20.4 C
București
joi, 25 iulie 2024
AcasăSpecialGreblă: O eventuală rocadă Kovesi–Morar ar fi o eludare a prevederilor constituţionale

Greblă: O eventuală rocadă Kovesi–Morar ar fi o eludare a prevederilor constituţionale

Preşedintele Comisiei juridice din Senat, Toni Greblă, a declarat, marţi, că o eventuală „rocadă” între Laura Codruţa Kovesi şi Daniel Morar la şefia Parchetului şi a DNA reprezintă o „eludare a prevederilor constituţionale” şi este „inadmisibilă din punct de vedere legal”, potrivit Mediafax.

„Au găsit această soluţie, cine pleacă – pentru că şi-a terminat mandatul – îşi desemnează, ca pe vremea Ralucăi Vodă, un succesor, succesorul la rândul lui îşi desemnează de unde pleacă un înlocuitor, şi uite aşa Constituţia României este interpretată cu rea credinţă, ne batem joc de regulile fundamentale într-un stat de drept şi solicit autorităţilor, puterilor statului implicate în această «rocadă» să intervină prompt pentru a face ca efectiv prevederile legale, execitarea a două mandate în aceeaşi instituţie, autoritate, putere a statului român, să fie efectiv respectate”, a declarat Greblă.

El a spus că o astfel de rocadă este inadmisibilă legal.

Citeşte şi:

Cristian Preda, despre rocada Morar-Kovesi: Ce e bun în Uniune e SCANDALOS pentru Antonescu

„O rocadă între situaţia celor doi este inadmisibilă din punct de vedere legal (…) Din trei mii şi ceva de procurori, nu avem decât doi pe care îi rotim, nu mai găsim în această ţară doi procurori bine pregătiţi, dornici de afirmare, dornici să-şi confirme activitatea, trebuie să ne învârtim în jurul acestor doi parcă ar fi salvarea României”, a mai insistat preşedintele Comisiei juridice din Senat.

Procurorul general al României, Codruţa Kovesi, a declarat, luni, că nu exclude o candidatură pentru Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) şi nicio eventuală funcţie ce presupune o activitate legată de Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) sau de activităţi anticorupţie.

„Aşa cum am declarat în mai multe rânduri, doresc să-mi continui activitatea în calitate de magistrat. Consider că lupta anticorupţie este o dimensiune importantă prin prisma MCV şi a implicaţiilor pe care le are pentru România”, a susţinut Codruţa Kovesi, în cadrul unei declaraţii de final de mandat ca procuror general al României.

Ea a anunţat, luni, că începând de marţi – 2 octombrie, ziua în care îi încetează activitatea ca procuror general – l-a delegat, pentru o perioadă de şase luni, pe procurorul şef al DNA, Daniel Morar, în funcţia de prim-adjunct al procurorului general, funcţie deţinută de Marius Iacob (care fusese delegat, nu numit, în această poziţie).

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă