17.8 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSpecialGreenpeace protesteaza fata de "Drumul lui Basescu"

Greenpeace protesteaza fata de „Drumul lui Basescu”

» Mai multe organizatii ecologice nationale si internationale au amenintat cu judecata Primaria din orasul hunedorean Uricani, care a refuzat autorizarea unei adunari publice pe DN 66A, mai cunoscut sub numele de Drumul lui Basescu. Sub presiune, in cele din urma, autoritatile au autorizat protestul.

Mai multe organizatii ecologice nationale si internationale preocupate de conservarea biodiversitatii, printre care Greenpeace, au protestat pe DN 66A, cunoscut sub numele "Drumul lui Basescu", in zona Campusel. Scopul actiunii, spun organizatorii, este de a-i atrage atentia ministrului Mediului, Nicolae Nemirschi, asupra necesitatii protejarii peisajului forestier intact din regiunea muntoasa Retezat-Godeanu-Tarcu. Reprezentatii Greenpeace, organizatori ai actiunii, spun ca flora si fauna din zona sunt in mare pericol prin continuarea lucrarilor la acest drum. "Peisajul forestier este in mare pericol din mai multe motive, pentru ca, la ora aceasta, cea mai mare parte a teritoriului peisajului forestier intact, care este confirmat de un studiu al Guvernului si care masoara peste 97.000 ha, nu este protejat integral prin lege.

 

Cu exceptia Parcului National Retezat, care are 3.000 de hectare si care este protejat strict, restul suprafetelor nu au administratie sau nu au plan de management in cazul Parcului National Domogled, care acopera si el o parte din acest peisaj forestier intact. In rest, desi s-au infiintat Situl Natura 2000 sau Parcul National Tarcul, nu exista structuri de administrare. Deci, este expus multor riscuri, inclusiv continuarea lui DN 66A, care s-a oprit la un kilometru de peisajul forestier intact, dar se discuta continuarea lui, spre suprinderea noastra, desi ar urma sa treaca prin zona de protectie integrala a Parcului National Domogled", a declarat Gabriel Paun, coordonatorul Greenpeace Romania.

Primaria Uricani spune ca nu se opune, in esenta, actiunii organizatiilor ecologice, dar ca acestea nu au respectat pasii legali pentru a protesta pe un drum national. "Manifestarile de strada, mitinguri, adunari publice, si, mai ales, pe drum national, sunt manifestari extreme si se fac in conditiile in care ai facut anumite demersuri, nu ai primit un raspuns de la autoritatea careia te-ai adresat si atunci ai ajuns la manifestarea asta exrema pentru a atrage atentia.

Am rugat sa ne transmita si noua, pentru cultura noastra, ce demersuri au facut de au ajuns in situatia asta extrema si ne-au transmis un demers facut in 2007, cand au fost probleme cu mediul si s-a oprit lucrarea. Nu are nici o relevanta, atunci era Sulfina Barbu ministru", sustine primarul orasului Uricani, Danut Buhaescu, care crede ca problema s-a rezolvat o data cu schimbarea ministrului Mediului. Cu toate ca, initial, refuzase sa autorizeze protestul Greenpeace, in cele din urma primarul din Uricani s-a razgandit.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă