19.3 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSpecialGordon Bajnai, premier al Ungariei cu un forint pe luna

Gordon Bajnai, premier al Ungariei cu un forint pe luna

Parlamentul de la Budapesta l-a desemnat ieri pe politicianul independent Gordon Bajnai (foto) in functia de sef al guvernului, ministrul Economiei succedandu-i in functie premierului socialist Ferenc Gyurcsany, care si-a depus demisia luna trecuta.
Legislativul, dominat de socialisti si de aliatii lor liberali, a oficializat prin vot demiterea lui Gyurcsany, aproband "motiunea de cenzura constructiva" depusa saptamana trecuta de Partidul Socialist. Practica imprumutata din Constitutia germana a permis schimbarea rapida a premierului, fara a se recurge la alegeri anticipate, al caror rezultat ar fi fost dezastruos pentru socialisti si liberali, potrivit celor mai recente sondaje de opinie.

Bajnai, in varsta de 41 de ani, a acceptat sa ocupe functia de prim-ministru pana la alegerile parlamentare la termen, care vor avea loc in primavara anului 2010. El a anuntat ca va pastra sase dintre ministrii Cabinetului Gyurcsany. Noul detinator al portofoliului Afacerilor Externe este Peter Balazs, primul comisar european al Ungariei dupa aderare.
Sustinut de socialisti si de aliatii lor liberali, care in total detin 207 din cele 386 de mandate parlamentare, Bajnai va conduce Ungaria intr-unul dintre cele mai dificile contexte economice cu care se confrunta tara vecina de la caderea comunismului. Ferenc Gyurcsany si-a anuntat demisia pe 21 martie, din cauza unei sustineri parlamentare tot mai firave pentru programul de reforme necesar pentru combaterea crizei economice.

 

Ungaria este una dintre tarile europene grav afectate de regresul economic mondial, fiind nevoita anul trecut sa imprumute 20 miliarde euro de la FMI, Banca Mondiala, UE si BCE pentru a evita colapsul total al economiei. Din cauza crizei economice, Bajnai a precizat la investitura ca isi va stabili un salariu de numai un forint pe luna.
Situatia economica, dar si tensiunile politice interne au mobilizat ieri la Budapesta o manifestatie de protest a opozitiei de dreapta, care l-a etichetat pe Bajnai drept "clona vampirului Gyurcsany", cerand organizarea de alegeri anticipate.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă