Un colectiv de cercetatori de la Universitatea Arizonei a reusit sa prezica, examinand genomul a o mie de persoane, culoarea parului, pielii si ochilor acestora. Informatii de mare folos pentru medicii legisti si, implicit, pentru politisti – dar rezultatele obtinute de oamenii de stiinta americani inaugureaza o noua abordare, de natura sa contribuie la intelegerea componentei genetice a unor fenomene medicale complexe care se manifesta prin maladii cum ar fi cele cardiace sau diabetul. Pentru moment, insa, au avut de castigat institutiile statului care asigura respectarea legii.
Colectivul condus de profesorul Murray Brilliant si de Robert Valenzuela, cercetator la Fundatia Sloane, a finalizat recent un studiu pe aproape o mie de persoane, ale caror genomuri au fost studiate in detaliu. Aceste harti genetice au fost comparate apoi cu date precise despre culoarea parului, pielii si ochilor respectivelor persoane. Oamenii de stiinta au pus la punct un model care prezice, pe baza unui numar relativ mic de modificari in genom, majoritatea combinatiilor coloristice manifestate la nivelul parului, ochilor si pielii.
Genomul uman contine aproximativ patru miliarde de nucleotide – acestea fiind “literele” individuale din care este constituit ADN-ul din care sunt alcatuite genele. Genele “deseneaza” echivalentul unui proiect al individualitatii fiecarei persoane, acest “proiect” fiind relevant pe plan medical – de pilda, prin aceea ca specifica susceptibilitatea inerenta la o boala.
Genomul codifica, totodata, un set de instructiuni care conduc la o anumita infatisare – cel putin in ceea ce priveste coloritul pielii, parului si ochilor. Nu exista doua persoane construite dupa acelasi “proiect” genetic (cu exceptia gemenilor identici).
“Acest studiu demonstreaza ca pana si trasaturi complexe ca acestea pot fi intelese la nivelul genetic si pune la dispozitie un mod de abordare care sa faca posibila intelegerea unor trasaturi complexe avand legatura cu starea de sanatate” – a declarat profesorul Brilliant. El s-a referit si la aplicatiile practice imediate din domeniul combaterii criminalitatii, aratand ca noua metoda va permite politiiei sa afle informatii despre culoarea pielii, parului acelor persoane care au fost prezente la locul crimei sau infractiunii, analizand materialul genetic recoltat la fata locului.