6.6 C
București
luni, 9 decembrie 2024
AcasăSpecialGazul rusesc si flota de la Marea Neagra

Gazul rusesc si flota de la Marea Neagra

Rusia este unul dintre cei mai mari producatori si exportatori de gaze naturale. Pentru a avea acces insa la piata europeana, ea depinde de Ucraina, o tara ex-sovietica, pe al carei teritoriu trece un important gazoduct.
Ani de zile, activitatea de tranzit a gazelor rusesti pe teritoriul ucrainean a mers ca pe roate, Ucraina avand dreptul contractual de a percepe o taxa reprezentand 15% din volumul total exportat de Rusia catre Europa si beneficiind de un pret preferential de 50 de dolari per metru cub de gaz. „Daca o mie de metri cubi de gaz trec pe teritoriul ucrainean, 150 de metri cubi din acest volum sunt ai nostri”, a declarat primul ministru ucrainean, Iuri Ehanurov. „Asa scrie in contract, este formula legala si este dreptul nostru incontestabil”, a adaugat acesta.
Timpul a trecut insa, preturile la produsele petroliere au crescut la nivel mondial, iar, anul trecut, in Ucraina a avut loc „Revolutia portocalie” care a adus la putere un guvern pro-occidental, ceea ce a facut ca tara sa incerce sa scoata capul de sub „plapuma” Moscovei si sa priveasca spre Uniunea Europeana si NATO. Toate acestea i-au picat cam greu la stomac Rusiei si, prin urmare, Gazprom, gigantul industriei petroliere ruse Ð monopol de stat, a inceput un razboi al nervilor cu autoritatile de la Kiev. Prin iunie, Gazprom a anuntat ca doreste rezilierea acordului de troc pentru plata tranzitului gazelor sale prin Ucraina si a amenintat ca va tripla pretul acestora pentru ucraineni, astfel incat sa se ajunga la „nivelul european”. Apoi, au urmat o serie de negocieri nefinalizate. In noiembrie, in lipsa unui acord, Kievul a anuntat ca isi va lua cota de tranzit de 15% direct din gazoductul care trece pe teritoriul sau. Raspunsul Gazprom a venit prompt, reprezentantii sai calificand acest lucru drept „furt” si „piraterie” si declarand ca vor sista livrarea de gaze catre Ucraina. Kievul nu s-a lasat insa intimidat si, pe 9 decembrie, a anuntat ca va creste „chiria” platita de Rusia pentru stationarea flotei sale militare in portul Sevastopol, din Peninsula Crimeea, daca Moscova va insista asupra cresterii pretului la gaze. In prima instanta, „Ivan” s-a facut ca nu aude si, pe 14 decembrie, a spus ca va creste brusc pretul gazelor pentru Ucraina, la 220-230 de dolari pe metru cub. Adica de aproape cinci ori. In aceste conditii, Kievul a raspuns ca, daca nu se va ajunge la o solutie de compromis, se va adresa Institutului de arbitraj din cadrul Camerei de Comert de la Stockholm (AISCC), pentru a transa diferendumul.
Raspuns incorect. Deoarece rusilor nu le-a convenit „problema” din Crimeea. Ministrul rus al Apararii, Serghei Ivanov, a atentionat, ieri, ca revizuirea conditiilor privind prezenta flotei ruse la Marea Neagra, in Peninsula Crimeea din sudul Ucrainei, ar fi „fatala” pentru intreg acordul semnat intre Kiev si Moscova si ar pune in cauza recunoasterea frontierelor intre cele doua state.
Prin urmare, desi nu mai sunt decat cinci zile pana la expirarea ultimatumului Moscovei privind livrarea de gaze catre Ucraina, „securea razboiului” este departe de a fi ingropata.

Cele mai citite

Românii din diaspora vin în țară pentru tratamente stomatologice: diferențe de preț de până la 80% față de Occident

Peste 250.000 de români din diaspora revin acasă în perioada sărbătorilor de iarnă, iar mulți dintre ei profită de ocazie pentru a accesa servicii...

„Războiul” cipurilor. China investighează Nvidia

Conflictul dintre SUA și China în domeniul tehnologiei avansate și al inteligenței artificiale (AI) a intrat într-o nouă etapă, odată cu investigația antitrust declanșată...

Scrisoarea Valerichii din Câmpulung către judele Americii

Comentariul acid al lui CTP la adresa Rezistentei USR: “După declarația iresponsabilă cu privire la Hotărârea CCR de anulare a alegerilor, prin care a...
Ultima oră
Pe aceeași temă