9.7 C
Bucharest
Sunday, 3 December 2023
HomeSpecialGermania cere Rusiei eliberarea Nadiei Savcenko, judecată pentru uciderea a doi jurnalişti

Germania cere Rusiei eliberarea Nadiei Savcenko, judecată pentru uciderea a doi jurnalişti

Germania a făcut apel miercuri la Rusia să o elibereze imediat pe Nadia Savcenko, pilot ucrainean, judecată pentru uciderea a doi jurnalişti în estul separatist al Ucrainei şi care a anunţat recent că îşi continuă greva foamei şi a setei, relatează AFP, citată de Agerpres

”Procesul împotriva dnei Savcenko este în contradicţie cu spiritul şi litera acordurilor de la Minsk şi facem apel, împreună cu partenerii noştri, la eliberarea imediată a Nadiei Savcenko din motive umanitare”, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului german, Steffen Seibert. 

Acordul de la Minsk, din februarie 2015 şi care vizează dezamorsarea conflictului în estul Ucrainei, prevede ”schimbul tuturor prizonierilor şi ostaticilor”, a reamintit purtătorul de cuvânt. 

El a dat asigurări că Germania urmăreşte ”cu mare atenţie starea de sănătate a dnei Savcenko”, al cărei proces se încheie miercuri, după aproape şase luni. 

Purtătorul de cuvânt şi-a exprimat ”îngrijorarea” din cauza grevei foamei Nadiei Savcenko şi a ”douăzeci de luni de detenţie, cu metode de interogatorii discutabile, în contradicţie cu normele internaţionale”. 

Parchetul rus a cerut 23 de ani de închisoare împotriva Nadiei Savcenko, judecată din vara trecută de către un tribunal din Doneţk, un mic oraş rus situat la câţiva kilometri de frontiera ucraineană. Ea este acuzată că a transmis armatei ucrainene poziţia a doi jurnalişti ruşi, ucişi de un tir de mortieră în estul Ucrainei în vara lui 2014. 

Arestată la începutul lui iulie 2014 pe teritoriul rus, potrivit Moscovei, Nadia Savcenko i-a acuzat la rândul său pe rebelii proruşi din estul Ucrainei că au capturat-o pe teritoriul ucrainean şi au predat-o autorităţilor ruse. 

”Rămân multe semne de întrebare despre cum a fost adusă dna Savcenko pe teritoriul rus”, a conchis Seibert. 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă