Sarac lipit pamantului, fostul general SRI Ovidiu Soare a solicitat si a primit de la stat 25.000 de euro pentru o operatie in strainatate. La salariul sau de 100 de milioane de la data respectiva, acesta nu a avut nici o jena sa solicite respectivii bani. Guvernul nu a stat pe ganduri si a aprobat, prin ministrii Mircea Cinteza si Gheorghe Barbu, intreaga suma. Dupa un an, acelasi personaj controversat este arestat de DNA, dar eliberat instanta suprema. Banii contribuabilului se cheltuie preferential, in timp ce mii de „amarati” se roaga la Dumnezeu sau se prostitueaza la emisiuni televizate pentru a salva viata celor dragi.
Generalul in rezerva SRI Ovidiu Soare a suferit anul trecut o operatie chirurgicala in Austria care a costat 25.400 de euro. Toate bune si frumoase, numai ca respectivii bani au provenit din bugetul Ministerului Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei. Cu alte cuvinte, ditamai generalul a solicitat Ministerului Sanatatii sa fie trecut pe lista de asteptare a bolnavilor care solicita ajutor pentru tratament in strainatate, operatia acestuia fiind suportata de bugetul de stat.
Fara a delibera prea mult, Guvernul Romaniei, prin HG nr. 188/17.03.2005, aproba urmatoarea nota de fundamentare: „Se propune acordarea unui ajutor in valoare de 25.400 euro pentru domnul Soare Ovidiu, in varsta de 49 de ani (…) in vederea efectuarii tratamentului chirurgical in clinica de specialitate din Austria. Cheltuielile necesare efectuarii tratamentului vor fi suportate din bugetul de stat”. Nota de fundamentare a fost semnata de ministrul Muncii, Gheorghe Barbu, si de fostul ministru al Sanatatii, Mircea Cinteza.
Oamenii de rand asteapta doi ani finantarea
Generalul este un influent personaj in cadrul SRI si a avut tupeul sa apeleze la aceasta formula de subventionare a operatiei pe banii statului. Procedura extrem de complicata prin care se obtin aceste fonduri sa presupunem ca a fost urmata pas cu pas de generalul Soare. „Se poate astepta pe lista cate unul sau chiar doi ani. Pentru inceput, pacientul se prezinta la un medic care atesta faptul ca respectiva persoana nu se poate trata in Romania. Apoi se intruneste o comisie de specialitate la Ministerul Sanatatii formata din mari profesori care atesta bolile de care sufera victima. Mai departe, se trimit actele Autoritatii de Sanatate Publica din fiecare judet, unde se realizeaza o serie de analize si se identifica clinica de specialitate care accepta respectivul pacient. Dosarul ajunge din nou la Ministerul Sanatatii pentru finantare, iar Guvernul, printr-o hotarare guvernamentala aproba dosarul”, ne-a declarat Oana Grigore, purtatorul de cuvant al Ministerului Sanatatii.
Arestat preventiv pentru luare de mita
Generalul-maior SRI Ovidiu Soare si colonelul in rezerva Gheorghe Dumitrache, fost sef interimar al SRI Prahova, au fost arestati la data de 20 septembrie a.c., fiind acuzati de luare si dare de mita. Generalul SRI Soare a primit 750 milioane de lei promitand mai multor cunoscuti ca ii va angaja in cadrul Serviciului. Mai mult, acelasi general arestat, dar eliberat in pripa de judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie a declarat in fata instantei ca a avut in folosinta o masina timp de trei ani, cu titlul de test. In 23 august 2006, ar fi falsificat un proces-verbal de predare-primire a unui autoturism apartinand firmei MIDOCAR SA. SRI-ul incheiase un contract in 2003 cu sus-numita firma, pentru achizitionarea a 200 de autovehicule. Asadar, „testul” auto invocat de generalul Soare avea un contract gras cu statul in spate, masina fiind oferita drept bonus sau „recunostinta”.
Arestul preventiv nu a durat decat doua zile, rastimp in care cei doi au pozat in victime ale procurorilor. Gheorghe Dumitrache, cuscrul lui Liviu Luca, liderul peste „Petromservice” a aratat in fata instantei ca ar fi fost chiar santajat pentru a deveni informator al procurorilor.
Cazuri „in asteptare” pentru ministerele implicate
Cele mai frecvente dosare pentru care se solicita tratament in strainatate privesc leucemia si malformatii ale inimii.
In atentia comisiei speciale a Ministerului Sanatatii si a Ministerului Muncii, Solidaritatii Sociale si a Familiei, se afla multe cazuri care au nevoie urgenta de ajutorul statului pentru tratament in strainatate. Prezentam cateva dintre acestea cu speranta ca institutiile abilitate vor functiona la fel de simplu si prompt precum in cazul generalului milionar Soare:
Munteanu Catalin, 36 ani, Galati, transplant de plamani, suma necesara 100.000 euro.
Ceuca Fabbian Catalin, 19 ani, Campeni, cancer, tratamentul costa 50.000 de euro.
Ionut Stegaru, 32 ani, Bucuresti, leucemie – transplant de maduva, tratamentul costa 120.000 euro.
Andrei Sebastian Slavescu, 2 ani, transplant de ficat, costul operatiei 85.000 euro.
Generalul spune ca suma i se cuvine
Ovidiu Soare, general cu doua stele in rezerva, a fost sef al Inspectoratului pentru Aparare a Constitutiei si a Securitatii Economice din cadrul Centralei SRI si membru in colegiul de conducere al institutiei. El sustine ca avea dreptul legal de a obtine 25.400 de dolari din Fondul National de Solidaritate, bani necesari pentru o interventie chirurgicala in Austria deoarece a muncit pentru tara peste 30 de ani si a trecut prin trei regimuri politice. „Am contribuit si eu cu ceva pentru tara asta, in atatia ani de munca, pentru ca sa am dreptul ca, pe asigurarile platite de mine, sa obtin acest sprijin al Guvernului”, sustine generalul Soare. In 2005, cand a beneficiat de ajutor din Fondul de Solidaritate, generalul SRI avea unul dintre cele mai mari venituri salariale de bugetar din Romania. Domnia sa a negat faptul ca ar fi avut circa 100 de milioane de lei vechi salariul net lunar, cu tot cu sporuri sustinand ca salariul sau de baza era doar de circa 25 de milioane de lei, iar cu sporuri (de grad, de functie, de periculozitate, de stres etc.) nu ar fi depasit suma de 50 de milioane de lei lunar. Desi am insistat, generalul Soare nu a vrut sa ne spuna valoarea exacta a veniturilor sale salariale lunare.
Despre cele doua vile pe care familia sa le detine in localitatea Floresti – comuna Calinesti (Prahova), generalul SRI sustine: „Sa le spui vile e chestie de gluma. E o casa veche de 250 de ani, care are doua camere, de cate noua metri patrati, si o sala, iar celalalt corp de casa este un fost grajd si un porumbar, pe care le-am amenajat pentru locuit. La Bucuresti, am doar un apartament de bloc”.
Anul acesta, dupa ce generalul Soare a fost arestat preventiv, procurorii anticoruptie i-au pus sub sechestru cele doua corpuri de case de la Floresti, care acopera un prejudiciu total de circa 1,8 miliarde de lei vechi (aproximativ 50.000 de euro). (O.G.)