1.9 C
Bucharest
Monday, 4 December 2023
HomeSpecialGazul rusesc va ajunge in Romania in cel mult 24 de ore

Gazul rusesc va ajunge in Romania in cel mult 24 de ore

Gazele rusesti livrate prin Ucraina vor ajunge in Romania in circa 24 de ore, a declarat marti directorul general al Transgaz, Ioan Rusu.

Decizia de deschidere a vanelor din cele doua statii, Isaccea si Mediesul Aurit, va fi luata de Transgaz si Gazprom Export, potrivit NewsIn.

"Va mai dura de la cateva ore pana la o zi pentru ca aceste gaze sa ajunga in Romania. Dureaza in functie de regimul de transport. Distanta de la granita dintre Rusia si Ucraina si pana la granita dintre Romania si Ucraina este de 900-1000 km", a explicat Ioan Rusu.

Acesta a mai spus ca autoritatile romane vor decide impreuna cu reprezentatii Gazprom-Export ora la care se vor deschide vanele la statiile Isaccea si Mediesul Aurit.

Ucraina a inceput sa primeasca din nou gaz rusesc, dar tranzitul sau spre Europa nu va fi reluat decat peste cateva ore, din cauza unor proceduri tehnice in curs, a anuntat un purtator de cuvant al companiei ucrainene care gestioneaza gazoductele, Uktransgaz, citat de AFP.

Ucraina primeste din nou marti dimineata gaz rusesc destinat Europei, afirmase anterior pentru AFP un oficial din compania rusa Gazprom.

"Ucraina a inceput sa primeasca primele livrari de gaz rusesc" destinat Europei, declarase oficialul contactat telefonic la statia rusa de control de la Sudja, la frontiera ruso-ucraineana. "Un robinet a fost deschis la ora 10.24", ora Moscovei, 9.24, ora Romaniei.

"Astazi la ora 10.05, Ucraina a inceput sa primeasca gaz rusesc pe la Sudja", a spus si purtatorul de cuvant al Gazprom, Serghei Kuprianov, citat de Reuters. "In prezent acumulam volumele de livrari pe toate rutele, pentru a atinge nivelul normal de operatini", a adaugat el.

Odata redeschise vanele, va fi nevoie de pana la 36 de ore pana cand tarile europene vor incepe sa primeasca din nou gaz rusesc. UE importa un sfert din gazul pe care il consuma din Rusia, iar 80% din acesta este tranzitat pe teritoriul ucrainean.

Moscova si-a sistat livrarile spre Ucraina in 1 ianuarie, iar din 7 ianuarie a intrerupt si livrarile spre Europa de pe teritoriul acestei tari, acuzand Kievul ca sustrage din gazul destinat clientilor europeni.

Romania importa gaze naturale prin doua statii, Mediesu Aurit si Isaccea, ambele aflate la granita cu Ucraina. La data sistarii gazelor, prin aceste statii intrau circa 7,2 milioane metri cubi gaze/zi.

Romania a consumat anul trecut 17,3 miliarde metri cubi gaze, dintre care aproape doua treimi au provenit din productia interna si o treime a fost importata.

Cele mai citite

Imprimantele – la ce trebuie să fim atenți în activitatea noastră

Imprimantele au devenit un pilon central în mediul de lucru contemporan, fiind unelte esențiale în procesele de birou, în special într-o lume în care...

Premierul Ciolacu s-a întâlnit cu reprezentanții românilor din SUA. Ar urma o întâlnire cu secretarul de stat Blinken

Premierul Marcel Ciolacu, aflat într-o vizită de lucru în Statele Unite, s-a întâlnit cu reprezentanți ai comunității de români care trăiesc în SUA. Din imaginile...

Imprimantele – la ce trebuie să fim atenți în activitatea noastră

Imprimantele au devenit un pilon central în mediul de lucru contemporan, fiind unelte esențiale în procesele de birou, în special într-o lume în care...
Ultima oră
Pe aceeași temă