13.9 C
București
luni, 30 septembrie 2024
AcasăSpecialGermania nu va susţine aderarea României şi Bulgariei la Schengen

Germania nu va susţine aderarea României şi Bulgariei la Schengen

Ministerul german de Interne nu intenţionează să îşi schimbe opinia şi să susţină aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen, informează NewsIn.

„În prezent, Sofia şi Bucureştiul nu sunt încă pregătite să adere la Acordul Schengen”, a declarat ministrul german de interne Hans-Peter Friedrich, citat de Sofia News Agency.

Nu suntem entuziaşti şi, ţinând cont de rapoartele relativ negative privind cele două ţări, ne îndoim în continuare de oportunitatea unui astfel de pas”, a precizat reprezentantul Ministerului german de Interne, Jens Teschke.

Potrivit lui Teschke, Friedrich intenţionează să discute această chestiune mai amănunţit cu omologii săi din Franţa şi Olanda, două state membre UE care s-au opus dechis includerii României şi Bulgariei în spaţiul Schengen.

Cele două ţări urmau să fie incluse în spaţiul comun în primăvara lui 2011, dar aderarea lor a fost amânată pe termen nedeterminat după ce Germania, Franţa, Olanda şi alţi membri s-au opus. Dosarul va fi analizat din nou în toamnă.

Principalele argumente invocate pentru decizia de blocare sunt legate de corupţia şi crima organizată din cele două ţări, nu de îndeplinirea criteriile tehnice propriuzise, încheie Sofia News Agency.

Aderarea României şi Bulgariei la Schengen ar fi fost o chestiune de rutină în urmă cu câţiva ani, dar în prezent UE se confruntă cu un val de conservatorism, alimentat de criză, teama de noi imigranţi din Africa şi naţionalismul ce ia amploare în ţări membre, afirmă experţi citaţi de New York Times.

Atât Bulgaria, cât şi România, au fost primite cu braţele deschise în UE în 2007, în pofida problemelor legate de crima organizată, corupţie şi sistemul judiciar ineficient. Blocul european acordă, însă, în prezent mai multă atenţie acestor chestiuni, scrie cotidianul american.

„Este bine să ai un instrument care să verifice dacă există un imigrant ilegal într-un camion. Dar dacă poţi să îi dai 500 de euro cuiva să se uite în cealaltă parte, nu are niciun rost”, a declarat ambasadorul olandez în Bulgaria, Karel van Kesteren. „Atunci când dai cheia casei tale comune altcuiva, vrei să te asiguri să persoana respectivă este 100% de încredere şi respectă toate regulile”, a adăugat el.

Olanda este una dintre ţările care vor bloca, probabil, aderarea României şi Bulgariei la Schengen, dar şi alţii vor ridica obiecţii, inclusiv Finlanda, Germania şi Franţa, unde preşedintele Nicolas Sarkozy curtează, în campania pentru un nou mandat, alegătorii conservatori care critică din ce în ce mai dur graniţele deschise ale Uniunii Europene.

În plus, semne ale corupţiei marchează peisajul de la graniţele bulgare şi română, sub forma vilelor luxoase ce aparţin grănicerilor şi oficialilor vamali.

Într-o tentativă de a combate corupţia, Bulgaria a început să folosească programe pe calculator, pentru a repartiza vameşii aleator, la posturi diferite la fiecare câteva ore.

La rândul său, România a arestat anul trecut 248 de grăniceri şi oficiali vamali, dintre care unii au fost acuzaţi că au strâns până la 5.800 de euro într-o singură tură.

Potrivit unor experţi, aceste arestări ar fi fost suficiente în trecut pentru a obţine aprobarea Uniunii Europene, dar nu mai este cazul.

„Este o perioadă de conservatorism extrem, iar România şi Bulgaria suferă din această cauză”, a explicat Heather Grabbe, director la Open Society Institute de la Bruxelles. „La sfârşitul războiului rece, lumea analiza imaginea în ansamblu. Acum toată lumea analizează detaliile, în loc să gândească la scară mare”, a adăugat ea.

Unii experţi cred că ezitarea de care dau dovadă unele state membre în privinţa României şi Bulgariei are la bază şi sentimentul că cele două ţări nu erau pregătite atunci când au fost primite în Uniunea Europeană. Blocarea aderării la Schengen este singurul instrument real de presiune de care dispune blocul pentru a obliga cele două ţări să rezolve problemele multiple cu care se confruntă, inclusiv grupările infracţionale şi situaţia romilor.

Nici măcar oficialii români sau bulgari nu se mai aşteaptă ca ţările lor să adere la Schengen în această toamnă, scrie New York Times. Majoritatea experţilor cred că, pentru a atenua lovitura, Uniunea Europeană le va permite celor două ţări să intre în Schengen cu graniţele aeriene. Însă controalele la graniţele terestre vor fi eliminate ulterior.

Oficialii bulgari şi români nu fac un secret din dezamăgirea lor. Ei se plâng că au îndeplinit criteriile Uniunii Europene, iar acum li se impun standarde noi. Vicepremierul bulgar Simeon Djankov a subliniat că aceste standarde nu sunt nici măcar clare.

În ceea ce priveşte echipamentele la graniţe, România şi Bulgaria sunt foarte bine dotate. Cu toate acestea, corupţia de la frontiere este un fapt bine cunoscut.

Un alt factor care lucrează în defavoarea celor două ţări este aşezarea geografică. Ele plătesc preţul faptului că sunt prea aproape de Grecia, care nu a reuşit să controleze traficul ilegal de persoane şi mărfuri. În ultimii ani, oficialii au estimat că afluxul de imigranţi via Grecia se ridică la circa 80.000 pe an.

„Unele ţări UE spun ‘Să învăţăm o lecţie de la Grecia. Să fim conservatori în cazul României şi Bulgariei'”, consideră Hugo Brady, cercetăror la Center for European Reform.

Cele mai citite

Nicolae Ciucă le-a transmis liderilor liberali din teritoriu să formeze majorități de dreapta

Președintele PNL, Nicolae Ciucă, le-a transmis liderilor din teritoriu să caute să facă alianțe și majorități cu partidele de dreapta, potrivit unor stenograme de...

Atac masiv cu drone al Ucrainei pe teritoriul Rusiei: 125 de drone distruse, daune în mai multe regiuni

În noaptea de 28 spre 29 septembrie, Ucraina a lansat un atac de amploare cu drone pe teritoriul Rusiei, provocând daune în mai multe...

Autoritățile din Capitală și Ilfov declară că sunt pregătite să intervină, dacă vor exista situații de urgență

La nivelul tuturor sectoarelor, au fost activate echipele de intervenție în regim de permanență, cu utilaje și materiale În Sectorul 6, primăria a cerut reprezentaților...
Ultima oră
Pe aceeași temă