1.3 C
București
vineri, 6 decembrie 2024
AcasăSpecialGermanii folosesc un tratament inovator pentru infecţia cu E.coli

Germanii folosesc un tratament inovator pentru infecţia cu E.coli

Medicii germani folosesc un tratament inovator pentru cele mai grave cazuri de contaminare cu bacteria E.coli, testând un medicament folosit de câţiva ani pentru tratarea unei boli de sânge rare, scrie Mediafax.

„Primele tratamente au fost începute cu circa opt zile în urmă „, a anunţat Agenţia franceză de securitate sanitară.

Laboratorul american Alexion, care a dezvoltat medicamentul Soliris (eculizumab), a refuzat să comenteze informaţia.

Nu este nimic experimental; este o decizie luată în logica actualelor cunoştinţe ştiinţifice”, a apreciat Chantal Loirat de la spitalul Robert Debre din Paris, adăugând că „nu a văzut niciodată o epidemie de o asemenea gravitate”.

Epidemia izbucnită în Germania este provocată de bacteria Escherichia coli enterohemoragică de un tip rar (E.coli O104:H4). Cea mai gravă complicaţie a bolii este sindromul hemolitic uremic (SHU), care este tratat în mod convenţional cu transfuzii sau dializă, pentru compensarea deficienţelor provocate de toxine.

Medicamentul Soliris dispune de o autorizaţie europeană de punere pe piaţă din iunie 2007, fiind recomandat pentru pacienţii care suferă de o boală rară (hemoglobinurie paroxistică nocturnă), caracterizată prin episoade de distrugere a globulelor roşii.

„Este un medicament revoluţionar pentru această boală”, a afirmat dr. Véronique Frémeaux-Bacchi, de la spitalul Georges Pompidou din Paris.

În prezent, medicii germani evaluează utilizarea medicamentului şi la pacienţii cu sindrom hemolitic uremic atipic, de origine infecţioasă. „Pentru aceste forme genetice, multe date sugerează că ar fi vorba despre un progres enorm. De circa un an, s-a pus problema utilizării medicamentului pentru formele cele mai grave de sindrom hemolitic uremic (în special cu extensii neurologice), legate de infectarea cu E.coli enterohemoragică”, a afirmat Loirat.

New England Journal of Medicine a publicat recent un studiu privind eficienţa acestui medicament pentru formele foarte grave de SHU de origine bacteriană la trei copii din Franţa, Canada şi Germania.

„Este foarte dificil de dovedit ceva în cazuri izolate, dar, chiar şi aşa, cei trei copii riscau să moară, dar au avut o evoluţie favorabilă „, a adăugat Loirat.

Cei doi medici francezi afirmă că aspectele financiare legate de utilizarea medicamentului – Soliris a fost clasat drept cel mai scump medicament din lume, conform unui clasament realizat de Forbes în 2010 – nu pot fi luate în considerare. „Dacă nu facem nimic, oamenii fie mor, fie rămân cu handicap grav, fie rămân dependenţi de dializă”, a afirmat Loirat.

Medicamentul este utilizat numai în spitale şi necesită precauţii de utilizare, inclusiv o vaccinare obligatorie prealabilă tratamentului.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă