5.4 C
București
marți, 5 noiembrie 2024
AcasăSpecialGreşeala de comunicare în scandalul de la Liceul "Bolintineanu" NU trebuie...

Greşeala de comunicare în scandalul de la Liceul „Bolintineanu” NU trebuie să acopere acţiunile reţelei de fraudare a Bac-ului

 

Procurorul general Tiberiu Niţu a anunţat presa că în cauza fraudării examenului de bacalaureat de la Liceul Teoretic „Dimitrie Bolintineanu” din Bucureşti s-a constatat că vineri, 5 iulie, când procurorii au vrut să ridice 112 elevi, suspectaţi de dare de mită, pentru audieri şi să-i anunţe pe restul (până la circa 260 de elevi) că vor fi citaţi ca martori pentru audieri  au existat o serie de deficienţe în ceea ce priveşte comunicarea publică” la nivelul Parchetului Tribunalului Bucureşti, instituţie care avea competenţa de a face ancheta în acest caz de corupţie.

Greşelile identificate în ziua de 5 iulie au fost :

NU s-a comunicat faptul că au fost emise mandate de aducere, ce urmau a fi puse în aplicare dacă cei vizaţi ar fi refuzat să se prezinte la audieri;

 -Procurorul de caz s-a aflat vineri, 5 iulie 2013, la Liceul „Dimitrie Bolintineanu” în scopul realizării procedurii de citare a elevilor, pe lângă efectuarea unor percheziţii (care NU vizau sălile de examen sau elevii), aspect ce NU a fost adus la cunoştinţa publicului decât cu mare întârziere;

NU s-a comunicat faptul că cei 112 elevi ce trebuiau a fi audiaţi OBLIGATORIU vineri ( pentru a nu se vicia ancheta; acum toţi dau declaraţii aproape identice) SUNT TOŢI MAJORI, deci nu era necesară prezenţa părinţilor.

Comunicarea s-a făcut de mai multe persoane, iar informaţiile comunicate păreau contradictorii deoarece erau incomplete ( declaraţia purtătorului de cuvânt de la Poliţie, Nicolae Alexandru, părea contradictorie cu cea a preşedintelui Tribunalului Bucureşti, Laura Andrei sau declaraţia ministrului de Interne, Radu Stroe, cu cea a purtătorului de cuvînt a Parchetului, Bogdan Staicu).

In plus, ce nu spune procurorul general în comunicat este  declaraţia total falsă a premierului Victor Ponta (primită probabil de la ministrul de Interne, Radu Stroe)  , care a susţinut sus şi tare că NU există citaţii şi bieţii „copii” sunt ridicaţi abuziv, ca pe vremea comuniştilor. 

Nu s-a reuşit comunicarea faptului că percheziţiile corporale ale elevilor au avut luni, 1 iulie, nu vineri, 5 iulie.

Reamintim că luni, 1 iulie, Parchetul Tribunalului a reuşit practic  prinderea în flagrant a fraudării examenului de BAC de la Liceul Bolintineanu deoarece au fost găsite, în mai multe săli de examen, 16 xerocopii cu rezolvarea subiectului la limba română, plus banii găsiţi fie asupra supraveghetorilor sau a membrilor comisiei de bacalaureat, fie pe catedre sau în sertare, disimulate în reviste sau şerveţele.

Nu s-au explicat procedurile, cu referiri la mandatele de aducere ( care este diferenţa dintre emiterea unui act procedural ca mandatele de aducere şi punerea lor în executare, spre exemplu) , prezumându-se că ele sunt cunoscute publicului; 

– Nu s-a explicat rostul prezenţei autocarelor (reducerea timpului de deplasare pentru audierea cât mai ultor elevi)

 

Specialiştii: 112 elevi ,suspectaţi de dare de mită, trebuiau ridicaţi de luni, după prinderea în flagrant a fraudării examenului

Specialiştii consultaţi de România Liberă spun, însă, că singura greaşeală a Parchetului Tribunalului Bucureşti, titularul anchetei acestui caz de corupţie, este faptul că elevii nu au ridicaţi pentru declaraţii, încă de luni, 1 iulie, cînd s-a prins fraudarea BAC-ului în fragrant.

Era vorba în special  de cei 112 elevi împotriva cărora existau indicii de dare de mită ( interceptări, alte probe). În acea zi au fost prinşi în FLAGRANT supraveghetorii cu banii asupra lor şi tot în acea zi , în mai multe săli de examen au fost găsite 16 xerocopii cu rezolvarea subiectului de limba română.

Pentru cel puţin 16 dintre elevi existau probe indubitabile de dare de mită, spun surse judiciare, iar pentru restul – indicii. Importante în probaţiune sunt şi interceptările convorbirilor telefonice, dar şi alte mijloace specifice de probaţiune ca infiltrarea în grupare.

Facerea de bine…

Se pune întrebarea legitimă de ce procurorii NU i-au ridicat de luni pe aceşti elevi, TOŢI MAJORI.

Răspunsul este simplu: procurorul coordonator de caz, Iulia Mocioacă,  ar fi vrut să le mai ofere o şansă elevilor suspecţi şi să nu le deranjeze restul examenelor .

A încercat să pună în practică mandatele de aducere abia după finalizarea examenelor de bacalaureat, în data de 5 iulie, spun surse judiciare.

” Se confirmă zicala : orice faptă bună nu rămâne nepedepsită” spun sursele României Libere. Acum, se UITĂ că e vorba de un dosar de corupţie, că e vorba de o reţea de fraudare a bacalaureatului bine pusă la punct şi se incriminează abuzuri FICTIVE ale Poliţiei şi Parchetului” spun sursele noastre.

GREŞEALA REALĂ: anunţarea părinţilor în dimineaţa zilei de 5 iulie cu transportarea elevilor pentru audieri, soldată cu apariţia „războinicilor”  cartierului Ferentari din Sectorul 5 al Capitalei

În dimineaţa zilei de 5 iulie, părinţii elevilor au fost înştiinţaţi că aceştia vor fi duşi cu mandate la audieri, spun surse demne de încredere.

Ca prin farmec, la poarta liceului AU APĂRUT persoane bine făcute, cel mai probabil din lumea interlopă a Cartierului Ferentari din Sectorul 5 al Capitalei, unde este situată instituţia de învăţământ.

Reamintim că între învinuiţi se află şi profesorul de Religie Leonard Petre, care e  şi  consilier USL al consiliului local al Primăriei de sector. Ulterior, primarul Marian Vanghelie a spus despre consilierul său că e sigur că se va dovedi a fi nevinovat. Consilierul este suspectat că a adunat banii de la elevi pentru mituirea supraveghetorilor şi a membrilor comisiei de bacalaureat.

„Aceste persoane cu ten mai inchis  şi cu muşchi au fost chemaţi la poarta liceului pentru scandal. Ei au fost turbulenţi. Dacă s-ar fi  întâmplat aşa ceva în SUA sau Germania , aceştia ar fi fost arestaţi pentru zădărnicirea înfăptuirii actului de Justiţie. Acum, în spaţiul public , în loc să se vorbească despre sancţionarea fraudării examenelor, se vorbeşte de abuzurile poliţiştilor şi procurorilor, care, în realitate NU AU EXISTAT” spun specialiştii consultaţi de România Liberă.

Citeşte şi Procurorul general confirmă implicit susţinerile RL: premierul şi ministrul Justiţiei nu pot da ordine procurorilor. Verificări poate face doar Inspecţia Judiciară

 

Citeşte şi Cum i-a intimidat Ponta pe procurori în cazul Liceului „Bolintineanu”

 

Reamintim că la data de 1 iulie, în prima zi a examenelor scrise de la bacalaureat, anchetatorii au făcut percheziţii la Liceul „Bolintineanu”, cu sprijinul SRI, Direcţiei Generale Anticorupţie şi Poliţiei Capitalei. În timpul percheziţiilor s-au găsit sume de bani în sălile de examen, inclusiv asupra unor profesori.

Cinci profesori din comisia de examen şi 32 de profesori supraveghetori la Liceul „Dimitrie Bolintineanu” au fost audiaţi în 1 iulie la Poliţia Capitalei. Comisia de examen a fost schimbată după proba la Limba română, iar conducerea liceului a fost demisă de Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti. Directoarea liceului, Costica Vărzaru a fost reţinută şi apoi arestată.

Atunci, elevii au fost percheziţionaţi de anchetatori la ieşirea din sălile de examen, la unii dintre aceştia fiind găsite fiţuici.

Şapte candidaţi la bacalureat de la Liceul „Bolintineanu” au fost eliminaţi din examen, după ce asupra lor au fost găsite dovezi care indicau tentativa de fraudă la proba de Limba şi literatura română, anunţa, marţi, Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti.

 

Cele mai citite

Primul satelit din lemn din lume a fost lansat în spațiu

Premieră la nivel mondial: s-a lansat în spațiu primul satelit din lemn. Acest moment face parte dintr-un studiu privind utilizarea lemnului pentru a ajuta...

Vânzările de automobile din Germania au crescut în octombrie, dar cererea pentru vehicule electrice rămâne slabă

Vânzările de automobile noi în Germania au crescut ușor în octombrie pentru prima dată în câteva luni, dar cererea pentru vehicule electrice a scăzut,...

Autoritățile olandeze și franceze percheziționează birourile Netflix într-o anchetă privind frauda fiscală

Autoritățile franceze și olandeze au percheziționat marți birourile gigantului de streaming Netflix din Paris și Amsterdam, în cadrul unei anchete de fraudă fiscală, a...
Ultima oră
Pe aceeași temă