Retrocedarea imobilului, ridicat în prima parte a secolului al XIX-lea, a avut la bazฤ mai multe falsuri, considerฤ judecฤtorii de la Tribunalul Bucureลti. Ca urmare, un pretins moลtenitor, câลฃiva oameni de afaceri ลi funcลฃionari superiori din Primฤria ลi Prefectura Capitalei vor fi judecaลฃi pentru abuz în serviciu ลi înลelฤciune.
Moลtenitoarea Palatului Ghika, Simone Helene Raletti, un fost prefect al Capitalei – Ion Iordan, secretarul Primฤriei Sectorului 2, Toma ลutru, fostul director al Direcลฃiei Juridice din Primฤria Bucureลti, Adrian Iordache ลi oamenii de afaceri, Marin Gostin, Adrian Ciorobea ลi Virginica Tanลฃi Dumitrescu, vor trebui sฤ dea explicaลฃii judecฤtorilor de la Tribunalul Bucureลti pentru modul în care a fost retrocedat cฤtre Raletti Palatul Ghika-Tei, precum ลi Moลia Colentina, care însumeazฤ 22 hectare de teren. Proprietatea, evaluatฤ la câteva milioane de euro, este una dintre piesele cu greutate ale patrimoniului naลฃional, iar la un moment dat a funcลฃionat ca sediu al Ministerului Sฤnฤtฤลฃii.
Ce spune arborele genealogic
Retrocedarea a plasat însฤ palatul în centrul unui scandal de proporลฃii, unul dintre efecte fiind acela cฤ toลฃi funcลฃionarii amintiลฃi mai sus vor fi judecaลฃi de Tribunalul Bucureลti pentru abuz în serviciu, în timp ce Simone Raletti este judecatฤ pentru înลelฤciune ลi mai multe infracลฃiuni de fals. Decizia aparลฃine Tribunalului Bucureลti, a fost datฤ la mijlocul lunii octombrie ลi este definitivฤ. Cel care a reclamat falsurile este principele Grigore Ghika, iar acesta se considerฤ principalul moลtenitor al domnitorului Grigore Ghika Voievod.
Judecฤtorii au reลฃinut în motivarea deciziei cฤ nici un testament sau codicil nu a numit ca epitrop legatar o persoanฤ de sex feminin.
Potrivit magistraลฃilor, din analiza arborelui genealogic se poate observa cฤ Dumitru Ralleti, bunicul Simonei Helene Ralleti, era frate dupฤ mamฤ cu Eufrosina Ghika. Pe linie paternฤ, în schimb, nu ar exista legฤturฤ de sânge, ascendentฤ, descendentฤ sau colateralฤ între Simone Helene ลi familia Ghika. Potrivit magistraลฃilor, Ralleti a susลฃinut în mod nereal cฤ ar fi singura moลtenitoare a Aลezฤmântului Ghika Vodฤ deลi avea cunoลtinลฃฤ de existenลฃa principelui Grigore Ghika.
Simone Helene Raletti a fost ajutatฤ, spun judecฤtorii, de Adrian Ciorobea ลi Virginica Tanลฃi Dumitrescu, doi controversaลฃi afaceriลti bucureลteni implicaลฃi în mai multe afaceri dubioase cu retrocedฤri, care au beneficiat de pe urma retrocedฤrii Moลiei Colentina. Potrivit documentelor aflate la dosar, Ralleti a obลฃinut titluri de proprietate pe Moลia Colentina ลi Palatul Ghika Tei, în decembrie 2000 ลi februarie 2002.
Pe de altฤ, Tribunalul Bucureลti a reลฃinut cฤ funcลฃionarii publici din Primฤria ลi Prefectura Capitalei, implicaลฃi în procedura reconstituirii dreptului de proprietate în favoarea lui Simone Helene Ralleti, puteau sฤ observe gravele nereguli în documentele prin care se cerea retrocedarea.
Cum a evoluat dosarul
Decizia judecฤtorilor de la Tribunalul Bucureลti a venit dupฤ ce principele Grigore Ghika a reclamat procurorilor DNA, în 2005, faptul cฤ Simone Helene Raletti, prin înลelฤciune ลi mai multe falsuri, dar ลi cu sprijinul unor funcลฃionari, a obลฃinut în mod ilegal retrocedarea Palatului Ghika-Tei, deลi nu era moลtenitoare.
Procurorii anticorupลฃie au închis dosarul pentru prima oarฤ în 2008. Atunci, Ghika a cerut redeschiderea acestuia, cererea fiindu-i admisฤ. Dosarul a reajuns la DNA, care a dat din nou soluลฃie de neîncepere a urmฤririi penale pe motiv cฤ faptele s-ar fi prescris. Ghika a contestat din nou la Tribunalul Bucureลti decizia procurorilor DNA.
Pe 12 octombrie, magistraลฃii au admis definitiv plângerea lui Grigore Ghika ลi au decis cฤ sunt suficiente probe la dosar care ar atesta cฤ Palatul Ghika ลi 22 hectare de teren din Bucureลti au fost retrocedate prin înลelฤciune ลi în baza unor falsuri ลi a unor abuzuri a funcลฃionarilor publici cฤtre Simone Helene Ralleti. Tribunalul Bucureลti a constatat cฤ faptele penale nu sunt prescrise întrucât cursul prescripลฃiei a fost întrerupt de actele de urmฤrire penalฤ efectuate în cauzฤ.