10.3 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialGazprom vrea iar să seducă Europa cu gaze

Gazprom vrea iar să seducă Europa cu gaze

Semnatarii doresc edificarea unei rute de livrare a gazului rusesc prin Marea Neagră, apoi, “via terţe ţări”, din Grecia, până în Italia”. Părţile ar profita de lucrările Edison şi DEPA la pro-iectul ITGI Poseidon (Turkey – Greece – Italy interconnector), conform Agerpres. Tudor Popescu, expert în probleme de energie, a explicat că Gazprom a încercat de-a lungul timpului diverse formule de ocolire a țării noastre.

“Toate pentru ca Rusia să scape de cleştele Arabiei Saudite. Riadul a declarat că va ţine preţul petrolului scăzut până dispare ideea de gaz de şist. Barilul va coborî până la 15 – 16 dolari. Dar acum mai intră pe piaţă Iranul, iar fostul șah Ariamer, la vemea sa, ţinuse şi el 10 ani barilul de petrol la 14-15 dolari. Azi, Rusia nu-şi asigură veniturile din exportul de pe-trol”, a declarat expertul, pentru „România liberă”.

Aşa că Moscova încearcă să vândă gaze. Țevile cumpărate de Bulgaria pentru South Stream, proiect abandonat de Putin în decembrie 2014, după ce Sofia a refuzat să-l continue, sunt suficiente pentru o parte din a doua linie ITGI Poseidon. După memorandumul cu grecii şi ita-lienii, ca să ajungă cu gazoductul în Grecia, Alexei Miller, boss-ul Gazprom, are nevoie de Bulgaria. Care însă i-a spus o dată “niet!”…

Publicația rusă Vedomosti citează o sursă Gazprom care a declarat că sunt 680.000 de țevi de la South Stream nefolosite, multe în portul Varna, la Marea Neagră. Alexei Miller are, prin urmare, o singură şansă. “E bombardat permanent de toată economia rusească, mai ales de complexul militaro-industrial, cu cerere de lichidităţi. Dar şi preţul gazelor va scădea… Singura şansă a Gazprom şi a Ru-siei e să caute noi surse de bani, altfel va capota. Deja Putin a dat 14 – 15 miliarde de dolari ajutoare de stat ca să salveze economia”, a comentat Tudor Popescu.

Machiavelism rus

Claude Turmes, europarlamentar din partea Partidului Verzilor, a denunţat miercuri tacticile Gazprom, menite să ducă mai departe Nord Stream 2. Nord Stream 1 e un gazoduct prin Baltica, ce leagă direct Rusia cu Germania, ocolind Ucraina. Iar cei cinci co-investitori occidentali în Nord Stream 2 s-au supus dorinţei Gazprom de a opri tranzitul gazelor prin Ucraina, a declarat politicianul. “Shell, Wingas (o filială Wintershall deținută de Gazprom) și Engie sunt presate de Gazprom să nu tranziteze prin Ucraina”, a precizat europarlamentarul, citat de EurActiv, caracterizând tactica Gazprom drept “machiavelism rus”, ţintit ca “proiect politic pentru a diviza Europa”.

Stockholm Institute of Transition Economics analizează metodele de dezvoltare tipice gigantului rus. Profesorul Chloé Le Coq a comentat planurile Rusiei de a construi un nou gazoduct prin Marea Neagră și Turcia, conform serviciului de ştiri financiare Dagens Industri. TurkStream ar fi trebuit să ajungă pe ţărmul european turc la Kıyıköy şi să treacă frontiera dintre Turcia şi Grecia la İpsala, ca hub pentru consumatorii europeni. Dar acum TurkStream e blocat, în urma răcirii relaţiilor tuco-ruse.

Asta în condițiile în care Interfax a anunţat ieri că Gazprom va investi 2,5 miliarde de dolari până în 2020 într-un gazoduct şi încă 1,1 miliarde în extinderea capacităţii de stocare a gazului în Belarus. Gazprom deţine 575,5 km din secţiunea belarusă a gazoductului Yamal-Europe.

Europa e însă incertă pentru Kremlin şi șeful Gazprom, aşa că Rusia se reorientează. Thailanda e interesată de reluarea cooperării cu Gazprom, după 10 ani de pauză. Doi înalţi demnitari thailandezi sunt la Moscova, discutând cu Dmitri Medvedev, anunţă Russia Behind The Headlines.

Direcţia e însă spre Tărâmul Făgăduinţei, China. Gazprom vrea să propună China National Petroleum Corporation planul unui al treilea gazoduct până în vară, în plus față de alte două proiecte în curs, anunţă furnizorul de informaţie despre piaţa globală a energiei Platts. Gazprom și CNPC au deja două acorduri cu un total planificat de 68 de miliarde de metri cubi/an, pentru aşa-numitele Ruta de Vest și Ruta de Est. “Dacă economia chineză nu intra în recul, Beijingul putea să cumpere petrol şi gaze de la Rusia. Dar acum China e plină de petrol. Toate acestea sunt jocuri care să ofere Rusiei spaţiu de negociere cu Occidentul”, a explicat Tudor Popescu pentru „România liberă”.   

Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 766: Doi morți într-un atac cu drone asupra regiunii Belgorod

Un atac ucrainean cu dronă a făcut doi morţi în regiunea rusă de frontieră Belgorod, în vestul ţării, a informat guvernatorul local, în această...

Taiwanul anunță că a detectat 21 de avioane militare chineze în jurul insulei

21 de avioane militare chineze au fost detectate în jurul Insulei Taiwan începând cu ora locală 8:15 (0:15 GMT), a anunţat sâmbătă Ministerul Apărării...

Lamborghini va construi o ediție limitată a variantei Huracan

Lamborghini a prezentat o ediție specială a modelului italian, cu patru vopsele deosebite, stil camuflaj. Au fost produse doar 12 exemplare, toate fiind deja...
Ultima oră
Pe aceeași temă