Compania „Gabriel Resources” a obtinut 85,05 milioane dolari canadieni (75,69 milioane dolari) din vanzarea unui numar de 27 milioane de actiuni ordinare catre un grup de intermediari, condus de „RBC Capital Markets” si „Sprott Securities”. Aceasta suma urmeaza sa fie investita in proiectul de la Rosia Montana (judetul Alba).
Dintr-un comunicat emis de conducerea companiei reiese ca pretul unei actiuni a fost stabilit la 3,15 dolari canadieni. Din grupul intermediarilor mai fac parte „BMO Nesbitt Burns”, „Canaccord Capital Corporation”, „GMP Securities LP”, „Dundee Securities Corporation”, „Orion Securities” si „Paradigm Capital”.
„Suntem multumiti de interesul manifestat fata de oferta noastra si de sprijinul pe care ni-l acorda pietele pe masura ce continuam dezbaterile publice in Romania”, a declarat presedintele si directorul general al „Gabriel Resources”, Alan R. Hill, referindu-se la dezbaterile publice care s-au axat pe studiul de impact asupra mediului al proiectului Rosia Montana, lansate la sfarsitul lunii iulie si programate sa se intinda pana la finele lunii august.
„Gabriel Resources” va aloca fondurile dezvoltarii lucrarilor de exploatare a zacamantului de aur de la Rosia Montana, finalizarii procesului de achizitie a drepturilor asupra terenului, comandarii de echipament performant de exploatare si lansarii lucrarilor de constructie a unui nou sat, Piatra Alba. Grupul minier detine 80 la suta din compania romano-canadiana „Rosia Montana Gold Corporation”, care deruleaza proiectul de exploatare auroargintifer din comuna situata in Muntii Apuseni. Conducerea RMGC a transmis recent autoritatilor romane studiul de impact asupra mediului, care este prezentat intr-o serie de dezbateri publice.
Proiectul de la Rosia Montana a iscat numeroase nemultumiri atat din partea unora dintre localnici, cat si a unor organizatii ecologiste si chiar din partea membrilor Academiei Romane sau a conducatorilor Bisericii Ortodoxe. Acestia sustin ca investitia ar avea un impact negativ asupra populatiei, mediului inconjurator, dar si a vestigiilor arheologice din zona localitatii miniere. Pana la sfarsitul lui 2005, investitia directa straina pentru proiectul minier a fost de peste 150 de milioane de dolari, fonduri cheltuite in etapa de preautorizare.