2.1 C
Bucharest
Monday, 11 December 2023
HomeSpecialGrupul Bilderberg se întâlneşte la St. Moritz

Grupul Bilderberg se întâlneşte la St. Moritz

Foarte discretul grup Bilderberg, care reuneşte peste o sută de personalităţi din lumea politică, economică şi aristocraţie are conferinţa anuală în luxoasa staţiune elveţiană de schi, St. Moritz.

 

Locul şi data întrunirii sunt înconjurate de mister dar, ca de fiecare dată, importantul dispozitiv de securitate care se instalează pentru siguranţa participanţilor este reperat de curioşi, dar mai ales de presă. Aşa cum scrie publicaţia elveţiană Le Temps, cei ce doresc să ştie mai multe despre conferinţa grupului Bilderberg din acest an trebuie să se mulţumească cu o singură certitudine – Dominique Straus-Kahn, fostul şef al FMI care a participat cu multe ocazii la astfel de reuniuni, nu va descinde din limuzină la St. Moritz. Ce se ştie deocamdată este că într-un hotel luxos din staţiunea de schi sunt aşteptaţi circa 100 de oameni puternici ai lumii, care timp de patru zile, în spatele uşilor închise vor dezbate probleme de viitor.

Bilderberg este unul dintre cele mai faimoase cluburi de influenţă ale planetei şi reuneşte bancheri, oameni politici, industriaşi, reprezentanţi media, universitari, miliardari. Condiţia aparteneneţei este discreţia. Creat în 1954 de către prinţul Bernard al Olandei pentru a apropia elitele din Europa şi din Statele Unite, clubul poartă numele hotelului din localitatea Oosterbeek unde a avut loc prima „ediţie” destinată să consolideze relaţiile americano-europene şi să împiedice un alt război mondial. Henry Kissinger, Helmut Schmidt, Gerhard Schroder, Daniel Vasella, şefii Coca-Cola, Shell, Fiat sau regina Olandei au participat la întrunirile evocate anual.

Guvern mondial din umbră?

De-a lungul anilor, modul misterios şi opac în care s-au desfăşurat reuniunile clubului şi faptul că în presă nu este comunicată lista subiectelor dezbătute au dus la concepţia că Bilderberg este un soi de guvern mondial din umbră care face planuri şi stabileşte modul lor de aplicare. O societate secretă atot-puternică ce poate controla marile evenimente mondiale. Toate evenimentele oculte favorizează teoriile complotului şi internetul este plin de astfel de teorii. În ultimii ani, interesul crescând al presei faţă de reuniunile Bilderberg a estompat puţin misterul. În pofida confidenţialităţii care le înconjoară, temele şi lista participanţilor sunt comunicate la final pe site-ul clubului.

Un viitor stabilit în secret

O parte a motivului pentru care sunt emise astfel de teorii ale complotului o reprezintă secretul grupului şi ale metodelor sale de lucru. Numele participanţilor nu sunt cunoscute înainte de conferinţe, lucrările sunt închise publicului şi media, nu sunt publicate comunicate de presă. Diverşi analişti politici şi psihologi studiază fenomenul şi arată că omenirea a fost dintotdeauna înclinată spre astfel de interpretări ale unor evenimente la care nu are acces. În New York Times, David Aaronovici arată că „într-adevăr, Bilderberg este un club al reuniunilor ocazionale pentru cei bogaţi şi puternici”. Denis Healey, co-fondator al grupului declară că „Bilderberg este grupul cel mai util la care am asistat vreodată şi con-fi-den-ţialitatea a permis oamenilor să vorbească onest şi fără teama represaliilor”. Henry Kissinger şi Viscount Davignon care conduc acum grupul, susţin că la aceste reuniuni elitele occidentale îşi împărtăşesc ideile.

Atunci de ce creează atâta îngrijorare? Bilderberg este un super-club pentru cei foarte bogaţi şi foarte puternici şi discuţiile lor din umbră produc nelinişte, oamenii interpretând că dacă sunt atât de secrete atunci neapărat sunt şi nocive pentru planetă. Aaronovici, care a scris cartea „Istorii Voodoo 2009″, arată că neliniştea legată de instalarea unei noi ordini mondiale a fost întotdeauna o fantasmă a complotului. „Oamenii au tendinţa de a crede că tot adevărul, local şi naţional, este sub ameninţarea oraşului cosmopolit, că forţele internaţionale, adesea legate de capitalismul financiar, sunt sub influenţa intereselor evreieşti”. Multe astfel de teorii vorbesc despre cabala şi se aminteşte povestea ceremoniilor oculte din Templul regelui Solomon.

Legat de Bilderberg, în SUA cea mai mare teamă este că există o cabală care merge spre Europa şi atentează la libertăţile ame-ricanilor. În Europa, temerea este că elitele pieţei libere încearcă să forţeze, să impună o agendă de dreapta.

Teoriile conspiraţioniste acuză grupul că lucrează la un plan menit să ucidă 80% din polulaţia globului, că planifică diverse acţiuni al căror final le aduce profit.

Recent, fostul ziarist sportiv David Icke proclama că lumea este condusă de extratereştri, de reptilieni, cu alte cuvinte de şopârle uriaşe.

Imaginaţie debordantă

Nu există monopol în ce priveşte teoriile conspiraţioniste. În timpul scandalului Monica Lewinski, Hillary Clinton evoca o conspiraţie contra soţului ei, atunci preşedintele SUA. Mai recent, unii pretind că atentatele din 11 septembrie au fost organizate de anturajul preşedintelui George W Bush pentru a avea motiv să invadeze Afganistanul şi Irakul. Astfel de teorii sunt emise potrivit unor convingeri de dreapta sau de stânga, susţine James McConnachie, coautor al unui ghid al teoriilor conspiraţiei. Stânga ar organiza un guvern internaţional iar capitalismul global, de dreapta, ar încerca acelaşi lucru, dar prin alte mijloace. Dovadă că teoriile de acest gen reflectă evoluţia societăţii şi îngrijorările populaţiei.

Cele mai citite

Și ce dacă Hunter Biden a cheltuit șpaga românească pe dansatoare exotice?

În timp ce România era ostracizată de lupta anticorupție, iar rețelele Soros scoteau sute de mii de tefeliști în stradă, fiul lui Joe Biden,...

Și ce dacă Hunter Biden a cheltuit șpaga românească pe dansatoare exotice?

În timp ce România era ostracizată de lupta anticorupție, iar rețelele Soros scoteau sute de mii de tefeliști în stradă, fiul lui Joe Biden,...

Realitatea „României Educate”: Una din patru școli nu are apă curentă, ori are WC-ul în curte

Mult mediatizatul program de suflet al președintelui Klaus Iohannis, „România Educată” este doar un document de fațadă, pentru că realitatea din școlile românești...
Ultima oră
Pe aceeași temă