Antrenorul Ladislau Boloni si fostul international roman Rodion Camataru figureaza in arhivele CNSAS cu dosare de colaboratori ai fostei Securitati, informeaza Gazeta Sporturilor.
Potrivit sursei citate de Mediafax, Boloni, in prezent antrenor la Standard Liege, a primit in anul 1972, cand avea 19 ani, numele de colaborator "Pista", insa dupa doi ani Securitatea a renuntat la el, deoarece nu a trimis niciun raport, el fiind in continuare urmarit de Securitate. "In «propunerea de recrutare ca colaborator a numitului Boloni Ladislau», serviciile secrete motivau astfel: "Are calitati utile pentru munca de securitate, spre exemplu – e serios, are preocupari privind pregatirea sa, depune interes pentru echipa. Nu are vicii, e sincer si obiectiv. Cu ocazia cunoasterii personale, am tras concluzia ca este posibila realizarea recrutarii candidatului", scrie Gazeta Sporturilor.
In anul 1984, lui Boloni i se deschide dosar de urmarire, unde are numele de cod "Bota".
Potrivit ziarului, fostul atacant Rodion Camataru a fost recrutat oficial de Securitate in anul 1981, la 23 de ani, avand numele de cod "Doru". Potrivit dosarului de la CNSAS, care are 123 de pagini, lui Rodion Camataru i se atribuie note informative despre colegi si antrenori.
"Dintr-o fisa personala a fotbalistului, purtand girul Inspectoratului Judetean Dolj, reiese ca jucatorul «a fost atras la colaborare organizata in 1981, aducindu-si un aport corespunzator». Intr-un «plan de aparare si protectie a sportivului Camataru Rodion», din februarie '84, se precizeaza ca «este sursa a organelor de Securitate si a furnizat materiale de valoare care au fost exploatate la problema sau in cadrul altor compartimente»", scrie sursa citata.
Gsp.ro noteaza ca printre persoanele despre care Rodion Camataru a oferit informatii Securitatii se numara Marcel Raducanu, Anghel Iordanescu, Stefan Covaci, Valentin Stanescu, Radu Nunweiller, Mircea Lucescu, Aurica Beldeanu sau Ladislau Boloni.
"Informatorul are posibilitati foarte mari de informare, dar nu a fost dirijat si instruit suficient datorita si specificului activitatii pe care o desfasoara. Apreciem ca este util in continuare", se mentioneaza intr-un cocument al Securitatii, datat 5 decembrie 1984, citat de gsp.ro.
Consiliiul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii, CNSAS, a anuntat marti ca va demara o ancheta in privinta aparitiei in presa a unor acte interne, dupa ce presa a dezvaluit ca fostul international Gica Popescu ar fi fost colaborator al Securitatii.
CNSAS a subliniat ca niciun sportiv nu a facut pana acum obiectul verificarilor Consiliului.