Liderul Gărzii Naţionale Maghiare, Ináncsi József, a anunţat, sâmbătă, în timpul comemorării Tratatului de Pace de la Trianon organizate la Versailles, că organizaţia sa intenţionează să adune semnături în vederea organizării unui referendum privind revizuirea Tratatului de la Trianon, potrivit Newsin.
Potrivit barikad.hu, sâmbătă, în ziua comemorării a 91 de ani de la semnarea Tratatului de Pace de la Trianon, Federaţia Mondială a Maghiarilor (MVSZ) a organizat o adunare în faţa Palatului Trianon din Versailles. Circa 150 de maghiari din Europa de Vest şi din Ungaria s-au adunat pentru comemorare, la eveniment fiind prezenţi şi 15 membri ai Gărzii Naţionale Maghiare. Doi dintre ei purtau uniforma Gărzii Maghiare, interzisă în Ungaria. După intonarea imnului Ungariei şi a celui secuiesc, a avut loc un spectacol scurt şi apoi au urmat cuvântările.
Ináncsi József a anunţat că Garda Naţională Maghiară intenţionează să adune semnături în vederea organizării unui referendum pentru revizuirea problemelor legate de Trianon. El a precizat că întrebările referendumului vor fi postate în curând pe site-ul organizaţiei. „Ştim că graniţele nu pot fi modificate cu o trăsătură de condei… dar există numeroase probleme care în această chestiune trebuie să fie rezolvate”, a spus Ináncsi József.
Preşedintele MVSZ, Patrubány Miklós, a afirmat că „în Europa nu va fi pace şi stabilitate până ce nu face dreptate Ungariei”. El a mai spus că 4 iunie este Ziua naţională a reuniunii maghiarilor de pretutindeni şi că „fiecare maghiar, oriunde ar trăi, este membru al naţiunii”.
„Ştiind că suntem aici din strămoşi şi avem valori, să stăm în faţa Europei şi să solicităm dreptate Ungariei! Şi să solicităm dreptate şi Europei, căci în Europa nu va fi pace şi stabilitate până ce nu face dreptate Ungariei!”, a afirmat Patrubány.
Preşedintele MVSZ a ţinut să transmită un mesaj şi politicienilor români care au reacţionat dur faţă de deschiderea reprezentanţei Ţinutului Secuiesc de la Bruxelles. „Din faţa Marelui Trianon, transmitem politicului românesc că Ţinutul Secuiesc a existat cu mai multe milenii înainte de naşterea românilor şi va supravieţui încă multe milenii”, a afirmat acesta.
În timpul discururilor, cei prezenţi fluturau steaguri naţionale maghiare şi steaguri arpadiene şi au scandat „Să piară Trianonul”.
Semnarea Tratatului de pace de la Trianon a fost comemorat în 4 iunie în oraşele de pe teritoriul Ungariei, dar şi în regiunile locuite de maghiari din afara graniţei ţării vecine.
Tratatul de Pace de la Trianon a fost semnat pe 4 iunie 1920, între Puterile Aliate şi Ungaria, stat succesor al Imperiului Austro-Ungar, înfrânt în Primul Război Mondial. În urma acestui tratat, Transilvania şi zone ale Banatului au trecut din componenţa fostului imperiu Austro-Ungar în cea a României.