26.6 C
București
luni, 22 iulie 2024
AcasăSpecialGorbaciov: Ceausescu era un om complicat, imi dadea sfaturi

Gorbaciov: Ceausescu era un om complicat, imi dadea sfaturi

"Cand am inceput sa discutam despre perestroika, si eu i-am povestit de perestroika noastra, el mi-a spus raspuns, ei bine perestroika noastra s-a terminat", a marturisit Mihail Gorbaciov intr-un interviu pentru CNN.   

"Ceausescu era un om complicat. Obisnuia sa-mi dea sfaturi, o groaza de sfaturi",  asa l-a descris pe dictator fostul lider al URSS, Mihail Gorbaciov, intr-un documentar difuzat sambata seara de CNN, informeaza Realitatea.net. Documentarul a fost primul din seria de materiale prin care postul american de televiziune marcheaza implinirea a 20 de ani de la Revolutia Romana.

Fostul lider al Uniunii Sovietice isi aminteste de vizita sa la Bucuresti din 1987: "Cand am vizitat Romania am observat ca oamenii se uita la Ceausescu, ca urmareau fiecare gest al sau, fiecare miscare a degetului pe care o facea, erau asemenea rotitelor dintr-un mecanism.  Cand am inceput sa discutam despre perestroika, si eu i-am povestit de perestroika noastra, el mi-a spus raspuns, ei bine perestroika noastra s-a terminat".

Fostul presedinte american George Bush a explicat modul in care din ipostaza de opozant al Uniunii Sovietice, Nicolae Ceausescu s-a transformat, pentru Statele Unite, intr-un oligarh: "Pentru o vreme am judecat tara in functie de ostilitatea sa fata de Rusia. Iar Romania, Ceausescu, se opuneau Rusiei si atunci ne-am spus: acesta este omul nostru. Ulterior ne-am schimbat cand am vazut ca aveam de-a face cu un oligarh care controla totul, pana cand s-a dovedit ca imparatul avea foarte putine haine".

CNN va transmite in direct, de la Bucuresti, incepand de luni, interviuri cu diverse personalitati care au luat parte la evenimentele din 1989. Printre acestia Ion Iliescu, Mircea Dinescu, Ion Caramitru si Victor Rebengiuc.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă