29.5 C
București
sâmbătă, 20 iulie 2024
AcasăSpecialGeoana: Presedintia a dat un comunicat de tipul "Hotii striga hotii!"

Geoana: Presedintia a dat un comunicat de tipul „Hotii striga hotii!”

Liderul PSD, Mircea Geoana, a declarat, joi, in timpul unei vizite la Lapusel, Maramures, ca asteapta in continuare un raspuns clar din partea institutiilor statului cu privire la acuzatiile ce i se aduc fratelui presedintelui Traian Basescu, transmite corespondentul NewsIn.

Liderul social-democrat a criticat comunicatul transmis joi de Presedintia Romaniei, spunand ca adevarul este complet opus celui prezentat.

"Am vazut comunicatul care spune ca aceste acuzatii sunt o incercare deliberata de a stirbi prestigiul statului roman. Cred ca adevarul este complet opus, pentru ca cei care se implica in astfel de operatiuni stirbesc prestigiul statului. <<Hotii striga hotii!>> este tipul de comunicat pe care l-am citit astazi. Dincolo de ce spun actualul presedinte si fratele sau, astept in continuare din partea institutiilor statului un raspuns cu subiect si predicat la acuzatiile aduse", a declarat Mircea Geoana.

Administratia Prezidentiala a transmis, joi, precizari pe tema "speculatiilor privind transporturi ilegale de armament si legaturi cu organizatii teroriste", potrivit carora unii politicieni si persoane asociate acestora "desfasoara o campanie de discreditare sistematica a unor institutii ale statului".

"Presedintele Traian Basescu ii asigura pe romani ca institutiile statului au capacitatea de a gestiona problemele care tin de siguranta nationala. Presedintele Romaniei a fost informat de institutiile statului cu privire la speculatiile fara legatura cu realitatea lansate in aceste zile", se mai precizeaza in comunicatul Administratiei Prezidentiale remis joi Agentiei NewsIn.

In final, Presedintia anunta ca Traian Basescu va explica "la momentul oportun" ce se afla in spatele "manipularii politico-mediatice care vizeaza discreditarea statului".

Fratele presedintelui, Mircea Basescu, a negat, luni, 24 august, printr-un comunicat, acuzatiile legate de implicarea sa in comertul cu explozibili, precizand, insa, ca activitatea de depozitare a containerelor cu marfa aflate in tranzit prin portul Constanta se face sub supravegherea vamii, singura care raspunde de continutul lor. "Nu sunt si nu am fost niciodata implicat in operatiuni de comert cu arme sau explozibili. Povestea insailata de ziaristul Sorin Rosca Stanescu nu are nici o legatura cu activitatea pe care eu o desfasor in portul Constanta, ca manager al unei societati comerciale", a sustinut fratele presedintelui.

Jurnalistul Sorin Rosca Stanescu a scris, pe blogul personal, ca fratele presedintelui Romaniei ar fi participat la o operatiune ultrasecreta de trafic international cu mari cantitati de explozibil. Potrivit acestuia, cinci vapoare sosite din Thailanda au fost ancorate in portul Constanta. Operatiunea ar fi fost dirijata de Mircea Basescu, fratele presedintelui Romaniei. Incarcatura consta in substante explozive si munitie. SRS precizeaza ca nu cunoaste cantitatea exacta de substante explozive care a fost transportata din Tailanda.

Destinatia finala, conform contractului incheiat de partea Tailandeza cu ROMARM S.A., apartinand Ministerului Industriilor, ar fi fost Unitatea Militara Babeni din judetul Valcea. Acolo, explozibilii si munitia ar fi fost reambalati, in loc sa fie distrusi. In scurt timp ar fi avut loc exportarea acestora, fiind utilizat drept intermediar si caraus firma S.C. ROMAGRO CEREAL SRL, sustine Rosca Stanescu. Jurnalistul precizeaza ca operatiunea s-ar fi realizat tot pe cale maritima, fiind asigurata din nou de Mircea Basescu.

De altfel, Rosca Stanescu precizeaza ca nu stie care a fost suma totala a castigului realizat prin aceasta afacere. Totusi, Stanescu spune ca Interpol Belgia a transmis, la 21 ianuarie 2009, o adresa catre Ministerului Administratiei si Internelor, Centrului de Cooperare Politieneasca Internationala si Biroului National Interpol, prin care solicita investigarea lui Bakri Imad Abdul Reda, care este asociat al ROMAGRO CEREAL SRL Romania. Practic, Stanescu sustine ca  Bakri Imad Abdul Reda, alias Imad Kebir, actionar al ROMAGRO CEREAL – cu 70%, prin intermediul acestei societati, ar fi jucat un rol important in finantarea miscarii Hezbollah si in aprovizionarea cu arme a acesteia. Tot el ar fi principalul importator de arme si echipament militar al organizatiei teroriste UNITA din Angola, prin intermediul Republicii Democratice Congo.

Jurnalistul mai afirma ca Traian Basescu ar fi fost informat de catre Directia Nationala Anticoruptie si SRI si a dispus incetarea oricaror actiuni si activitati desfasurate de Directia Generala de Informatii si Protectie Interna in acest caz.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă