31.5 C
București
vineri, 27 septembrie 2024
AcasăSpecialGropile de pe soselele din Galati si Braila bat orice record: 10...

Gropile de pe soselele din Galati si Braila bat orice record: 10 metri craterul

» La Galati, carosabilul de pe arterele principale se surpa din cauza infiltratiilor apei prin crapaturile din asfalt.
» Recordul in materie de gropi: un "crater" cu adancimea de zece metri.
» La Braila, zeci de soferi au dat in judecata primaria, pentru plata reparatiilor masinilor distruse de "craterele" de pe sosele.

Dupa ninsorile din aceasta iarna, strazile din Galati si Braila arata ca dupa bombardament, soferii reusind cu greu sa faca slalom printre "craterele" din asfalt. La Galati, pe Faleza Superioara a Dunarii, in zona "Valurile Dunarii", a aparut o groapa cu diametrul de 4-5 metri si cu adancimea de 10 metri. soseaua de pe faleza a fost construita cu viteza "cincinalelor" din anii ‘70 si din aceasta cauza nu are o fundatie cu piatra de rau, primele straturi de asfalt fiind turnate direct pe pamant. Infiltratiile prin fisurile din asfalt si cele din colectorul de canalizare din zona, construit in 1898, care a cedat din cauza cantitatii prea mari de apa provenita din topirea zapezilor, au dus la aparitia gropii adanci de 10 metri. Lucrarile, care presupun excavarea intregii zone, vor dura 3 saptamani si costa peste un milion de lei.

 

Simultan, a aparut o "lucrare" asemanatoare in zona Uzinei de Apa, dar surpari ale carosabilului de pe strazile principale, de mai mica amploare, apar aproape zilnic, ba la "Parfumul Teilor", ba la "Stirex". Surparea falezei a panicat autoritatile si, la ordinul prefectului Cosmin Paun, a intrat in atentia comitetului pentru situatii de urgenta. "Pamantul este foarte pacatos, este loess instabil, iar apa, in timp, a sapat, producandu-se avaria. Este o lucrare urata, dar partea buna este ca avaria nu a afectat si conducta de apa, ca, daca se spargea, s-ar fi produs pagube mult mai mari in zona", a declarat primarul Dumitru Nicolae. La remedirea ei se lucreaza de aproape zece zile, zona fiind in prezent un adevarat santier.

Peticele au garantie sase luni
Nici pe strazile ramase intregi nu se poate circula normal, din cauza "craterelor" din asfalt. In decembrie, Primaria Galati a dat 60.114 lei pe 60 tone de "mixtura asfaltica stocabila tip MASBF", adica "asfalt rece", cu care sa sa acopere "craterele". "In zonele cele mai circulate, echipele Ecosal au actionat pe strazile Tecuci, Balcescu, Brailei, Movilei si Drumul de Centura, fiind utilizate 9 tone de mixtura asfaltica. In total, cantitatea de mixtura utilizata de la inceputul anului este de 42 de tone", a declarat viceprimarul Nicusor Ciumacenco. Problema este ca apar din ce in ce mai multe noi "cratere" si se va termina si "asfaltul rece". Aceste "petice" au "garantie" numai 6 luni.

 

Zeci de strazi din Galati, care au fost brazdate de santurile canalizarilor construite in cadrul proiectului ISPA, nu mai au nici macar asfalt "peticit". In aceste conditii, primaria va trebui sa angajeze un credit bancar pentru afaltari si sa lanseze o avalansa de licitatii. "In urmatorii doi ani nu am pe agenda decat sa refac strazile si trotuarele", a declarat primarul Dumitru Nicolae. Declaratiile par linistitoare, dar nu e simplu nici gasirea unei banci creditoare, pe care primarul o cauta de cateva luni, nici gasirea firmelor care sa faca lucrari de calitate. Problema este si la Galati, ca oriunde in tara, calitatea proasta a mixturii folosite de asfaltatori, din cauza careia apar "craterele" din carosabil chiar la cateva luni dupa asfaltare. Potrivit viceprimarului Nicusor Ciumacenco, singura strada din Galati al carei asfalt rezista bine si dupa 10 ani este soseaua de pe Faleza Superioara a Dunarii, asfaltata de regia "Drumuri si Poduri" Galati.

Au dat primaria in judecata
Zeci de soferi din Braila, exasperati de gropile din asflat, au hotarat ca e momentul sa-si apere drepturile si s-au adresat instantei. Astfel, 54 de persoane au actionat in instanta primaria, cerand sa le fie platite reparatiile autoturismelor distruse de "cratere". Daca toate dosarele aflate pe rol s-ar solutiona favorabil, autoritatile locale ar trebui sa achite o factura totala de 168.047 lei.

Cele mai citite

Vine și recompensa după victoria cu RFS! Ce suma va câștiga FCSB în urma victoriei din Europa League

FCSB a învins RFS cu 4-1 în Europa League și ocupă locul 2 în clasament, având 3 puncte, la egalitate cu Ajax Amsterdam. Echipa FCSB,...

Atenție șoferi: Obligația de a schimba cauciucurile de vară cu cele de iarnă odată cu scăderea temperaturilor și apariția zăpezii

Odată cu răcirea vremii și apariția zăpezii, poleiului sau a gheții, șoferii sunt avertizați că trebuie să își echipeze autovehiculele cu anvelope de iarnă,...

Peste 1.000 de alerte privind riscurile produselor cosmetice mari, emise de Comisia Europeană în 2024

În 2024, Comisia Europeană a emis peste 1.000 de alerte legate de riscurile asociate produselor cosmetice de la branduri internaționale renumite, precum Dove, Nivea,...
Ultima oră
Pe aceeași temă