La Galeria „Alianta artelor” din plin centrul municipiului Cluj-Napoca a fost deschisa o noua expozitie cu vanzare a unor lucrari de pictura, grafica si de arta decorativa. Este, de fapt, o reintalnire cu unele lucrari semnate de mari pictori precum Miklos Gabor, Pericle Capidan, Aurel Ciupa, Mircea Vremi etc. Bunaoara, se pot vedea si, eventual, achizitiona de aici frumoasele nuduri, surprinse in diferite ipostaze de Miklos Gabor.
Ioan Sbarciu semneaza, la randul sau, un „Peisaj din Delphy” (Grecia), Akoss Istvan o lucrare de grafica intitulata „Calaretul”, Alexandru Cristea este prezent cu doua fascinante tablouri de pictura intitulate „Eclipsa” si „Colindul”, iar T. Harsia cu „Peisaj de primavara” si un pastel. Fara, din pacate, a ne putea referi la toate lucrarile expuse, nu pot sa nu amintesc si de aparitia aici a unui pastel extrem de frumos intitulat „Balerina”, semnat de regretatul Lucian Matis, una dintre victimele Revolutiei din 1989. Si numai prin aceasta lucrare, prin frumusetea coloritului si contururilor ce-ti dau impresia de miscare, a desenului in sine. Lucrarea vadeste din nou marea pierdere atat de timpurie a unuia dintre tinerii artisti de atunci, ce se anunta a fi de mari perspective.
Si, desigur, se cuvine in incheiere sa vorbim succint si de o premiera publica a unei tinere creatoare din ultima generatie care a iesit din atelierele Universitatii de Arta si Desing din Cluj-Napoca: Liliana Marin. Ea isi prezinta o lucrare completa alcatuita din cinci piese, intitulata „Fii tu insuti”.
Este vorba despre cinci obiecte de ceramica si faianta glazurata, infatisand palarii de soare, un trunchi cu ciupercute, vase cu pasari etc., compozitie despre care unul dintre initiatorii acestei galerii, Vasile Radu, sustine intr-un text publicat ca autoarea desprinde din arsenalul medieval „cateva tipologii de personaje (…) pe care le inzestreaza cu elemente de limbaj alegoric (…). Aspectele formale si expresive ale lucrarilor rezuma calitati decorativ monumentale care fac din aceasta creatie o opera de sine-statatoare…”.
Compozitia tinerei creatoare se preteaza la decorarea unor spatii mai largi particulare sau publice, terase, holuri, sali de primire, chiar gradini protejate, care pot fi, astfel, infrumusetate si atractive, imprimandu-le o ambianta cu noi dimensiuni plastice.