16.1 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialGreva generala la metrou, anuntata pentru 24 februarie

Greva generala la metrou, anuntata pentru 24 februarie

Ieri, sindicalisti de la metrou si din cercetare au protestat pe strazile Capitalei, fiecare avand o serie de revendicari. Cercetatorii au acuzat finantarea execrabila si, in consecinta, lipsa oricarei sigurante, dar si diversele manevre privind privatizarea in spatele carora ar sta doar interese imobiliare. Lucratorii de la metrou, care au cerut demisia ministrului Radu Berceanu si a directorului general al Metrorex, au solicitat insistent majorari salariale de 40%, fata de 6% oferite de autoritati. In caz contrar, acestia au amenintat ca in jurul datei de 24 februarie vor intra in greva generala.

Demisia lui Berceanu

Peste 1.000 de sindicalisti de la metrou s-au strans ieri in fata sediului Ministerului Transporturilor, unde au cerut demisia ministrului Radu Berceanu si a directorului general al Metrorex, Liviu Soava. “Sa traiti bine ne-ati zis / Ati uitat ce ati promis!”, “Vrem buget”, “Hai baieti, fara zabava / Sa-l dam jos pe Liviu Soava” – scria pe pancartele cu care au venit manifestantii la miting.
Cu fluieraturi si strigate asurzitoare, sindicalistii au incercat sa atraga atentia autoritatilor asupra situatiei in care se afla angajatii Metrorex. Acestia au cerut majorarea salariilor cu 40% – procent negociabil – si imbunatatirea conditiilor de munca. Pana in prezent administratia le-a spus ca nu a fost inca aprobat bugetul pe 2007 si nu le poate acorda majorari salariale. Pentru a-i determina sa renunte la proteste, li s-a promis o crestere a salariilor cu 6%, urmata de o noua negociere dupa aprobarea bugetului. Ulterior, propunerea de majorare cu 6% a fost retrasa, iar sindicalistii au amenintat cu declansarea grevei generale.
Pana la inceperea grevei ei au organizat un miting, urmat de un mars de protest, de la sediul Ministerului Transporturilor pana la cladirea Guvernului.
In jurul datei de 24 februarie, sindicalistii de la Metrorex vor intra in greva generala daca nu le vor fi satisfacute revendicarile. Trenurile de metrou vor functiona numai dupa ora 17 pentru ca legea prevede obligatia de a se asigura o treime din capacitatea de transport.

Cercetatorii acuza afacerile imobiliare

Peste 100 de cercetatori au protestat ieri in fata Parlamentului Romaniei, dupa ce in prealabil au pichetat sediile a patru institutii – Presedintie, Ministerul Educatiei si Cercetarii, Ministerul Agriculturii si Guvernul Romaniei – solicitand o alocare nediscriminatorie a fondurilor pentru cercetare si invatamantul superior. Cererea sindicalistilor are in vedere faptul ca tinerii valorosi nu sunt deloc atrasi de aceste domenii.  De asemenea, sindicalistii sunt nemultumiti ca in acest an cercetarii i s-a alocat doar 0,36% din PIB, fata de 1% cat ar fi trebuit. Si, cum procentul este insignifiant si puterea nu pare deloc interesata de cercetarea romaneasca, sindicalistii cred ca este imposibil ca in 2013 acesta sa ajunga la 3% din PIB. Alte nemultumiri privesc salarizarea, salariile cercetatorilor fiind catalogate “o bataie de joc”, faptul ca tinerii emigreaza si pe actualii cercetatori nu va avea cine sa-i inlocuiasca, modul in care se face evaluarea proiectelor, avand in vedere ca evaluatorii nu sunt din cercetare, ci din invatamantul superior etc.
“Consiliul National al Cercetarii Stiintifice  din Invatamantul Superior (CNCSIS), al carui regulament de functionare a fost aprobat prin ordin de dl ministru Hardau gestioneaza practic toti banii si este infiintat numai la propunerea universitatilor. Prin ordinul respectiv se incearca desfiintarea cercetarii stiintifice, daca tot nu s-a reusit prin privatizare. Trebuie sa subliniez ca in Uniunea Europeana, daca programul de cercetare i s-a aprobat unui institut, banii apartin institutului respectiv, in timp ce la noi finantarea nu ajunge direct la institut. Oamenii au ajuns sa nu mai aiba nici o siguranta in ceea ce priveste finantarea”, spune Radu Minea, liderul Federatiei Sindicatelor Lucratorilor din Cercetare-Proiectare.
O alta nemultumire a sindicalistilor o reprezinta neplata salariilor de doua sau trei luni in cateva institute, precum Institutul pentru Fizica Laserilor, Plasmei si Radiatiei, Institutul National de Sticla etc. Un alt semnal de alarma tras de sindicalisti priveste privatizarea institutelor de cercetare, privatizare care pana la urma vizeaza doar desfiintarea acestora, interesul investitorilor fiind strict imobiliar. De exemplu, terenurile apartinand Institutului de Cercetari Pomicole Baneasa, Iprochim sau  Institutului de Cercetari Metalurgice valoreaza 1000 de euro/mp, dupa cum mai spune Radu Minea.

Cele mai citite

Tu ești Mircea decrețelul? – Academia Catavencu

Recent, Geoană s-a trezit brusc din somnul rațiunii în care era președinte și a emanat primul gând care i-a venit în minte: „Noi...

Industria mobilei din România, în scădere: Contribuție în 2023 cu 27% mai mică decât în 2016

În 2023, industria mobilei din România a adus o contribuție de 1,23 miliarde de euro la balanța comercială, înregistrând o scădere de 27% față...

Menține igiena și siguranța cu săpunuri și dezinfectanți de top de la Sanito.ro

În contextul actual, asigurarea unei igiene riguroase este mai importantă ca niciodată. De la birouri și spații comerciale, până la utilizarea acasă, produsele Sanito.ro...
Ultima oră
Pe aceeași temă