7 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024
AcasăSpecialGuvernele Europei ar trebui sa opteze pentru mai multa democratie

Guvernele Europei ar trebui sa opteze pentru mai multa democratie

Filosoful Jürgen Habermas cere Uniunii Europene organizarea unui referendum la scara continentala pentru a decide viitorul Europei. Raspunzand marti la intrebarile agentiei de presa DPA (Deutsche Presse-Agentur), Habermas a spus ca cetatenii tuturor tarilor membre trebuie sa decida daca sau nu ar fi bine ca Uniunea sa aiba un presedinte ales si un ministru de Externe, precum si o structura financiara proprie.

Guvernele Europei, a spus Habermas, ar trebui sa "opteze pentru mai multa democratie" si sa organizeze acest referendum. Dar, afirma Habermas, in loc sa testeze in mod democratic functionarea Europei si sa puna destinul ei in mainile cetatenilor, guvernele cauta sa evite orice conflict, atitudine care a dus la paralizarea procesului integrarii europene. "Acordul asupra protejarii climei a fost anuntat ca un mare succes de catre Angela Merkel. Dar nu cumva asta nu era decat o manevra menita sa ascunda adevaratul conflict?" Ceea ce ar ascunde asemenea succese anuntate cu mare valva ar fi, potrivit lui Habermas, incapacitatea Europei de a se afirma politic si de a functiona la inaltimea staturii sale internationale.
Habermas da exemplul razboiului dintre Israel si Hezbollah din Liban din vara anului 2006: "Dat fiind ca Statele Unite se implicasera in conflict datorita politicii unilaterale a administratiei Bush, multe sperante se puneau atunci in Europa, care era perceputa ca fiind mai neutra. Dar, cu toate ca UE l-a trimis la Beirut si Ierusalim pe seful diplomatiei sale, Javier Solana, ea nu a aratat decat imaginea ridicola a unui cor compus din voci disonante."
Habermas precizeaza ca proiectul european nu inseamna ca statul-natiune ar fi depasit. Dimpotriva, pe scena internationala statele-natiune raman "actorii cei mai importanti". Ceea ce s-a schimbat insa, potrivit filosofului, este imaginea pe care tarile o au despre ele insele. "Ele trebuie sa invete sa-si urmeze interesele in cadrul retelelor internationale printr-o diplomatie prudenta, mai degraba decat amenintand in mod unilateral cu forta".
Habermas este un vechi critic al presedintelui american George Bush.
Desi el insista in acelasi timp ca echilibrul international are nevoie de Statele Unite. Cele trei chestiuni: daca Uniunea ar trebui sa aiba un presedinte ales, un ministru de externe independent si o structura financiara proprie se bazeaza pe un proiect politic propus anul trecut de actualul premier belgian Guy Verhostadt. Habermas propune ca deciziile sa fie luate printr-o dubla majoritate, cea a tarilor membre si cea a cetatenilor.
Referendumul ar trebui sa fie obligatoriu doar pentru acele tari membre ai caror cetateni l-au acceptat deja.
"Desigur"?, spune Habermas, "chiar si intr-o Europa in care ar exista un centru si o periferie, natiunile care au preferat initial sa ramana pe margine ar putea oricand sa se alature centrului."
Apelul lui Habermas este in consonanta cu teoria sa a spatiului public, pe care el o lansase in anii ‘60, simultan cu o critica a tendintei comerciale pe care au capatat-o mediile de informare in masa, critica formulata de el intr-un mod mult mai sistematic decat cea paralela a francezului Roland Barthes.

 

GANDIRE CRITICA

Nascut in 1929, Habermas e cunoscut pentru influenta pe care a avut-o asupra miscarilor studentesti din Germania anului 1968. El este cel care a formulat teoria democratiei concepute ca un proces bazat pe comunicare. Inainte de aceasta, in anii 1950, el a colaborat cu Adorno in cadrul celebrului Institut pentru Cercetari Sociale din Frankfurt.
Rationalismul l-a facut pe Habermas sa se impotriveasca sistematic influentei crescande pe care mass-media o are asupra societatii moderne.

Dan Alexe
Dan Alexe
Dan Alexe, corespondent Bruxelles
Cele mai citite

Inspectorii ANAF vor fi premiați din sumele pe care le confiscă

Inspectorii ANAF vor încasa prime cât trei salarii de bază pentru ”performanțe excepționale”, care înseamnă constatări stabilite și încasate de cel puțin 10 milioane...

Peste 100000 de votanți din diaspora s-au prezentat la urne până sâmbătă, ora 15.00, la alegerile prezidențiale

Peste 104.000 de alegători s-au prezentat la urne în diaspora, până sâmbătă la ora 15,00, pentru a vota în primul tur al alegerilor prezidenţiale,...

Soldați nord-coreeni, pregătiți să lupte alături de Rusia împotriva Ucrainei, avertizează șeful Pentagonului

Mii de soldați nord-coreeni aflați în Rusia sunt pe punctul de a intra în luptele împotriva Ucrainei, a declarat Lloyd Austin, secretarul american al...
Ultima oră
Pe aceeași temă