6.1 C
București
luni, 9 decembrie 2024
AcasăSpecialGrecia şi Malta susţin o reformă a Schengen

Grecia şi Malta susţin o reformă a Schengen

Grecia şi Malta şi-au exprimat, miercuri, acordul de principiu faţă de o revizuire, dorită de Franţa şi Italia, a tratatului Schengen, dar cu condiţia ca aceasta să conducă la o împărţire mai bună între membrii UE a afluxului de imigranţi ilegali, relatează AFP. citat de Mediafax.

„O revizuire a tratatului Schengen nu trebuie să creeze ziduri şi bariere, dar să fie un pas către solidaritate”, a subliniat vicepremierul maltez, Tonio Borg. „Ea trebuie să reducă povara” ce planează asupra ţărilor periferice ale UE, unde afluxul de imigranţi este mare, a insistat el.

„Grecia este deschisă faţă de o revizuire a Schengen, dar acest lucru trebuie să ajute ţările mediteraneene”, a adăugat şi ministrul grec de Externe, Dimitris Droutsas, cu care a avut o întrevedere la Atena.

Cei doi miniştri au fost întrebaţi în legătură cu un apel de reformare a normelor privind libera circulaţie în cadrul UE lansat cu o zi înainte de premierul italian Silvio Berlusconi şi de preşedintele francez Nicolas Sarkozy, în faţa afluxului de imigranţi ilegali în urma tulburărilor din Africa de Nord şi Orientul Mijlociu.

Roma şi Parisul s-au declarat favorabile unei restabiliri temporare a controalelor la frontierele interne în cazul unui aflux de imigranţi, o opţiune pe care Comisia Europeană a declarat că este dispusă să o examineze.

Întâlnirea liderilor italian şi francez a avut ca scop rezolvarea divergenţelor lor, după decizia Italiei de a regulariza situaţia a 25.000 de tunisieni ajunşi ilegal pe coastele sale, pentru a-şi constrânge vecinii din nord, între care Franţa, să contribuie la preluarea lor.

Borg şi Droutsas au amintit, de asemenea, că ţările lor cer o revizuire a reglementării europene Dublin II, care stipulează că preluarea solicitanţilor de azil revine ţărilor de sosire din UE.

Dorită de Comisie, această reexaminare este blocată de ţările din centru şi nord, care afirmă că îşi asumă partea lor din „povara imigraţiei” şi preferă opţiunea ajutoarelor financiare pentru partenerii lor de peste tot din UE.

Cele mai citite

Oracle finalizează în România o tranzacție globală de 28,3 miliarde de dolari

Aceasta este cea mai mare achiziție din istoria companiei americane Gigantul american Oracle, al doilea mare producător de software la nivel mondial după Microsoft, a...

Oracle finalizează în România o tranzacție globală de 28,3 miliarde de dolari

Aceasta este cea mai mare achiziție din istoria companiei americane Gigantul american Oracle, al doilea mare producător de software la nivel mondial după Microsoft, a...
Ultima oră
Pe aceeași temă