18.5 C
Bucureศ™ti
marศ›i, 8 octombrie 2024
AcasฤƒSpecialGhika-Tei - Palatul preluat prin falsuri

Ghika-Tei – Palatul preluat prin falsuri

Retrocedarea imobilului, ridicat în prima parte a secolului al XIX-lea, a avut la bazฤƒ mai multe falsuri, considerฤƒ judecฤƒtorii de la Tribunalul BucureลŸti. Ca urmare, un pretins moลŸtenitor, câลฃiva oameni de afaceri ลŸi funcลฃionari superiori din Primฤƒria ลŸi Prefectura Capitalei vor fi judecaลฃi pentru abuz în serviciu ลŸi înลŸelฤƒciune.

MoลŸtenitoa­rea Palatului Ghika, Simone Helene Raletti, un fost prefect al Capitalei – Ion Iordan,  secretarul Primฤƒriei Sectorului 2, Toma ลžutru, fostul director al Direcลฃiei Juridice din Primฤƒria BucureลŸti, Adrian Iordache ลŸi oamenii de afaceri, Marin Gostin, Adrian Ciorobea ลŸi Virginica Tanลฃi Dumitrescu, vor trebui sฤƒ dea explicaลฃii judecฤƒtorilor de la Tribunalul BucureลŸti pentru modul în care a fost retrocedat cฤƒtre Raletti Palatul Ghika-Tei, precum ลŸi MoลŸia Colentina, care însumeazฤƒ 22 hectare de teren.  Proprietatea, evaluatฤƒ la câteva milioane de euro, este una dintre piesele cu greutate ale patrimoniului naลฃional, iar la un moment dat a funcลฃionat ca sediu al Ministerului Sฤƒnฤƒtฤƒลฃii.

Ce spune arborele genealogic

Retrocedarea a plasat însฤƒ palatul în centrul unui scandal de proporลฃii, unul dintre efecte fiind acela cฤƒ toลฃi funcลฃionarii amintiลฃi mai sus vor fi judecaลฃi de Tribunalul BucureลŸti pentru abuz în serviciu, în timp ce Simone Raletti este judecatฤƒ pentru înลŸelฤƒciune ลŸi mai multe infracลฃiuni de fals. Decizia aparลฃine Tribunalului BucureลŸti, a fost datฤƒ la mijlocul lunii octombrie ลŸi este definitivฤƒ. Cel care a reclamat falsurile este principele Grigore Ghika, iar acesta se considerฤƒ principalul moลŸtenitor al domnitorului Grigore Ghika Voievod.

Judecฤƒtorii au reลฃinut în motivarea deciziei cฤƒ nici un testament sau codicil nu a numit ca epitrop legatar o persoanฤƒ de sex feminin.

Potrivit magistraลฃilor, din analiza arborelui genealogic se poate observa cฤƒ Dumitru Ralleti, bunicul Simonei Helene Ralleti, era frate dupฤƒ mamฤƒ cu Eufrosina Ghika. Pe linie paternฤƒ, în schimb, nu ar exista legฤƒturฤƒ de sânge, ascendentฤƒ, descendentฤƒ sau colateralฤƒ între Simone Helene ลŸi familia Ghika. Potrivit magistraลฃilor, Ralleti a susลฃinut în mod nereal cฤƒ ar fi singura moลŸtenitoare a AลŸezฤƒmântului Ghika Vodฤƒ deลŸi avea cunoลŸtinลฃฤƒ de existenลฃa principelui Grigore Ghika.

Simone Helene Raletti a fost ajutatฤƒ, spun judecฤƒtorii, de Adrian Ciorobea ลŸi Virginica Tanลฃi Dumitrescu, doi contro­versaลฃi afaceriลŸti bucureลŸteni implicaลฃi în mai multe afaceri dubioase cu retrocedฤƒri, care au beneficiat de pe urma retrocedฤƒrii MoลŸiei Colentina.  Potrivit documentelor aflate la dosar, Ralleti a obลฃinut titluri de proprietate pe MoลŸia Colentina ลŸi Palatul Ghika Tei, în decembrie 2000 ลŸi februarie 2002.

Pe de altฤƒ, Tribunalul BucureลŸti a reลฃinut cฤƒ funcลฃionarii publici din Primฤƒria ลŸi Prefectura Capitalei, implicaลฃi în procedura reconstituirii dreptului de proprietate în favoarea lui Simone Helene Ralleti, puteau sฤƒ observe gravele nereguli în documentele prin care se cerea retrocedarea.

Cum a evoluat dosarul

Decizia judecฤƒtorilor de la Tribunalul BucureลŸti a venit dupฤƒ ce principele Grigore Ghika a reclamat procurorilor DNA, în 2005, faptul cฤƒ Simone Helene Raletti, prin înลŸelฤƒciune ลŸi mai multe falsuri, dar ลŸi cu sprijinul unor funcลฃionari, a obลฃinut în mod ilegal retrocedarea Palatului Ghika-Tei, deลŸi nu era moลŸtenitoare.

Procurorii anticorupลฃie au închis dosarul pentru prima oarฤƒ în 2008. Atunci, Ghika a cerut redeschiderea acestuia, cererea fiindu-i admisฤƒ. Dosarul a reajuns la DNA, care a dat din nou soluลฃie de neîncepere a urmฤƒririi penale pe motiv cฤƒ faptele s-ar fi prescris. Ghika a contestat din nou la Tribunalul BucureลŸti decizia procurorilor DNA. 

Pe 12 octombrie, magistraลฃii au admis definitiv plângerea lui Grigore Ghika ลŸi au decis cฤƒ sunt suficiente probe la dosar care ar atesta cฤƒ Palatul Ghika ลŸi 22 hectare de teren din BucureลŸti au fost retrocedate prin înลŸelฤƒciune ลŸi în baza unor falsuri ลŸi a unor abuzuri a funcลฃionarilor publici cฤƒtre Simone Helene Ralleti.  Tribunalul BucureลŸti a constatat cฤƒ faptele penale nu sunt pres­crise întrucât cursul pres­cripลฃiei a fost întrerupt de actele de urmฤƒrire penalฤƒ efectuate în cauzฤƒ.  

Cele mai citite

Diana Iovanovici-ศ˜oศ™oacฤƒ s-a plรขns PE cฤƒ CCR i-a respins candidatura la prezidenศ›iale

Eurodeputata Diana Iovanovici-ลžoลŸoacฤƒ s-a plรขns luni searฤƒ รฎn Parlamentul European, la procedura discursurilor de un minut, dupฤƒ ce Curtea Constituลฃionalฤƒ a Romรขniei i-a respins...

Romรขnia, pe primul loc รฎn Europa รฎntre statele cu cea mai redusฤƒ dependenศ›ฤƒ de gaze

Ministerul Energiei anunศ›ฤƒ cฤƒ, din 2027, vom fi tot numฤƒrul unu รฎn Europa, dar ca producฤƒtor de gaze naturale Criza energeticฤƒ, volatilitatea preศ›urilor, rฤƒzboiul din...

โ€žTotul indicฤƒ faptul cฤƒ nu se simte bine!โ€ Verdictul unui neurochirurg รฎn cazul Michael Schumacher!

Un neurochirurg renumit demonteazฤƒ speculaศ›iile privind prezenศ›a lui Michael Schumacher la nunta fiicei sale. Recent, mai multe publicaศ›ii internaศ›ionale au relatat cฤƒ fostul campion de...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ