30.6 C
București
luni, 22 iulie 2024
AcasăSpecialGripa porcina ar putea ucide 90.000 de americani

Gripa porcina ar putea ucide 90.000 de americani

Gripa porcina ar putea contamina pana la jumatate din populatia americana pana la finele acestui an si ar putea provoca moartea a aproximativ 90.000 de oameni, a avertizat Casa Alba, citata de AFP.
Conform "scenariului plauzibil", privitor la evolutia noii gripe in Statele Unite, trasat de organismul care il consiliaza pe presedinte in domeniul stiintific, epidemia de gripa porcina ar putea infecta intre "30 si 50% din populatia americana in toamna si la iarna, 20-40% din americani urmand sa prezinte simptome", adica intre 60 si 120 milioane. Dintre acestia, apreciaza consilierii stiintifici ai presedintiei SUA, mai mult de jumatate vor apela la asistenta medicala in spitale, fapt care va supune la presiuni serioase sistemul sanitar american.

Estimarile expertilor Casei Albe mentioneaza ca pana la 1,8 milioane de persoane ar putea fi internate in spital, dintre care pana la 300.000 vor avea nevoie de terapie intensiva.
"Acesti pacienti foarte bolnavi ar putea ocupa intre 50 si 100% din paturile unitatilor de terapie intensiva din regiunile afectate in perioada de varf a epidemiei, ceea ce ar duce la presiuni puternice asupra acestor unitati, care functioneaza deja aproape la capacitate maxima in perioada normala", subliniaza raportul.
Oamenii de stiinta care il consiliaza pe liderul american au trasat si un posibil bilant negru al epidemiei. Gripa porcina "ar putea provoca intre 30.000 si 90.000 de decese in SUA", victimele urmand sa fie cu precadere copiii si tinerii adulti, spre deosebire de epidemiile sezoniere de gripa obisnuita, care ucid anual 30.000-40.000 de americani, majoritatea batrani cu varste de peste 65 de ani.

Raportul consilierilor stiintifici ai Casei Albe anticipeaza o agravare a epidemiei la mijlocul lunii viitoare, influentata mai ales de inceperea anului scolar, varful acestui posibil val de infectari urmand a se inregistra la jumatatea lunii octombrie. Vaccinul nu va fi disponibil pana atunci si sunt necesare mai multe saptamani pentru ca oamenii sa dezvolte o imunitate, subliniaza raportul, care avertizeaza ca aceste decalaje ar putea "reduce puternic utilitatea vaccinarii" populatiei.

Raportul publicat de Casa Alba apreciaza ca "este putin probabil ca (epidemia provocata de virusul) A/H1N1 din 2009 sa semene cu pandemia din 1918-1919", care a ucis milioane de oameni. Cu toate acestea, "virusul constituie o amenintare grava pentru sanatatea publica, iar gravitatea impactului sau va depinde mult de comportamentul (profilactic al – n.n.) persoanelor".

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă