22.8 C
București
sâmbătă, 20 iulie 2024
AcasăSpecialGenele tenisului românesc o fac pe Regina UK să tresară

Genele tenisului românesc o fac pe Regina UK să tresară

Emma Răducanu a ajuns prima jucătoare venită din calificări care a câștigat finala US Open. Jucătoarea s-a născut în Canada, dar acum reprezintă Marea Britanie și s-a duelat pentru trofeu cu o altă sportivă din Canada, Leylah Fernandez.

Emma Răducanu a dat peste cap toate pronosticurile de la această ediție a US Open și a câștigat spectaculos în finală. Adolescenta din Londra are 10 victorii, toate în 2 seturi, după un parcurs demn de un film de Hollywood.
Răducanu este prima jucătoare de 18 ani care ajunge într-o finală de Grand Slam de la Maria Sharapova încoace, care a făcut asta în 2004, La Wimbledon. Victoria cu 6-1, 6-4 din semifinala cu Maria Sakkari, din Grecia, de la New York i-a adus Emmei o notorietate extraordinară în Anglia. Cu toate acestea, părinții nu au primit aprobarea specială de a asista la finala istorică a fiicei lor.

Deși inferioară la capitolul forță, Emma Răducanu a anihilat avantajul cu care grecoaica pleca înainte de meci, reușind să mai obțină o victorie autoritară.

După 53 de ani, Marea Britanie are din nou o câștigătoare într-o finală de Mare Șlem. Emma Răducanu îi calcă pe urme Virginiei Wade, fostă câștigătoare la Australian Open, Wimbledon și US Open. În semifinala cu Sakkari, Emma Răducanu a fost încurajată din tribune chiar de către Virginia Wade.

Statistică continuă să fie uluitoare: Emma Răducanu – Leylah Fernandez a fost prima finală din Era Open care pune față în față două jucătoare care n-au fost printre capii de serie la începutul turneului.

Pentru jucătoarea cu tată român și mamă chinezoaică urmează un salt impresionant în clasamentul WTA.

Răducanu a început turneul de pe poziția 150 în clasamentul WTA, dar a cucerit trofeul după o finală fantastică în care a învins-o pe Leylah Fernandez cu 6-4, 6-3.
Triumful de la US Open 2021 o duce pe Emma Răducanu pe locul 23 WTA. Ea va încasa și un cec de peste 2 milioane de euro.

Nu ar fi prima jucătoare cu origini românești care face performanță pentru o altă țară.
Bianca Andreescu este cealaltă jucătoare, cu ambii părinți din România, care a ajuns în finala de la US Open, în anul 2019, pe care a și câștigat-o în fața Serenei Williams.

Deși s-a născut în Canada, la Mississauga, ea s-a mutat în țara natală a părinților ei, România, pe când era copil și a început să joace tenis la vârsta de șapte ani. Andreescu și familia ei s-au întors în Canada, iar Bianca a început să se antreneze la Ontario Racquet Club în Mississauga. La vârsta de unsprezece ani, ea mergea la Centrul Național de Antrenament pentru copii sub 14 ani din Toronto pentru sezonul 2011-2012.

În finala de la US Open 2019, cu Serena Williams, Bianca a scris istorie, cucerind primul ei trofeu de Grand Slam. Serenea venea după înfrângerea în fața altei românce, Simona Halep, în finala de la Wimbledon 2019.

Serena a căutat-o la vestiare și i-a adresat câteva cuvinte frumoase.
„A fost un moment foarte plăcut în vestiar. Serena a venit și mi-a făcut foarte multe complimente, spunându-mi că devin o sportivă foarte bună și foarte puternică. „, spunea Andreescu, într-o conferință de presă.

Dacă la tenisul masculin nu prea mai avem performanțe notabile de la Andrei Pavel încoace, iar de la Ilie Năstase nici un tenismen nu a mai reușit să câștige un turneu de Grand Slam, iată că la feminin România impresionează atât prin cele concurează pentru țara noastră, cât și prin acelea care au gene și sânge românesc, dar reprezintă alte țări.

Emma Răducanu a luat în această vară o decizie controversată, care a fost destul de amplu comentată în presa engleză. A renunțat la celebrul antrenor Nigel Sears, pentru a lucra cu Andrew Richardson, un tehnician fără un CV deosebit. Alegerea s-a dovedit a fi una corectă, sportiva de 18 ani având rezultate fantastice cu noul antrenor.

Așa se face că pentru prima oară din 1999, de la confruntarea Hingis vs Serena Williams, două adolescente s-au întâlnit într-o finală de Grand Slam. Emma Răducanu are 18 ani, în timp ce Leylah Fernandez e cu un an mai mare. Chiar și așa, cele două au fost de neoprit la Flushing Meadows, arătând un joc perfect, fără multe minusuri.

Deși Răducanu și Fernandez sunt colege de generație, ele nu se întâlniseră încă la nivel de WTA. Totuși, la junioare au avut un meci la Wimbledon. În miez de noapte, la încheierea finalei câștigate de Emma Răducanu la US Open, Regina Marii Britanii a emis un comunicat în care o felicită pentru rezultat:
“O realizare remarcabilă la o vârstă atât de fragedă, o dovadă a muncii și dedicării tale. Nu mă îndoiesc de faptul că performanța dumneavoastră remarcabilă, dar și cea a adversarei dumneavoastre, Leylah Fernandez, va inspira următoarea generație de jucători de tenis.”

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă