7.8 C
Bucharest
Wednesday, 29 November 2023
HomeSpecialGermania: Bariera prejudecatilor dintre Est si Vest

Germania: Bariera prejudecatilor dintre Est si Vest

Aproape 20 de ani s-au scurs de la prabusirea Zidului Berlinului, insa pana la aceasta ora fostii locuitori ai Republicii Federale Germane (RFG) si ai celei Democrate Germane (RDG) au pareri destul de proaste unii despre altii. Expertii explica acest fenomen inclusiv prin greselile politicienilor comise in timpul reunificarii, relateaza Agerpres.

Prejudecatile pe care locuitorii din Germania de Vest si cei din Germania de Est le au unii legat de ceilalti nu au disparut nici dupa 19 ani de la reunificarea tarii, informeaza Deutsche Welle. Dimpotriva, in opinia politologului Klaus Schroeder, coordonatorul proiectului de cercetare Der SED-Staat, realizat in cadrul Universitatii Libere de la Berlin, unele prejudecati s-au inradacinat si mai mult in constiinta germanilor, extinzandu-si si mai mult aria. Aspectul cel mai ingrijorator este, in opinia lui Schroeder, acela ca nu doar oamenii in varsta au prejudecati: in multe familii, parerile negative se transmit din generatie in generatie.

Germanii estici si cei vestici au unii despre ceilalti opinii stereotipe diferite. Generalizand lucrurile, se poate spune ca, in ochii germanilor vestici, conationalii lor din fosta RDG "nu se remarca printr-o prea mare inteligenta, se plang prea mult si nu pot sau nu doresc sa-si gaseasca un loc de munca". La randul lor, printre germanii estici este raspandita opinia, potrivit careia in Vestul tarii oamenii sunt "egoisti, lipsiti de orice scrupul in atingerea scopului lor si superficiali in discutii".

In opinia cercetatorilor implicati in proiect, este cu atat mai trist cu cat ambele parti se ghideaza dupa stereotipuri si in timpul dezbaterilor politice si economice. Multi dintre germanii vestici considera astazi ca pana in 1989 in RFG era mult mai usor de trait si pun toata vina pentru actualele probleme ale tarii pe umerii vecinilor estici.

Nu au putut preveni aceasta confruntare – ba chiar au alimentat-o si mai mult – si acei oameni politici ai tarii care afirmau in urma cu 20 de ani ca reunificarea nu va necesita investitii financiare din partea RFG. "Aceasta a fost cea mai mare greseala", considera Klaus Schroeder. In opinia sa, actualele probleme ar fi putut fi evitate daca li se spunea de la bun inceput germanilor din Vest ca, in realitate, unirea va necesita investitii substantiale. In acelasi timp, germanilor estici trebuia sa li se spuna ca o adaptare deplina necesita intotdeauna mult mai mult timp decat s-ar dori, subliniaza analistul german.

Cele mai citite

Despăgubiri de aproape 4 milioane lei, plătite anul trecut, pentru bunurile din locuinţe afectate de fenomene electrice

Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR) anunţă că societăţile de asigurări membre UNSAR au achitat anul trecut despăgubiri de...

Peste 3000 de dealeri auto îi cer lui Joe Biden să oprească inițiativa privind vehiculele electrice

O coaliție formată din peste 3.000 de dealeri auto din SUA îi cere președintelui Joe Biden, printr-o scrisoare deschisă, să stopeze inițiativa considerată agresivă...
Ultima oră
Pe aceeași temă