Romanii ar putea plati amenzi de 200.000 de euro pe zi. Gropile de gunoi din Romania nu indeplinesc standardele europene si ne pot aduce sanctiuni din partea Uniunii Europene, pentru nerespectarea angajamentelor de mediu luate in ceea ce priveste inchiderea rampelor de deseuri neconforme, declara ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi, potrivit Mediafax.
Ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi , a declarat, marti, intr-o conferinta de presa la Cluj, ca amenzile pe care Romania le-ar putea primi din aceasta cauza din partea oficialilor europeni, de 200.000 de euro pe zi, ar putea fi platite si de autoritatile locale, nu numai de Guvern.
"Pe 16 iulie se va face o radiografie a angajamentelor noastre catre UE. Vom constata, legat de inchiderea rampelor de deseuri neconforme, ca nu ne-am tinut de cuvant. Asta va atrage dupa sine, in toamna, inceperea procedurii de infringement. Imi doresc sa nu ajungem sa platim amenzile pe care o sa le luam de la UE", a spus Nemirschi.
Acesta a reprosat autoritatilor locale ca nu au stabilit locul pentru viitoarele gropi de gunoi , existand judete care au schimbat amplasamentele de opt ori, ceea ce duce la intarzierea intocmirii studiilor de fezabilitate.
"Noi trebuia sa avem gropile gata deja, pentru a le putea inchide asa cum ne-am angajat, pe cele neconforme. Avem o mare problema. Asta este supararea. Nu vad de ce Guvernul trebuie sa plateasca pentru un anumit ales care nu si-a facut treaba. Sunt chestiuni de orgolii sau ineficienta in luarea deciziilor", a spus ministrul Mediului, care a adaugat ca, de multe ori, autoritatile locale nu s-au implicat si au taraganat proiectele privind rampele neconforme.
Potrivit acestuia, o solutie de penalizare a autoritatilor locale este cea practicata, deja, la nivelul UE, si priveste transferarea catre autoritatile locale a unei parti a amenzilor pe care Romania le risca din partea Comisiei Europene.
"Cineva va trebui sa raspunda si in fata electoratului, pentru ca vor trebui sa constientizeze locuitorii localitatilor ca ii va costa apa si gunoiul de cinci ori mai mult, pentru ca alesii lor nu s-au implicat sa le usureze viata. Nu e vina Ministerului Mediului daca unii nu si-au facut treaba. Nu stiu ce conteaza o viata normala sau o candidatura a unui ales local. In Europa s-au gasit solutii in sensul transferarii penalitatii de la nivel central la local, trebuie sa impartim cumva", a explicat Nicolae Nemirschi.
Ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi, si presedintele Consiliului Judetean Bistrita-Nasaud, Liviu Rusu, au semnat, marti, la Cluj-Napoca, primul contract de finantare privind managementul deseurilor finantat prin Programul Operational Sectorial (POS) Mediu in valoare de peste 36 de milioane de euro.
Recesiunea care a cuprins Rusia anul acesta ar putea fi cu 50% mai severa decat cea prin care a trecut statul in 1998, a declarat marti o sursa guvernamentala, dupa ce ieri presedintele Dmitri Medvedev a cerut ca previziunile sa fie privite cu prudenta.
Economia Rusiei, odata infloritoare, a fost afectata de scaderea pretului petrolului, de scaderea la nivel mondial a bunurilor exportate si a crizei financiale globale care a lasat multe companii cu probleme in a-si achita imprumuturile in valuta.
"Adoptam cele mai pesimiste estimari, dar situatia ar putea fi mai buna", a spus sursa guvernamentala.
Ministrul adjunct al finantelor, Andrei Klepaci, a declarat marti ca economia Rusiei, dependenta de exporturile de hidrocarburi, s-a comprimat in aprilie cu 10,5% fata de aceeasi perioada a anului trecut.
De asemenea, produsul intern brut al Rusiei a scazut cu 9,8% in primele patru luni din 2009, potrivit statisticilor preliminare. Intre timp, guvernul a revizuit in urcare estimarile privind deficitul bugetar din 2009, la 9% din PIB, fata de 7,4%, conform declaratiilor de luni ale presedintelui Dmitri Medvedev.
Fondul Monetar International a prognozat o scadere a economiei ruse cu 6% in acest an, estimare considerata "destul de realista" de oficialul rus.