11.1 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialGreis si Lund - "bunul" si "raul" primelor zile

Greis si Lund – “bunul” si “raul” primelor zile

Germanul Michael Greis a castigat prima medalie de aur a Jocurilor Olimpice de la Torino, impunandu-se, pe distanta de 20 de kilometri, in proba de deschidere a competitiei de biatlon, la Cesana San Sicario. Greis, in varsta de 29 de ani, l-a devansat pe favoritul probei, norvegianul Ole Einar Bjorndalen, campion olimpic la Salt Lake City in 2002. Medalia de bronz a fost castigata de un alt norvegian, Halvard Hannevold. Romanul Marian Blaj s-a clasat pe pozitia a 66-a, el fiind cronometrat cu opt minute si 15 secunde mai mult decat castigatorul probei…
Tot primul a fost si americanul Zach Lund, specialist in proba de skeleton, dar el s-a impus fiind… primul sportiv exclus de la Jocurile Olimpice de la Torino, in urma deciziei adoptate de catre Tribunalul Arbitral al Sportului (TAS)! Lund a fost depistat pozitiv cu Propecia, medicament care contine finasterid, produs suspectat ca este utilizat pentru mascarea steroizilor anabolizanti. In afara excluderii de la JO, TAS l-a suspendat pe american pentru o perioada de un an, motivul neaplicarii pedepsei maxime de doi ani, prevazuta in Codul mondial antidoping, fiind acela ca sportivul “nu este un trisor”, deoarece a recunoscut faptul ca utilizeaza acest produs din anul 1999, pentru a lupta impotriva caderii parului. Intr-o conferinta de presa, Zach Lund, care era liderul Cupei Mondiale de skeleton in momentul controlului, s-a declarat “deceptionat” de sanctiune, recunoscandu-si insa greseala. “Utilizez Propecia din 1999 pentru a lupta impotriva caderii parului si nu am aflat ca a fost trecut pe lista substantelor interzise. Am facut o greseala si sunt, evident, distrus de aceasta decizie, care pune capat unei munci de patru ani”, a spus Lund.

Michelle Kwan s-a retras!

Marea favorita a turneului de patinaj artistic, sportiva americanca Michelle Kwan, a decis sa se retraga de la Jocuri din cauza unei accidentari, a anuntat Comitetul Olimpic American (USOC). Kwan, in varsta de 25 de ani, cvintupla campioana mondiala, s-a accidentat la soldul drept, sambata, in timpul unui antrenament. Potrivit USOC, in urma unui control medical s-a stabilit ca sportiva a suferit o intindere din cauza careia este nevoita sa renunte la concurs.
Michelle Kwan, medaliata cu argint la JO de la Nagano (1998) si cu bronz la Salt Lake City (2002), nu a fost prezenta, din cauza accidentarilor, nici la concursul de selectie pentru sportivii americani. Ea si-a asigurat participarea la Torino in urma unui test efectuat la sfarsitul lunii ianuarie.

Cu biletele e bine

Aproximativ 750.000 de bilete din cifra totala de un milion au fost vandute, obiectivul Comitetului de Organizare a competitiei (Toroc) fiind astfel aproape realizat. Potrivit Toroc, veniturile obtinute din vanzarea biletelor au ajuns la 63,5 de milioane de euro, iar obiectivul propus pentru competitia de la Torino este de 64 de milioane de euro. “Suntem foarte aproape de atingerea obiectivului si mai avem 16 zile pentru a face ca situatia sa fie si mai buna”, a declarat directorul general al Toroc, Cesare Vaciago.
Din totalul biletelor, mai sunt disponibile tichete pentru toate probele, insa pentru competitia de patinaj artistic si meciurile din faza finala la hochei pe gheata mai sunt in vanzare doar cateva zeci de bilete. Pe de alta parte, pentru a evita ca arenele sa fie goale la probele mai putin importante, precum sania, skeletonul, bobul si hocheiul pe gheata feminin, organizatorii au decis sa ofere copiilor de la scolile din regiunea Piemont bilete cu tarife reduse.

Cel mai bun loc pentru Romania: 26!

Americanul Chad Hedrick a castigat medalia de aur in proba de 5.000 metri din cadrul competitiei de patinaj viteza. Hedrick i-a devansat pe olandezul Sven Kramer si italianul Enrico Fabris. Chad Hedrick a ratat cu doar doua sutimi de secunda egalarea recordului olimpic stabilit de olandezul Jochem Uytdehaage in 2002, la Salt Lake City. Romanul Claudiu Grozea s-a clasat pe pozitia a 26-a, cu timpul 6:50.29. Acesta este cel mai bun loc al Romaniei din primele zile ale Olimpiadei dupa debutul delegatiei noastre – Monika Gyorgy pe locul 59 la urmarire 15 km schi fond si Marian Blaj pe locul 66 la biatlon.

Sportiva estoniana Kristina Smigun a cucerit medalia de aur in proba feminina de urmarire 15 km din cadrul concursului de schi fond, reusind sa se impuna la sprint in fata reprezentantei Cehiei, Katerina Neumannova, fata de care a avut un avans de doar 1,9 secunde. Pe pozitia a treia s-a clasat rusoaica Evghenia Medvedeva-Abruzova. Reprezentanta Romaniei, Monika Gyorgy, a sosit pe locul 59, la aproape 7 minute si jumatate de invingatoare!

Sportivul german Georg Hettich a castigat proba individuala din cadrul combinatei nordice, la Pragelato. Hettich i-a devansat pe austriacul Felix Gottwald si norvegianul Magnus H. Moan. Favoritul probei, finlandezul Hannu Manninen, a terminat pe pozitia a noua. Georg Hettich a castigat medalia de bronz in proba pe echipe in 2002, la Salt Lake City, si se afla in prezent pe locul sase in clasamentul general al Cupei Mondiale.
Jennifer Heil (Canada) a castigat medalia de aur in proba de schi acrobatic pe partie cu denivelari din cadrul Jocurilor Olimpice. Heil, in varsta de 22 de ani, le-a devansat pe Kari Traa (Norvegia), medaliata cu aur la editia trecuta a JO de iarna, si Sandra Laoura (Franta). Campioana mondiala en titre, sportiva americanca Hannah Kearney, a fost eliminata inca din faza calificarilor.

Cele mai citite

Nicușor Dan va câștiga un nou mandat la Primăria Capitalei, estimează Ludovic Orban

"Nicușor Dan va câștiga un nou mandat la Primăria Capitalei", estimează deputatul Ludovic Orban, după ce Cătălin Cîrstoiu s-a retras din competiția pentru funcția...

Ghidul complet pentru utilizarea responsabilă a camerelor spion

În contextul modern al tehnologiei, camerele spion au devenit un instrument util pentru supravegherea discretă și asigurarea securității personale și a proprietății. Este esențial...

Iohannis, primit de omologul sud-coreean

Preşedintele Klaus Iohannis a fost primit, astăzi, de omologul sud-coreean, Yoon Suk-yeol, la Palatul prezidenţial.Şeful statului român efectuează de luni până mâine o vizită...
Ultima oră
Pe aceeași temă