Gerul din aceste zile din Romania atrage sute de turisti britanici, dornici de senzatii tari, care se cazeaza in singurul hotel de gheata din sud-estul Europei, cel de la peste 2.000 de metri altitudine, la Balea Lac, in Muntii Fagaras, unde indura aproape minus 30 de grade pe timpul noptii, informeaza Agerpres.
O parte dintre cei 300 de turisti britanici care au inchiriat hotelul pentru intreaga iarna, urmand a veni pe rand, in grupuri, in fiecare week end, au fost deja cazati la hotelul de gheata de la Balea Lac de vineri pana duminica. La sfarsitul saptamanii, alte sase camere de gheata vor fi ocupate tot de turisti englezi, au precizat luni, pentru Agerpres, patronii hotelului.
Turistii veniti din Marea Britanie au fost atrasi nu doar de ineditul hotel, ci si de singura biserica de gheata din sud-estul Europei, cea din vecinatatea hotelului, care a fost sfintita vineri de un sobor de preoti apartinand mai multor culte, care au indurat un ger de minus 20 de grade. In acest sezon, englezii prefera mai mult decat romanii hotelul de gheata.
Duminica noaptea, la Balea Lac a fost o temperatura de minus 27 de grade si un strat de zapada de 142 de centimetri.
Oaspetii englezi au fost cei care au inaugurat in acest sezon rece, de Revelion, hotelul de gheata. Primii 20 de turisti britanici au platit 198 de lei pe noapte pentru fiecare camera dubla, ca sa doarma pe paturi de gheata, acoperite cu lemn, blanuri de oaie, cearsaf si plapuma. In plus, fiecare turist a venit dotat obligatoriu cu saci de dormit.
Inainte sa se cazeze, cei 20 de tineri au semnat, fiecare, cate o declaratie pe propria raspundere conform careia nu au probleme de sanatate si pot sa reziste la frigul din camere. Englezii au rezervat hotelul de gheata din Balea inca din luna septembrie, cand acesta exista doar pe hartie.
Constructia hotelului de gheata a fost finalizata in 24 decembrie, dupa numai zece zile, el fiind deschis si pentru vizitatori. "Caramizile" de gheata au fost taiate cu drujbele din bucati imense de gheata din Lacul Balea, din vecinatatea hotelului. In loc de mortar, peretii au fost "ziditi" cu apa, care a inghetat si ea, intarind constructia, care are un schelet de rezistenta din lemn.
Suprafata totala de constructie a hotelului este de aproximativ 650 de metri patrati. Hotelul dispune de zece camere duble, un Ice Bar, un Ice Restaurant si o esplanada cu expozitie de statui din gheata.
La Balea Lac se inregistreaza cel mai mare strat de zapada din Romania, 142 de centimetri, iar riscul de avalansa este de gradul trei pe o scara de la unu la cinci. Singurul inconvenient din zona este accesul dificil si posibilitatile relativ restranse de petrecere a timpului liber. La Balea Lac exista trei cabane, Hotelul de Gheata si Biserica de Gheata, iar singura distractie este practicarea sporturilor de iarna, aceasta zona fiind unica datorita salbaticiei peisajului montan.
Accesul in zona se poate face cu masina din DN1 Sibiu – Brasov, pe Transfagarasan, pana la Balea Cascada, de unde Transfagarasanul este inchis. De la Balea Cascada la Balea Lac se urca doar cu telecabina, numai ziua si daca vantul nu e puternic.