25.4 C
București
duminică, 26 septembrie 2021

„Gura de oxigen” de 13 milioane de dolari la Zlatna

Orasul Zlatna din judetul Alba, una dintre cele mai sarace localitati din Romania, cu o rata a somajului de peste 90 la suta, va beneficia de o investitie importanta. Este vorba despre o fabrica de reciclare a uleiurilor uzate, evaluta a 13 milioane de dolari, unde ar urma sa lucreze aproximativ 200 de persoane.
Potrivit primarului Silviu Ponoran noua fabrica va folosi o tehnologie de ultima ora, aplicata in prezent doar in Spania. La ora actuala se deruleaza actiunile privind intocmirea documentatiilor, urmand ca dupa finalizarea acestei etape sa se treaca la realizarea efectiva a investitiei, inaugurarea fiind programata a se realiza in anul 2006. Cu o capacitate de reciclare a uleiurilor uzate de 27.000 de tone pe an, fabrica va deservi cinci judete din Transilvania.
Investitia realizata de o firma din Cluj-Napoca va duce la crearea unui numar de 150 de locuri de munca in fabrica si a altor catorva zeci de locuri de munca la punctele de colectare a uleiurilor uzate.
Realizarea efectiva a investitiei va permite Zlatnei sa revina in cir cuitul economic, dupa o absenta de cativa ani.
Practic, in prezent orasul este in faliment din toate punctele de vedere. Dupa inchiderea combinatului de prelucrare a cuprului „Ampelum”, nu mai exista nici un agent economic important care sa absoara forta de munca, in timp ce Primaria se zbate intr-o saracie lucie din punct de vedere al veniturilor la bugetul local.

Ultima oră
Pe aceeași temă