0.2 C
Bucharest
Thursday, 7 December 2023
HomeSpecialGeoana: Propunerea de concediere a functionarilor este o masura primitiva si nejustificata

Geoana: Propunerea de concediere a functionarilor este o masura primitiva si nejustificata

Presedintele PSD, Mircea Geoana, a declarat luni ca propunerea de concediere a 20% din functionarii din aparatul central si local este o masura primitiva si nejustificata si ca social-democratii sunt de acord doar cu reducerea cheltuielilor din administratie – relateaza agentia NewsIn.

"Consideram ca pentru Romania costurile cu administratia  si cu birocratia excesiva sunt foarte mari, dar nu consideram ca solutia la aceasta problema o reprezinta aruncarea in strada a 20% din cei care lucreaza in sectorul public din Romania. Consideram ca este o masura primitiva si consideram ca acest lucru trebuie realizat prin masuri mult mai inteligente, mai coerente. (…) Va fi nevoie de reducerea cheltuielilor cu administratia, dar credem ca aruncarea in strada 300.000 de oameni reprezinta un gest care nu are justificare nici economica, nici sociala pentru ca reprezinta o masura prociclica si nu una anticriza", a declarat liderul PSD.

La randul sau, ministrul social-democrat Victor Ponta a declarat ca nu se va rupe coalitia "doar pentru ca vrea Traian Basescu", adaugand ca PSD a dorit ca aceasta formula de guvernare sa tina pana la prezidentiale: "Nu se rupe coalitia, de ce sa se rupa, doar pentru ca vrea presedintele? Aia de la PDL spun si ei ce a spus Traian Basescu. Noi am vrut ca guvernarea sa tina pana la alegerile prezidentiale, stiam ca nu se poate mai mult, dar este greu. Trebuie sa ne ocupam de alte probleme, nu de ruperea coalitiei", a declarat Ponta. Social-democratul a catalogat drept "o nebunie" reducerea cu 20% a angajatilor din sistemul bugetar.

Guvernul trebuie sa reduca cu 20% numarul angajatilor din administratia de stat, a declarat joi presedintele Traian Basescu, argumentand ca solutia pentru reducerea cheltuielilor nu este diminuarea veniturilor salariale, deoarece taierea sporurilor poate fi contestata in justitie.

"Toate paliativele astea – ii mentinem pe toti, mai reducem un spor sau altul – sunt povesti. Aici Guvernul trebuie sa se comporte cu toata seriozitatea si sa reduca masiv aparatul de stat. (…) Pot intelege interesul partidelor de a fi reprezentate in administratie, conform rezultatului alegerilor, asta nu este de neinteles. (…) Ce nu inteleg este tergiversarea diminuarii aparatului de stat excesiv, adica trimitere in somaj a unui mare numar de functionari publici si contractuali", a declarat Basescu la RRA.

Presedintele a spus ca functionarii "incarca inutil" statul de plata.

El s-a aratat convins ca Executivul va fi nevoit sa reduca numarul bugetarilor din administratie, insa problema este daca o va face in timp util sau prea tarziu, dupa ce "acest aparat bugetofag" va consuma toate resursele. Basescu a explicat ca sporurile pe care le primesc functionarii sunt prevazute in legi si pot fi revendicate de acestia in instanta, prin urmare unica solutie este reducerea aparatului de stat – relateaza NewsIn.

Cele mai citite

Lucrul de acasă, tot mai căutat la final de an – studiu

Tot mai mulţi candidaţi români îşi caută, spre final de an, un job remote, care fie să le permită să evite naveta în sezonul...

Erdogan: Nu există “nici o problemă care să nu poată fi rezolvată” între Turcia şi Grecia

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că nu există "nici o problemă care să nu poată fi rezolvată" între Turcia şi Grecia, în...
00:00:42

Președintele Putin al Rusiei se întâlnește cu prințul moștenitor saudit

Președintele rus Vladimir Putin și prințul moștenitor saudit Mohammed bin Salman au discutat miercuri despre continuarea cooperării cu privire la prețul petrolului, în calitate...
Ultima oră
Pe aceeași temă