Grupul pentru Dialog Social (GDS) a prezentat contractul prin care Complexul Sportiv National (CSN) 'Lia Manoliu' a concesionat pe o perioada de 150 de ani, unui grup de firme, Strandul Tineretului, in suprafata de 99.000 de metri patrati, estimat la aproximativ 400 de milioane de euro, relateaza Rompres.
Reprezentantii GDS, ai Fundatiei Eco-Civica, ai Asociatiei Water Polo Romania si ai Clubului Sportiv Scolar Steaua au adresat, miercuri, primului-ministru Calin Popescu-Tariceanu o scrisoare prin care solicita un control de fond la Agentia Nationala pentru Sport si la Complexul Sportiv National Lia Manoliu, in legatura cu presupuse nereguli prezente in contractul de inchiriere a bazei sportive Strandul Tineretului catre firma Tineretului SA.
'Situatia precara in care a ajuns Strandul Tineretului a scos la lumina mai multe nereguli in legatura cu contractul de inchiriere incheiat de Complexul Sportiv National Lia Manoliu, aflat in subordinea ANS, cu firma SC Tineretului SA si exista dovezi de fraudare a legii. (…) Intrucat, pana in prezent, nu au fost luate masuri de intrare in legalitate, va solicitam sa dispuneti un control de fond la ANS si CSN Lia Manoliu si luarea masurilor administrative legale necesare pentru ca baza sportiva Strandul Tineretului sa reintre in circuitul public', se arata intr-o scrisoare deschisa semnata de reprezentantii organizatiilor civice mentionate, adresata primului-ministru.
Mai mult, presedintele GDS, Radu Filipescu, a declarat, pentru Rompres, ca va sesiza si Directia Nationala Anticoruptie in privinta afacerii legate de Strandul Tineretului.
'Contractul de inchiriere nu este altceva decat o vanzare mascata, din moment ce terenul ramane constructorului', a explicat Filipescu.
Organizatiile civice atrag atentia autoritatilor si opiniei publice, de cateva luni, ca Strandul Tineretului se afla in stare avansata de degradare, dupa ce a fost inchiriat unor societati private care, potrivit protestatarilor, urmaresc sa distruga functionalitatea complexului de agrement pentru a schimba destinatia terenului respectiv.
Traseul Strandului Tineretului catre contractul prin care a fost concesionat firmei Tineretului SA a inceput in anul 1999, cand au fost inaintate doua hotarari de guvern, prin care complexul sportiv si de agrement a fost transferat din domeniul public in domeniul privat al statului si apoi a fost oferit in proprietatea privata a CSN 'Lia Manoliu'.
CSN Lia Manoliu, la randul sau, a inchiriat, in anul 2003, suprafata de 65.000 metri patrati din Strandul Tineretului firmei Tineretului SA, in spatele careia, sustine GDS, se afla omul de afaceri Gabi 'Puiu' Popoviciu. Alti 11.000 de metri patrati au fost inchiriati firmei Trigranit SA, devenita ulterior Kiseleff Bussiness Plaza, o alta parcela fiind concesionata restaurantului McMonis.
In privinta CSN Lia Manoliu, juristul Complexului, Cristina Constantinescu, a explicat anterior, pentru Rompres, ca institutia este publica, functioneaza in baza unui regulament de functionare aprobat de ANS. De altfel, contractul de inchiriere din anul 2003 a fost contrasemnat si de ministrul de atunci al Tineretului si Sportului, Georgiu Gingaras, al carui minister a devenit, intre timp, Agentia Nationala pentru Sport, condusa in prezent de Octavian Bellu. Ordonatorul principal de credite al CSN 'Lia Manoliu' este Cancelaria Primului Ministru, potrivit lui Constantinescu.
Potrivit vicepresedintelui Eco-Civica, Dan Trifu, contractul de inchiriere a strandului incalca mai multe articole din Legea Sportului si legislatiei mediului, oferind posibilitatea firmei Tineretului SA – in spatele carora s-ar afla omul de afaceri Gabi 'Puiu' Popoviciu – sa schimbe destinatia terenului, construind un hotel sau o cladire de birouri in locul complexului sportiv si de agrement.
Legea 69/2000, a educatiei fizice si sportului, prevede la Art. 18, lit f) ca 'ANS administreaza patrimoniul din domeniul public si domeniul privat al statului, incredintat Agentiei Nationale pentru Sport'.
De asemenea, Art. 78'1 prevede ca 'Autoritatile administratiei publice si societatile comerciale care au dobandit sau detin baze si/sau instalatii sportive sunt obligate sa pastreze destinatia acestora si sa le mentina in stare de functionare'. Conform Art. 79, alin. 1, 'Schimbarea destinatiei sau desfiintarea unor baze sportive apartinand domeniului public ori privat al statului sau al unitatilor administrativ-teritoriale se va putea face numai prin hotarare a Guvernului si cu construirea prealabila a altor baze sportive similare celor desfiintate'.
Potrivit lui Trifu, schimbarea destinatiei terenului Strandului Tineretului contravine si Ordonantei de Urgenta 195/1995 privind protectia mediului, care prevede la Art. 71 ca 'schimbarea destinatiei terenurilor amenajate ca spatii verzi prevazute in planurile urbanistice este interzisa'. 'Aceasta baza figureaza in Planul Urbanistic General ca zona verde si baza sportiva', a precizat Trifu.
Acest fapt, sustin reprezentantii societatii civile, interzice CSN Lia Manoliu si sa ofere Tineretului SA baza sportiva la schimb cu o alta, construita in alt loc, solutie invocata, in urma cu o luna, de juristul CSN, Cristina Constantinescu, intr-un interviu acordat ROMPRES, la sfarsitul lunii august.
In copiile de pe Contractul de Inchiriere incheiat in 2003, de CSN Lia Manoliu si Tineretului SA, puse la dispozitie de GDS, se mentioneaza, la punctul 6.4, ca 'In procesul de dezvoltare imobiliara a proprietatii inchiriate, Chiriasul are dreptul sa utilizeze orice mijloace permise de lege, realizarea de imbunatatiri la retelele de utilitati si construirea de cladiri pe proprietatea Inchiriata'. De asemenea, documentul arata ca 'proprietarul recunoaste si accepta ca toate dezvoltarile imobiliare (…) vor ramane in proprietatea Chiriasului'.
La punctul 6.5 din Contract, se stipuleaza ca 'Proprietarul va recunoaste Chiriasului inclusiv drepturile de superficie pentru terenul aferent tuturor dezvoltarilor imobiliare ce raman in proprietatea Chiriasului'.
In urma cu o luna, presedintele ANS, Octavian Bellu, declara, pentru ROMPRES, ca 'Parghia ANS-ului fata de Strandul Tineretului este sa monitorizeze relatia dintre societatea comerciala Tineretului si CSN Lia Manoliu'.
'Octavian Bellu este pacalit de subalternii sai si exista posibilitatea ca el sa se compromita in urma acestei afaceri', a subliniat presedintele GDS, Radu Filipescu. Acesta a mai subliniat si faptul ca directorul general al CSN care a semnat, in 2003, contractul cu Tineretului SA, Dan Tudose, ocupa acum functia de director executiv in cadrul institutiei, in timp ce juristul CSN, Cristina Constantinescu, cea care a elaborat intelegerea de acum patru ani, este consilier juridic in cadrul ANS si in prezent, iar Octavian Bellu nu ia nici o masura impotriva celor doi.
Filipescu a conchis ca firmele imobiliare de la Strandul Tineretului dispun de capitaluri de miliarde de euro, iar mai multe partide politice sunt interesate de o relatie buna cu oamenii de afaceri.
In cursul anului 2006, ANS a intentat proces Tineretului SA si CSN 'Lia Manoliu', pentru a anula contractul de inchiriere dintre cele doua entitati, urmatorul termen fiind programat pe 1 noiembrie, la Tribunalul Bucuresti, Sectia a VI-a Comerciala.