G20 s-a angajat sambata sa sprijine imprumuturile pentru statele emergente, afectate sever de criza financiara mondiala, dar oficialii inca discuta asupra sumelor necesare, surselor de finantare si modului in care vor fi acordate fondurile, relateaza Reuters, citat de Newsin.
Cea mai presanta problema este gasirea de noi resurse pentru Fondul Monetar International (FMI).
FMI a anuntat ca are nevoie de inca 250 miliarde dolari pentru dublarea fondurilor de ajutorare a statelor care au nevoie imediata de imprumuturi de urgenta. Principalii sai actionari – Europa, Statele Unite si Japonia – au dat semnale ca ar putea contribui la cresterea resurselor FMI.
Dar chestiunea colectarii de fonduri din partea celor mai importanti membri ai FMI este asociata cu problema cresterii influentei economiilor emergente in afacerile institutiei.
Mai mult, unele state din Asia, speriate de conditiile dure impuse de FMI pentru finantari in perioada crizei asiatice din 1997-1998, prefera sa faca apel la Banca Asiatica de Dezvoltare, al carei capital ar urma sa fie triplat, au promis ministrii G20.
Totusi, FMI ramane cel mai mare creditor la nivel mondial. "Estimez ca avem nevoie sa ne dublam resursele", a declarat sambata directorul FMI, Dominique Strauss-Kahn.
Japonia a promis deja ca va acorda 100 miliarde dolari, iar Statele Unite si Uniunea Europena au dat semnale ca ar putea contribui fiectare cu pana la 100 miliarde dolari. Totusi, aceste mari economii mondiale spera ca si statele cu reserve valutare mari, cum ar fi China, vor contribui cu fonduri.
Mai multe informatii financiare si bursiere puteti gasi pe www.romaniafinanciara.ro