0.5 C
Bucharest
Tuesday, 5 December 2023
HomeSpecialFurie printre pensionari: proteste şi îmbrânceli la Cotroceni

Furie printre pensionari: proteste şi îmbrânceli la Cotroceni

Pensionarii au încheiat protestul de la Palatul Cotroceni cu două ore mai târziu decât era programat, la sediul Preşedinţiei rămânând doar aproximativ 20 de oameni. Mii de pensionari nemulţumiţi de decizia de scădere a pensiilor cu 15 la sută au cerut demisia preşedintelui Băsescu pichetând prefecturile din întreaga ţara. La Bucureşti, Iaşi şi Galaţi, pensionarii s-au îmbrâncit cu forţele de ordine şi au rupt gardurile de protecţie.

Protestul de la Palatul Cotroceni, la care au participat aproximativ 1.000 de pensionari, s-a încheiat în jurul orei 14.00, deşi autorizaţia de pichet era până la ora 12.00. La Palatul Cotroceni au mai rămas aproximativ 20 de pensionari, care stau pe trotuarul din faţa Palatului Cotroceni.

Pensionarii, nemulţumiţi de măsurile de reducere a pensiilor cu 15%, au început pichetul la ora 11.00, iar la scurt timp au forţat cordonul de ordine şi s-au mutat din locul amenajat pentru protest la intrarea în curtea Palatului Cotroceni, unde au aşteptat rezultatul întâlnirii delegaţiei lor cu reprezentanţii Administraţiei prezidenţialei, potrivit Mediafax.

În timpul îmbulzelii create după forţarea gardurilor de protecţie, mai multor pensionari li s-a făcut rău, aceştia primind îngrijiri medicale de la echipajele de ambulanţă trimise la faţa locului.

După aproape două ore de discuţii, delegaţia pensionarilor a ieşit din Palatul Cotroceni şi le-a spus protestatarilor că i-au prezentat purtătorul de cuvânt al şefului statului, Valeriu Turcan, toate problemele lor.

Protestatarii, nemulţumiţi de rezultatul discuţiilor, au început să huiduie şi mai tare şi au cerut demisia preşedintelui Traian Băsescu şi renunţarea la măsurile de reducere a pensiilor.

Preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor Pensionarilor, Preda Nedelcu, a declarat că pensionarii sunt nemulţumiţi de propunerea de scădere a pensiilor cu 15%, spunând că decât să le scadă pensiile, preşedintele Traian Băsescu mai bine ar da tuturor pensionarilor cianură, pentru a scăpa de ei, să nu mai fie “o povară pentru întreaga ţară”.

Liderul pensionarilor a precizat că reducerea va fi mai mare de 15 procente în realitate, odată cu introducerea coplăţii şi a creşterii preţurilor în perioada următoare, toate acestea ducând la o scădere drastică a puterii de cumpărare a pensionarilor.

“Răspunsul nostru este unul singur: nu putem accepta această diminuare a pensiilor, noi nu ne putem compara cu Grecia unde pensia minimă este de 500 de euro, la noi fiind doar 85 de euro. Ei au de unde scădea, noi nu”, a subliniat Nedelcu.

Câteva sute de pensionari membri ai unor asociaţii din judeţul Galaţi au declanşat un protest în faţa Prefecturii gălăţene. În jur de 150-200 de pensionari au blocat strada, în urmă cu aproximativ un sfert de oră, şi au forţat intrarea în Prefectură, jandarmii formând un cordon pentru a-i bloca.

Jandarmii gălăţeni au reuşit să blocheze intrarea în Prefectură a pensionarilor, la ora transmiterii acestei ştiri ei manifestându-se mai calm şi continuându-şi protestul pe esplanada din faţa Prefecturii.

După ce au reuşit jandarmii ai reuşit să le blocheze intrarea în Prefectură, pensionarii au blocat pentru aproximativ un sfert de oră – 20 de minute strada Domnească, una din străzile circulate din municipiul Galaţi, însă în cele din urmă, la intervenţia unuia dintre liderii lor, care a făcut apel la calm şi i-a îndemnat să nu recurgă la acţiuni violente, s-au retras pe esplanada din faţa Prefecturii.

 

Peste 300 de pensionari prahoveni cer demisia Guvernului Boc

 

Peste 300 de pensionari protestează, miercuri dimineaţă, în faţa Palatului Administrativ din Ploieşti faţă de diminuarea pensiilor, cerând demisia Guvernului şi strigând “Jos Băsescu!”, considerându-i vinovaţi pe şeful statului şi pe premierul Boc de faptul că România a ajuns în această situaţie.

Protestul pensionarilor prahoveni a început la ora 10.00 şi se desfăşoară în centrul Ploieştiului, în faţa Palatului Administrativ, unde îşi au sediul Prefectura Prahova, Consiliul Judeţean Prahova, Primăria Ploieşti şi unde funcţionează, de asemenea, mai multe cabinete parlamentare, transmite corespondentul Mediafax.

La protest, participă pensionari şi zeci de reprezentanţi a zece dintre cele 12 organizaţii afiliate Consiliului persoanelor vârstnice Prahova.

Pensionarii protestatari huiduiesc şi poartă pancarte prin care cer guvernanţilor să nu modifice metodologia în vigoare de stabilire a cuantumului pensiilor.

Protestatarii scandează “Jos Băsescu” şi cer demisia Guvernului, participanţii la miting afirmând că îi consideră vinovaţi pe şeful statului şi pe membrii Guvernului pentru situaţia la care s-a ajuns, respectiv pentru faptul că pensiile vor scădea cu 15 procente.

La ora transmiterii acestei ştiri, o delegaţie formată din 13 reprezentanţi ai protestatarilor a intrat la discuţii cu prefectul judeţului Prahova, iar parcul din faţa Palatului Administrativ continuă să se adune protestari.

Unul dintre participanţii la miting a adus cu el o coroană de flori pe care scrie “Regrete eterne”.

Pensionarii din Gorj au manifestat cu portrete ciuruite ale lui Traian Băsescu

Pensionarii gorjeni au organizat un protest în Piaţa Prefecturii, acolo unde s-au adunat aproximativ 50 de vârstnici, nemulţumiţi scăderea pensiilori anunţată de preşedintele Traian Băsescu, transmite corespondentul NewsIn.

Bătrânii, marea majoritate din municipiul Târgu Jiu, şi-au spus nemulţumirile, declarând că nu vor să li se mai taie din pensii. Câteva pensionare au avut asupra lor afişe cu imaginea lui Traian Băsescu, pe care le-au găurit în mai multe locuri.

“Am ciuruit mutra lui Băsescu aşa cum ne-a ciuruit şi el pe noi toţi! Le-am dat găuri acasă, mai de mult, când am auzit ce vrea să ne facă. Cum să ne scadă din pensii? A muncit el cât noi? După 35 de ani de muncă am o pensie de 800 lei şi la cât de scumpe îs toate, cum să mai trăiesc?”, se întreba o pensionară. Unul dintre pensionarii prezenţi în piaţa Prefecturii a declarat că situaţia în care a ajuns România este “strigătoare la cer”.

“Protestăm pentru că am auzit că vor să ne scadă pensiile. Nu am avut niciodată un preşedinte atât de idiot ca ăsta. Am 75 de ani, am muncit 39 de ani ca şofer şi am o pensie de 795 lei. Situaţia pensionarilor este critică, suntem bolnavi, nu întotdeauna găsim medicamente pe reţete şi trebuie să le plătim. Nu este drept. Noi am muncit pe brânci pentru ţara asta şi acum guvernanţii îşi bat joc de noi”, a declarat bărbatul. “Cum să trăiască un om cu o pensie de 350 de lei şi acum să o scadă şi pe aia? Numai pe medicamente dau 50 de lei pe lună. Ce să fac? Nu am copii, nu are cine să mă ajute. O să ajungem să cerşim şi să murim de foame. Poate asta vor guvernanţii”, s-a plâns o pensionară. În judeţul Gorj există peste 90.000 de pensionari şi numărul acestora plus numărul şomerilor este apropae dublu faţă de cel al persoanelor angajate.

Aproximativ 400 de pensionari pichetează prefecturile mai multor judeţe din Transilvania

 

Aproximativ 400 de pensionari pichetează Prefecturile din judeţele Timiş, Satu Mare, Bihor, Mureş şi Sălaj, aceştia fiind nemulţumiţi de decizia privind scăderea pensiilor cu 15 la sută, transmite corespondentul Mediafax.

La Timişoara, aproximativ o sută de persoane, membre ale Uniunii Generale a Pensionarilor din Timiş, pichetează Prefectura, fiind nemulţumite de decizia reducerii pensiilor cu 15 la sută.

Protestatarii poartă pancarte pe care scrie “Nu tăiaţi pensiile “, “Jos Guvernul”, “Nu moarte prin înfometare”, fluieră şi scandează “Hoţii”.

Potrivit vicepreşedintelui Uniunii Generale a Pensionarilor din Timiş, Silvia Petre, protestul va dura până la ora 11.00.

“Acest act este un act criminal ( reducerea pensiilor cu 15 la sută – n.r.). Este un genocid în rândul pensionarilor”, a spus Petre.

Aproximativ o sută de pensionari sătmăreni pichetează sediul Prefecturii Satu Mare, în semn de protest faţă de reducerea pensiilor cu 15 la sută.

Pensionarii poartă pancarte cu mesajele “Nu ne omorâţi” şi “Nu suntem de acord cu reducerea de 15%”.

Preşedintele Asociaţiei Judeţene a Pensionarilor Satu Mare, Mircea Marian, a declarat că dacă li se diminuează pensiile cu 15 la sută vor ajunge ca toţi pensionarii să fie muritori de foame şi a cerut să se renunţe la aplicarea acestei măsuri.

“Noi suntem prea bătrâni să facem o revoluţie, dar putem face o mică răscoală”, a spus Marian, în timp ce pensionarii strigau “Jos Guvernul!”.

O delegaţie a protestatarilor urmează să înainteze un memoriu prefectului Radu Giurcă.

Acţiunea de protest a început la ora 10.00 şi va dura până la ora 12.00.

La Oradea, aproximativ 50 de pensionari pichetează Prefectura Bihor.

Ei s-au adunat în jurul orei 10.00 în faţa Prefecturii, având foi A4 pe care sunt scrise mesaje precum: “Nu ne anulaţi drepturile legal dobândite”, “Guvernanţi, pensionarii ai căror copii şi nepoţi sunteţi vă cer să nu le anulaţi un drept legal câştigat”.

După ce preşedintele Ligii Judeţene a Pensionarilor Bihor, Ilies Popescu, le-a citit protestul şi memoriul, toţi au început să scandeze “Jos Băsescu”, “Jos Guvernul”, “Unii îşi fac palate şi noi murim de foame”.

“Noi ne-am plătit datoriile faţă de stat şi nu ar trebui să ne taie din pensii. Anul trecut ne-au îngheţat pensiile, anul acesta vin şi ne taie 15 la sută şi plătim şi impozite. Suntem cei mai persecutaţi dintre categoriile sociale”, spus Popescu.

Protestul va dura până la ora 11.00, iar la finalul acestuia pensionarii vor înmâna prefectului Gavrilă Ghilea un memoriu pe care vor să îl transmită Guvernului.

La Târgu Mureş, circa o sută de pensionari din Band, Iernut, Sighişoara şi Târgu Mureş pichetează Prefectura Mureş, purtând pancarte pe care scrie “Pensionari! Nu renunţăm la drepturile cuvenite”, “Pensionari! Cerem politicienilor să îşi respecte promisiunile făcute”.

Pensionarii au elaborat un protest pe care urmează să îl înainteze reprezentaţilor Prefecturii Mureş.

Preşedintele Sindicatelor Pensionarilor din Mureş, Ion Hasaşiu, a declarat în faţa manifestanţilor că pensiile au un cuantum care le apropie mai mult de ideea unui ajutor social, însă oricum banii respectivi nu sunt ai statului, ci un drept al pensionarilor şi o proprietate privată a lor.

El a subliniat că pensionarii nu acceptă să decidă alţii asupra proprietăţii lor, pensia. El a calificat măsura anunţată de reducere cu 15 la sută a pensiei drept o naţionalizare a avuţiei private a pensionarilor.

La Zalău, peste 50 de pensionari din cadrul Sindicatului Liber al Pensionarilor Sălaj şi al Uniunii Judeţene a Pensionarilor Sălaj pichetează Prefectura, în intervalul orar 10.30-12.00, nemulţumiţi de reducerea pensiilor cu 15 la sută şi cer să nu se reducă deloc pensiile sub 2.000 de lei.

De asemenea, pensionarii cer adoptarea unor măsuri care să înlesnească accesul pensionarilor la medicamente compensate şi gratuite şi ca Guvernul să adopte măsuri ferme de protejare a puterii de cumpărare a pensiilor de stat.

Protestul este unul paşnic, iar pensionarii au pancarte cu mesaje “Guvernanţi! Pensionarii ai căror copii şi nepoţi sunteţi vă cer să nu anulaţi un drept legal câştigat”.

Preşedintele Sindicatului Liber al Pensionarilor Sălaj, Ilie Gorgan, a declarat, miercuri, corespondentului Mediafax că măsurile anunţate în urma negocierilor cu FMI vor îngreuna foarte mult condiţiile de trai ale pensionarilor şi că, în loc să recurgă la aşa ceva, Guvernul ar trebui să respecte articolul 47 din Constituţia României, care face referire la nivelul de trai.

“Suntem peste 50 de pensionari adunaţi astăzi (miercuri – n.r.) din tot judeţul, în semn de protest faţă de reducerea pensiilor cu 15 la sută, anunţată zilele trecute. Trebuie să se renunţe la acest lucru, iar pensiile sub 2.000 de lei nu trebuie reduse cu niciun procent. Trebuie să înţeleagă cei de la centru că pensionarii din ţară o duc foarte greu cu actualele venituri, darămite dacă le mai şi diminuează”, a declarat Ilie Gorgan.

Potrivit sursei citate, la finalul acţiunii de pichetare, pensionarii vor înmâna prefectului Vegh Alexandru un memoriu în care sunt cuprinse atât nemulţumirile, cât şi cerinţele pensionarilor, pentru a fi înaintat primului-ministru Emil Boc.

Prefectul judeţului Sălaj, Vegh Alexandru, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX că o delegaţie a pensionarilor va fi invitată la discuţii, în Prefectura Sălaj, la finalul acţiunii de pichetare, pentru a analiza problemele vârstnicilor.

La Sibiu, cinci persoane care reprezintă Uniunea Naţională a Pensionarilor, filiala Sibiu, au predat o scrisoare deschisă prefectului Constantin Trihenea şi au prezentat acestuia nemulţumirile pe care le au.

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat joi seară, după negocierile cu delegaţia FMI, că autorităţile române au ales soluţia reducerii fondului de salarii cu 25 la sută, a pensiilor cu 15 la sută şi să scadă “masiv subvenţiile”, în loc de majorarea semnificativă a principalelor taxe, respectiv cota unică şi TVA.

Şeful statului a menţionat şi că ajutorul de şomaj va scădea cu 15 la sută.

Cuantumul lunar al drepturilor băneşti va fi diminuat cu 15 la sută de la 1 iunie inclusiv pentru invalizi, veterani şi văduve de război, precum şi pentru foştii deţinuţi politici, deportaţi şi soţul supravieţuitor pensionar, care primesc un ajutor lunar din partea statului.

Categoriile de drepturi băneşti care vor fi diminuate de Guvern cu 15 la sută de la 1 iunie, în urma negocierilor cu Fondul Monetar Internaţional, au fost deja incluse într-un proiect de ordonanţă de urgenţă.

Cele mai citite

ONU apel ca Israel să evite să agraveze situația umanitară deja catastrofală din Gaza

Secretarul general al Națiunilor Unite(ONU), Antonio Guterres, a făcut apel la Israel să evite noi acțiuni care ar agrava situația umanitară deja catastrofală din...

Blinken apreciază că România este un partener foarte apropiat și un aliat foarte apreciat al SUA

România este şi a fost mereu un partener foarte apropiat şi un aliat foarte apreciat, a afirmat, luni, secretarul de stat Antony Blinken, la...

Ciucă vrea ca liberalii să rămână în Guvern pentru a nu provoca o criză

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat luni că liberalii vor rămâne în Guvern, deoarece nu-şi permit să provoace o criză, în condiţiile în care,...
Ultima oră
Pe aceeași temă