-0.2 C
Bucharest
Friday, 8 December 2023
HomeSpecialGeneral american, decorat de Băsescu, numit şeful Comandamentului Forţelor Întrunite ale SUA

General american, decorat de Băsescu, numit şeful Comandamentului Forţelor Întrunite ale SUA

Un general american, Raymond Odierno, care a fost decorat de preşedintele român, Traian Băsescu, cu Ordinul Meritului Militar, a fost numit de preşedintele american, Barack Obama, şeful Comandamentului Forţelor Întrunite ale SUA (USJFCOM), se arată într-un comunicat oficial citat de Mediafax.

 

Băsescu l-a decorat pe Odierno la 4 iunie 2009, la Tallil, în Irak, unde a efectuat o vizită privind închiderea misiunii militarilor români în această ţară. Preşedintele român a decorat, cu aceeaşi ocazie, drapelul Batalionului “Scorpionii Roşii”, dar şi pe ministrul irakian al Apararii, Abd al-Qadir al-Mufriji, şi pe generalul irakian Baba Kir Baderkan Shawke Zibari.

Anunţul privind numirea lui Odierno, care din septembrie 2008 este comandantul forţelor americane în Irak, în funcţia de şef al Comandamentului Forţelor Întrunite ale SUA a fost făcut de secretarul american al Apărării, Robert Gates. Cu baza în Norfolk, Virginia, USJFCOM supervizează 1,16 milioane de militari, personal atât activ, cât şi în rezervă, din fiecare departament al forţelor armate americane, dar şi civili.

Până la confirmarea sa de către Senatul american, Odierno va superviza rolul USJFCOM în cadrul conceptelor de dezvoltare şi experimentare, dezvoltare a capabilităţii, antrenamentului, aprovizionării şi managementului comune, potrivi Planului de Comandă Unificat al Departamentului Apărării. În cazul în care va fi confirmat în funcţie, el îl va înlocui pe generalul James Mattis, din cadrul Puşcaşilor Marini, în cursul acestui an.

Odierno este licenţiat al prestigioasei academii West Point şi deţine un master în inginerie nucleară la Universitatea statului North Carolina, dar şi un master în strategie şi securitate naţională, obţinut la Naval War College. El este, de asemenea, absolvent al US Army War College.

Între alte medalii, el a primit cea mai înaltă distincţie a Departamentului de Stat american, Secretary of State Distinguished Service Medal, iar în 2009 a primit premiul Naval War College Distinguished Graduate Leadership, pentru conducerea sa strategică.

 

Cele mai citite

Ministerul Muncii: Venitul Minim de Incluziune va fi implementat de la 1 ianuarie 2024

Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale, prin Agenţia Naţională de Plăţi şi Inspecţie Socială, împreună cu Banca Mondială şi cu sprijinul autorităţilor locale din întreaga...
00:01:52

Un ostatic thailandez eliberat își amintește de cele 50 de zile în captivitate în Gaza

Anucha Angkaew, un ostatic thailandez în vârstă de 28 de ani care a fost eliberat din captivitate, din Gaza, de către Hamas, a povestit...

Cine au fost susținătorii COVID-19 de la Academia Română

La scurt timp după declanșarea pandemiei de COVID 19, o serie de somități medicale au lansat sub umbrela Academiei Române o carte privind...
Ultima oră
Pe aceeași temă