30.6 C
București
luni, 22 iulie 2024
AcasăSpecialGripa porcina ar putea provoca pana la 90.000 de decese in SUA

Gripa porcina ar putea provoca pana la 90.000 de decese in SUA

Gripa porcina ar putea contamina pana la jumatate din populatia americana in toamna si la iarna si ar putea provoca pana la 90.000 de decese, au anuntat luni consilierii presedintelui Barack Obama, relateaza AFP, citata de Newsin.

Conform celui mai plauzibil scenariu privitor la evolutia impactului gripei in SUA, organismul care il consiliaza pe presedinte in domeniul stiintific, PCAST (President's Council of Advisors of Science and Technology) anticipeaza ca epidemia ar putea infecta "30-50% din populatia americana in toamna si la iarna, 20-40% dintre americani prezentind simptome (60-120 milioane), dintre care mai mult de jumatate vor cauta tratamente", explica raportul.

Pana la 1,8 milioane de persoane ar putea fi spitalizate, dintre care pana la 300.000 vor avea nevoie de tratament intr-o unitate de terapie intensiva.

"Acesti pacienti foarte bolnavi ar putea ocupa intre 50 si 100% dintre paturile unitatilor de terapie intensiva din regiunile afectate in perioada de varf a epidemiei, ceea ce ar duce la tensiuni puternice in aceste unitati, care functioneaza deja aproape la capacitate maxima in perioada normala", subliniaza raportul.

Epidemia "ar putea provoca intre 30.000 si 90.000 de decese in SUA, cu o concentrare a cazurilor in randul copiilor si tinerilor adulti",

Varful epidemiei s-ar putea inregistra la jumatatea lunii octombrie. Vaccinul nu va fi disponibil pana atunci si sunt necesare mai multe saptamani pentru ca oamenii sa dezvolte o imunitate, subliniaza raportul.

Potrivit raportului, "este putin probabil ca H1N1 din 2009 sa semene cu pandemia din 1918-1919", dar "actualul virus constituie o amenintare grava pentru sanatatea publica, iar gravitatea impactului sau va depinde mult de comportamentul persoanelor".

Sunt reiterate sfaturile clasice: "spalarea frecventa a mainilor, izolarea pe perioada bolii", lucruri cruciale, potrivit raportului, care pledeaza si pentru "campanii intense de educare si reguli mai flexibile in companii si scoli, pentru facilitarea absenteismului necesar in cazul imbolnavirii".

"Virusul H1N1 poate afecta toate aspectele vietii noastre, de la economie la securitate interna, trecand prin domeniul educatiei", a declarat secretarul pentru securitate interna, Janet Napolitano.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă