33.2 C
București
luni, 15 iulie 2024
AcasăSpecialGrecia vrea să renegocieze planul de austeritate

Grecia vrea să renegocieze planul de austeritate

Guvernul elen de coaliţie şi-a reiterat miercuri angajamentul de a renegocia planul de austeritate dictat de creditorii externi – Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional, a precizat purtătorul său de cuvânt, Simos Kedikoglou (foto), informează AFP.

 

„Guvernul este hotărât să lucreze asupra axelor programului elaborat de cele trei partide de coaliţie (…) Obiectivul nostru este de a renegocia” planul UE-FMI, a declarat Kedikoglou.

Afirmaţiile sale au fost făcute la sfârşitul unei întrevederi între premierul conservator Antonis Samaras, liderul partidul socialist PASOK, Evangelos Venizelos, şi cel al Stângii democratice Dimar, Fotis Kouvelis, care participă la un nou guvern de coaliţiei rezultat în urma alegerilor de la 17 iunie. Întâlnirea a fost cerută de Venizelos după discuţiile pe care ministrul grec de finanţe Yannis Stournaras le-a avut luni şi marţi cu omologii şi partenerii săi din zona euro la reuniunea Eurogrupului de la Bruxelles.

Stournaras a precizat marţi că partenerii ‘au cerut Greciei să pună în aplicare măsurile pe care ţara s-a angajat să le ia pentru 2012 (…), în valoare de circa trei miliarde de euro’. Miercuri, anumite publicaţii elene, printre care şi cotidianul Kathimerini, au precizat că Venizelos şi-a exprimat nemulţumirea faţă de ‘strategia urmată de Stournaras la Bruxelles’ deoaerece ministrul nu ar fi evocat clar ‘renegocierea’ planului de austeritate.

Răspunzând articolelor de presă, Venizelos a subliniat că nu doreşte să critice guvernul, ci să pună accentul pe importanţa ‘renegocierii’ planului de austeritate. „Vom face tot posibilul pentru a îmbunătăţi termenii nefavorabili” ai planului şi a cere creditorilor ‘o prelungire a perioadei pentru ajustări bugetare’, a spus Venizelos.

El a reafirmat că, din cauza unei recesiuni mai greve decât se anticipa, este nevoie de o prelungire cu trei ani a ajustării bugetare, ‘până în 2017’ în loc de sfârşitul lui 2014, aşa cum se prevede în plan.

Totuşi, Stournaras, în discursul său din faţa parlamentului de la sfârşitul săptămânii trecute în cadrul declaraţiei politice generale a guvernului, a subliniat că Grecia trebuie să înceapă aplicarea reformelor cerute de creditori înainte de a trece la renegocierea planului de austeritate.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă