17.8 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSpecialGripa porcina infierbanta imaginatia

Gripa porcina infierbanta imaginatia

» Gripa porcina pornita din Mexic pare sa genereze mai multa panica decat ar fi fost necesar si infierbanta imaginatia oamenilor pe mapamond. In timp ce virusologii cauta inca raspunsuri cu privire la originea epidemiei, internetul abunda de teorii ale conspiratiei. In opinia "blogerilor informati", molima ar fi fie rodul colaborarii dintre traficantii de droguri mexicani si organizatia terorista al-Qaeda, fie un complot secret al sau impotriva guvernului SUA, fie o conspiratie a producatorilor de medicamente.

Fara sa aiba propria varianta, blogul "Global Dashboard", citat  de cotidianul britanic The Telegraph, a trecut in revista cateva dintre cele mai nastrusnice teorii ale conspiratiei. Astfel, gripa porcina ar fi fost creata in laborator si pusa in circulatie in mod deliberat, dupa ce guvernele au creat o forta secreta pentru a dezvolta acest virus ca metoda de reducere a populatiei mondiale.
O alta teorie este ca virusul ar fi o tentativa de a-l asasina pe presedintele american Barack Obama, care a vizitat Mexicul pe 16 aprilie. Alti analisti de moment ai epidemiei spun ca tot ceea ce se intampla este campania unei firme de relatii publice care ar incerca sa promoveze un nou vaccin, iar altii privilegiaza teza armei biologice. Cine ar fi cel care o foloseste impotriva oamenilor nevinovati este insa un subiect controversat: unii sustin ca virusul ar fi pornit din Institutul de cercetari medicale al armatei americane, altii ca ar fi fost creat de puternicele carteluri ale drogurilor din Mexic, dar nu oricum, ci in colaborare cu al-Qaeda.

 

Conspiratiile malefice nu par a fi numai apanajul teroristilor sau guvernelor, ci al fostilor politicieni proeminenti din Statele Unite. Unul dintre ei trebuia sa fie fostul secretar al apararii SUA Donald Rumsfeld, care ar avea legaturi cu producatorul medicamentului antiviral Tamiflu, principalul medicament folosit pentru tratarea bolnavilor de gripa porcina. De partea cealalta a baricadei simpatiilor politice, care divide pana si comunitatea adeptilor teoriei conspiratiei, principalul responsabil este considerat fostul vicepresedinte democrat american Al Gore.

» OMS pregateste nivelul maxim de alerta
Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) va ridica probabil nivelul de alerta la punctul maxim si va declara epidemia ca avand acoperire globala, chiar daca acest lucru nu trebuie sa genereze panica, a anuntat ieri directorul OMS, Margaret Chan. "Nivelul 6 nu inseamna ca vine sfarsitul lumii. Este important sa spunem clar acest lucru, pentru ca altfel vom provoca panica", a declarat Chan, citata de cotidianul spaniol El Pais. seful OMS a precizat ca, pana in prezent,  epidemia, care afecteaza deja aproape 1.000 de persoane din 20 de tari, se extinde mai incet decat se prevedea, dar ca acest lucru nu inseamna ca pericolul a trecut.
Chan a amintit ca in emisfera sudica incepe in curand iarna, anotimp favorabil gripei.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă