1.5 C
Bucharest
Sunday, 10 December 2023
HomeSpecialGazele din import, mai scumpe, ar putea să ajungă doar la IMM-uri

Gazele din import, mai scumpe, ar putea să ajungă doar la IMM-uri

Gazele naturale din import, care sunt mai scumpe decât cele din extracția internă, ar putea să ajungă doar la IMM-uri, acest lucru reprezentând o problemă, a declarat ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu.

"Sunt îngrijorat că importurile de gaze vor merge, în mare măsură, doar la IMM-uri. (…) Dacă IMM-urile ar fi cabinete de avocatură, nu ar avea probleme să plătească câțiva lei în plus. Dar dacă vorbim de făbricuțe de pâine, de exemplu, unde ponderea gazului în costuri este ridicată, s-ar putea să avem o problemă", a afirmat Nicolescu , potrivit Mediafax.

Nicolescu a adăugat că în perioada de iarnă consumul național de gaze depășește producția, astfel că este nevoie de importuri mai mari.

Potrivit ministrului, România își va onora angajamentul luat față de Comisia Europeană (CE) de a liberaliza total piața de gaze naturale, din 1 ianuarie 2015, pentru toți consumatorii non-casnici.

Nicolescu a precizat că a solicitat CE aprobarea ca România să includă școlile, grădinițele sau azilele de bătrâni în categoria consumatorilor casnici de gaze, care beneficiază de o prelungirea a perioadei de liberalizare a pieței, și așteaptă joi, 27 noiembrie, un răspuns de la Bruxelles, mai scrie Mediafax.

"IMM-urile trebuie să știe că au posibilitatea de a-și schimba furnizorul de gaze și trebuie să învețe mecanismele de piață. (…) Mă tem că România nu își poate permite să piardă locuri de muncă în acest moment și să se închodă IMM-uri", a mai spus Nicolescu.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă