5 C
București
marți, 3 decembrie 2024
AcasăSpecialGoogle, Facebook și Twitter sunt acuzate că permit propaganda islamistă

Google, Facebook și Twitter sunt acuzate că permit propaganda islamistă

Giganți ai internetului, în special Google, Facebook și Twitter, nu mobilizează suficiente resurse pentru a-i împiedica pe jihadiștii cibernetici să utilizeze serviciile lor în scopuri propagandistice, a acuzat joi o comisie a parlamentului britanic, informează AFP citată de Agerpres.

„Linia de front modernă, acesta este internetul”, menționează deputatul Keith Vaz, președintele Comisiei pentru afaceri interne, într-un raport publicat joi. „Forumurile de discuții și rețelele sociale sunt seva Daesh și a altor grupări teroriste în materie de recrutare, finanțare și difuzare a ideologiei lor”, afirmă el în continuare.

„În cunoștință de cauză, mari companii, cum ar fi Google, Facebook și Twitter (toate trei din SUA) se dovedesc incapabile să răspundă la această amenințare”, adaugă el, estimând că acest „eșec” face anumite părți din internet zone de necontrolat.

În ceea ce privește sutele de mii de conturi suspendate de Twitter și milioanele de videoclipuri șterse de Google, acestea nu reprezintă decât o „picătură în ocean”, consideră comisia.

Problema, subliniază aceasta, vine din lipsa de resurse umane puse la dispoziție de companii pentru a urmări conținutul problematic: „Aceste companii au echipe de doar câteva sute de angajați pentru a supraveghea rețele de miliarde de conturi”.

„Teroriștii și apologeții terorismului nu sunt autorizați pe Facebook și noi răspundem rapid și ferm la textele cu caracter terorist „, a reacționat Simon Milner, unul din responsabilii Facebook UK, susținând că societatea sa „a lucrat ani de zile cu experți pentru a contracara” discursul extremist.

Un purtător de cuvânt al YouTube (filială a Google) a asigurat la rândul său că platforma „va continua să lucreze cu guvernul și autoritățile judiciare pentru a defini modul optim de a răspunde la radicalizare”.

La rândul său, Twitter a anunțat săptămâna trecută că a suspendat 235.000 de conturi în ultimele șase luni în cadrul luptei împotriva mesajelor care promovează terorismul. Acestea se adaugă celor din luna februarie, când Twitter a dat publicității pentru prima oară o evaluare, ceea ce ridică la un total de 360.000 numărul conturilor cu un conținut terorist suspendate de la mijlocul lunii 2015.

Compania a reafirmat cu această ocazie că nu are „niciun algoritm magic” pentru a identifica conturi teroriste pe Internet. Ceea ce au indicat și alți actori importanți ai internetului în trecut.

La fel ca Marea Britanie, mai multe guverne au crescut presiunea pentru întărirea luptei împotriva propagandei jihadiste on-line.

Comisia parlamentului britanic recomandă consolidarea resurselor poliției antiteroriste, responsabilă cu supravegherea internetului. Mai neobișnuită pare recomandarea sa de a se recurge la creatorii de jocuri video pentru a contracara propaganda jihadistă.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

România, cea mai scumpă piață spot din UE, în luna noiembrie

De la începutul anului până în prezent, România a ocupat locul 3, în topul celor mai scumpe piețe spot din UE, după Irlanda și...

Rapid pregătește schimbări importante în echipă! Planurile pentru mercato-ul de iarnă

Viorel Moldovan anunță că Rapid plănuiește noi transferuri și schimbări tactice, incluzând mutarea lui Boupendza pe alt post. Președintele Rapidului, Viorel Moldovan, a dezvăluit că...

România, cea mai scumpă piață spot din UE, în luna noiembrie

De la începutul anului până în prezent, România a ocupat locul 3, în topul celor mai scumpe piețe spot din UE, după Irlanda și...
Ultima oră
Pe aceeași temă