32.2 C
București
vineri, 19 iulie 2024
AcasăSpecialGripa porcina poate provoca milioane de morti si anarhie

Gripa porcina poate provoca milioane de morti si anarhie

Pandemia de gripa A/H1N1 poate provoca moartea a milioane de persoane si anarhie in cele mai sarace tari din lume daca statele bogate nu vor aloca aproape un miliard de euro pentru a cumpara vaccinuri si antivirale pentru aceste zone, conform unui raport ONU citat de Observer in pagina electronica.
Pana acum au murit aproape 3.500 de persoane din intreaga lume din cauza gripei A/H1N1, fiind confirmate, prin analize de laborator, 296.471 de cazuri

Raportul, care estimeaza costurile prevenirii unui dezastru umanitar in urmatoarele luni, a fost redactat intr-un moment in care oficiali din cadrul Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) se tem ca din cauza crizei economice mondiale nu vor putea obtine nici macar jumatate din suma necesara. Raportul a fost facut de expertii Natiunilor Unite in ultimele doua luni si schiteaza un tablou sumbru pentru cazul in care nu vor fi luate masuri imediate: "Tarile unde serviciile sanitare sunt depasite de boli precum HIV/SIDA, tuberculoza sau malaria vor avea dificultati mari in a face fata cresterii numarului de cazuri. Iar daca distributia de electricitate si apa nu va putea fi mentinuta, acest lucru va avea implicatii grave asupra capacitatii de functionare a sistemului de sanatate. (…) Daca furnizorii de combustibil, alimente, servicii de telecomunicatii, financiare si de transport nu au elaborat planuri pentru mentinerea serviciilor, consecintele vor fi agravate", afirma documentul.

Raportul de 47 de pagini sintetizeaza necesarul de baza pentru 75 de tari vulnerabile, printre care se numara sase tari din America Latina (inclusiv Cuba si Bolivia), 21 din zona Asia-Pacific (inclusiv Coreea de Nord si Bangladesh) si 40 de state din Africa.
Conform documentului, pentru cumpararea de antivirale si vaccinuri destinate personalului sanitar si celui esential sunt necesare peste 700 milioane de euro, in conditiile in care 85 de state nu au capacitatea de a cumpara medicamentele. Organizarea campaniilor de vaccinare, imbunatatirea comunicarii, monitorizarea evolutiei bolii si imbunatatirea capacitatilor laboratoarelor din 61 de tari necesita peste 160 milioane de euro, iar restul sumei este necesar pentru implicarea OMS si a altor agentii ONU in sustinerea acestor tari.

» Vaccin gratuit pentru trei milioane de copii
Ministerul Sanatatii roman a decis ca trei milioane de copii institutionalizati, prescolarii, elevii si studentii sa fie vaccinati gratuit impotriva gripei porcine, incepand din 1 decembrie. Institutul "Cantacuzino" va putea produce pana la sfarsitul anului un lot de aproximativ cinci milioane de doze, urmand ca de anul viitor productia sa fie de aproximativ un milion de doze pe luna. Specialistii estimeaza ca, o data cu racirea vremii, incidenta bolii va creste semnificativ. Numarul cazurilor de gripa noua in Romania a ajuns la 326.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă