Wednesday, 6 December 2023
HomeSpecialGuvernul a adoptat doar sapte din cele opt principii ale Legii pensiilor

Guvernul a adoptat doar sapte din cele opt principii ale Legii pensiilor

Guvernul a adoptat sapte din cele opt principii ale Legii pensiilor, principiul ocupational, care permitea unei categorii socio-profesionale sa structureze un sistem suplimentar de pensii, fiind eliminat pentru a nu se crea o "bresa" pentru reintroducerea pensiilor speciale, a declarat Emil Boc, citat de Newsin.

"Nu am inclus principiul ocupational pentru a nu incerca sau a da impresia ca se incearca gasirea unei brese prin care sa reintroducem pe usa din dos actualele legi speciale. Dorim o singura lege care, repet, sa rezolve problemele care exista in momentul de fata, probleme care sunt date de cadrul legal, ce nu ofera un tratament, o egalitate de tratament tuturor acelora care contribuie la sistemul public de pensii", a declarat premierul la finalul sedintei de miercuri a Executivului.

Principiul ocupational permitea oricarei categorii socio-profesionale sa structureze un sistem suplimentar de pensii si urma ca modalitatea de contributie la acest sistem suplimentar, modul de calcul si administrarea sa sa fie stabilite ulterior prin lege. Cele opt principii au fost acceptate, in cadrul negocierilor, de Ministerul Muncii, Ministerul Apararii, Ministerul Administratiei si Internelor, Serviciul Roman de Informatii, Ministerul Justitiei, Ministerul Afacerilor Externe.

Principiile adoptate miercuri de Guvern, care vor sta la baza Legii privind sistemul public de pensii sunt:

1. principiul unicitatii – care propune existenta unui sistem unitar de pensii pentru toate categoriile profesionale care au venituri din castigurile salariale. Pensiile vor fi calculate in functie de contributia fiecarui angajat si in functie de durata in care s-a contribuit la sistemul public de pensii.

2. principiul obligativitatii – persoanele fizice si juridice au obligatia sa participe la sistemul public, drepturile de asigurari sociale exercitandu-se corelativ cu indeplinirea obligatiilor.

3. principiul contributivitatii – fondurile de asigurari sociale se constituie pe baza contributiilor datorate de persoane fizice si juridice, participante la sistemul public.

4. principiul egalitatii, care va asigura tuturor participantilor la sistemul public, contribuabili si beneficiari, un tratament nediscriminatoriu in ceea ce priveste drepturile si obligatiile prevazute de lege. Acest principiu sustine ideea ca toate pensiile vor fi calculate la fel pentru toti angajatii.

5. principiul repartitiei – fondurile realizate se redistribuie pentru plata obligatiilor ce revin sistemului public.

6. principiul solidaritatii sociale – participantii la sistemul public isi asuma reciproc obligatii si beneficiaza de drepturi pentru prevenirea, limitarea sau inlaturarea riscurilor sociale.

7. principiul autonomiei, care se bazeaza pe administrarea de sine statatoare a sistemului public.

"Prin aceste principii, la fel cum dorim sa avem in Romania o lege unitara a salarizarii (…), tot asa vom avea o lege unitara a pensiilor publice. Cel mai important pas pe care l-am facut este ca vom avea o singura lege a pensiilor publice. Asta inseamna ca toti vor fi egali in fata legii si, mai ales prin stabilirea principiului contributivitatii, fiecare va primi o pensie pe masura contributiei pe care o are la fondul de pensie", a spus premierul.

El a precizat ca obiectivul Guvernului este ca, pana la sfarsitul acestui an, proiectul de Lege sa fie finalizat, astfel incat sa intre in vigoare incepand cu 1 ianuarie.

Cele mai citite

Montarea unui acoperiș: Pașii cheie pe care trebuie să-i cunoașteți

Montarea unui acoperiș este un proces complex și esențial pentru integritatea și durabilitatea unei locuințe. Este important să înțelegeți pașii cheie ai acestui proces...

ASF respinge numirea lui Septimiu Stoica membru în CA al Bursei Române de Mărfuri. Societatea condusă de Gabriel Purice, abonată la sancțiuni

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a respins învestirea economistului Septimiu Stoica în Consiliul de Administrație (CA) al Bursei Române de Mărfuri (BRM), societate controlată...

ASF ascunde fără temei legal informații de interes public

Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (C.O.T.A.R.) atrage atenția Guvernului și Parlamentului României asupra faptului că Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) refuză...
Ultima oră
Pe aceeași temă