15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialGlobule roşii conservate timp de 5.300 de ani, descoperite în corpul mumiei...

Globule roşii conservate timp de 5.300 de ani, descoperite în corpul mumiei Ötzi, omul gheţurilor

Globule roşii au fost conservate timp de 5.300 de ani în corpul mumificat al lui Ötzi, omul gheţurilor, descoperit în 1991 într-un gheţar alpin situat între Austria şi Italia, potrivit unui studiu publicat marţi de revista Royal Society, informează portalangop.co.ao, potrivit Mediafax.

Remarcabil de bine conservată în gheaţă, mumia conţine încă fragmente de ţesut intact şi chiar elemente ale sistemului nervos, însă până recent cercetătorii nu au descoperit urme de sânge.

Iniţial, aceştia au crezut că sângele lui Ötzi s-a distrus de-a lungul timpului, până ce, în urma unor teste mai evoluate, s-au descoperit urme de reziduuri sangvine în numeroasele sale răni.

Însă, la 5.300 de ani de la moartea violentă a lui Ötzi, precedată de o lungă agonie, nu putuse fi identificată nicio celulă sangvină intactă.

Antropologul Albert Zink, care s-a ocupat de mumia Ötzi, unică în felul ei, a declarat că, până în prezent, nu se ştia cu precizie cât timp poate rezista sângele şi nici cum ar arăta celulele sangvine datând din calcolitic.

Cu ajutorul unui microscop de nouă generaţie, cu o precizie nanometrică, Zink şi colegii săi au examinat mostre prelevate din rana pe care Ötzi o avea la mâna stângă şi din cea de la omoplat, provocată de o săgeată care se pare că i-a fost fatală. Astfel ei au descoperit “corpusculi” în formă de “disc concav”, tipici “globulelor roşii”. Morfologia lor nu prezenta urme de degradare sau tulburare, iar cercetătorii au stabilit că globulele roşii au fost conservate vreme de peste 5.000 de ani în ţesuturile distruse ale mumiei.

Rezultatele au fost confirmate cu ajutorul “spectroscopiei Raman”, o metodă non-destructivă care permite caracterizarea compoziţiei moleculare a unui material cu ajutorul luminii.

Tot cu ajutorul acestei tehnici, cercetătorii au stabilit că omul gheţurilor a suferit răni multiple înainte de decesul său – fapt explicat prin sângele coagulat descoperit -, eliminând ipoteza unei morţi subite în favoarea unei lente agonii.

Cele mai citite

Încercare disperată a avocaților lui Mario Iorgulescu de a-l scăpa de închisoare: „Suferă de leziuni cerebrale încă din copilărie”

Avocaţii lui Mario Iorgulescu încearcă să-l scape pe tânăr de condamnarea de 13 ani şi 8 luni de închisoare pentru omor, susţinând că are...

Imagini șocante cu soldații israelieni: se joacă cu lenjeria intimă a femeilor palestiniene

Imaginile prezentate public şochează, pe fondul ofensivei israeliene pe care IDF o poartă din Gaza de câteva luni, ca răspuns la atacurile din 7...

Atentat Moscova: bilanțul atacului a ajuns la 143 de morți

Bilanţul atentatului comis în suburbia Moscovei săptămâna trecută a urcat miercuri la 143 de morţi, potrivit unui nou raport comunicat de autorităţile ruse, atacul...
Ultima oră
Pe aceeași temă