5.4 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024
AcasăSpecial"Furia nonviolenta e folositoare pentru schimbari revolutionare"

„Furia nonviolenta e folositoare pentru schimbari revolutionare”

» Nepoata fostului presedinte american a publicat o carte in care a intervievat 51 de personalitati care lupta pentru drepturile omului. Interviurile sunt insotite de fotografii alb-negru intunecate, portrete care surprind tristete, chiar si cand persoanele zambesc.

» Ea insa pare tot timpul voioasa. Daca ar avea, la randul ei, un portret in carte, ar putea fi insotit de urmatoarea descriere: Kerry Kennedy militeaza pentru drepturile omului, la fel ca tatal sau, Robert F. Kennedy, si unchiul sau, John F. Kennedy. Amandoi au fost asasinati.

» De ce ati ales sa veniti in Romania? De ce acum?
Am venit acum pentru ca e a 20-a aniversare a caderii lui Ceausescu si asta-i o tara care a dat jos un dictator. Astazi, era comunista s-a terminat, dar mostenirea comunista inca persista. Am avut sansa sa discut cu activisti din mai multe domenii, iar azi dimineata am discutat cu un grup minunat de elevi despre visele pentru viitorul Romaniei, despre incalcari ale drepturilor omului pe care le vad si despre dorinta lor de a schimba asta.

» Ieri ati spus ca sunteti alaturi de toti romanii care sufera din cauza brutalitatii mostenirii comuniste. La ce va referiti prin aceasta mostenire?
Cred ca este o mostenire de acceptare a discriminarii, de coruptie, de antisemitism, violente impotriva femeilor sau a homosexualilor, impotriva celor care sufera de dizabilitati mentale, al caror activism este luat in gluma. Acestea sunt unele dintre problemele pe care romanii le-au ridicat, aceasta e mostenirea comunismului.

» Ati mai spus ca sunt actiuni concrete pe care oamenii le pot face pentru a apara drepturile omului. Ce astfel de actiuni pot face oamenii?
Cand drepturile omului sunt incalcate, sunt cateva lucruri pe care trebuie sa le faci: sa fii martor; sa fii revoltat; sa te impotrivesti. Dupa asta, de obicei, vei fi persecutat. Urmeaza, deci, persecutarea si impotrivirea la aceasta. Acestea sunt cele cinci etape.

"Sunt si neonazisti care vor sa se-ntoarca Hitler. O sa gasesti oameni din acestia peste tot in lume, in orice societate"

» Ati declarat ca personalitatile pe care le-ati intervievat in cartea "Spune adevarul puterii" sunt Mahatma Gandhi sau Martin Luther King ai tarilor din care provin. Este vreun Mahatma Gandhi sau Martin Luther King in Romania?
Cred ca sunt sute. In Romania sunt peste 30 de ONG-uri in domeniul violentei impotriva femeilor. Fiecare din oamenii care lucreaza cu aceste probleme demonstreaza curaj si se sacrifica pentru binele comunitatii. Cred ca acestia sunt exemple de Mahatma Gandhi sau Martin Luther King ai vremurilor noastre.
Astazi, o fata de liceu mi-a spus ca era intr-un autobuz cand a vazut ca cineva era jefuit. S-a dus sa-l ajute si altcineva i-a pus o lama la gat. Persoana a fost jefuita, iar cel cu lama a fugit din autobuz alaturi de hot. Dar ea nu s-a oprit aici. A stat in fata unui grup de elevi si jurnalisti si profesori si a vorbit despre experienta ei. Asta e o forma de rezistenta care necesita un curaj enorm. O alta fata a vorbit despre faptul ca a fost aproape violata. E nevoie de mult curaj pentru a te ridica in fata unui grup si a spune "asta mi s-a intamplat". Cateodata, chiar si numai a fi martor si a vorbi despre asta e o forma de rezistenta.

» Romania a scapat de regimul Ceausescu. Dar acum, o parte a populatiei, inclusiv multi tineri, spun ca in comunism era mai bine. Cum trebuie tratata aceasta situatie?
Asta se intampla tot timpul. Sunt si neonazisti care vor sa se-ntoarca Hitler. O sa gasesti oameni din acestia peste tot in lume, in orice societate. Cred ca e important ca oamenii aceia sa se poata exprima liber, sa-i ascultam, iar restul societatii sa fie de acord sa-i marginalizeze. Astfel putem dezbate de ce nu e bine sa avem un regim totalitar, ce ar insemna asta.

"Chiar si in Statele Unite am avut opt ani de George W. Bush"

» Dar in Republica Moldova, de exemplu, acestia nu sunt o minoritate neglijabila.
Democratia nu e usoara. Ea cere participarea tuturor oamenilor si cand o tara democratica are alegeri libere si corecte, alege cateodata oameni cu care nu suntem de acord. Cat timp ai dreptul sa-i dai afara dupa cativa ani, oamenii au dreptul sa voteze pe cine vor, chiar daca sunt comunisti sau ultraconservatori. Chiar si in Statele Unite am avut opt ani de George W. Bush!

» Iar daca sunt dubii asupra alegerilor libere si corecte?
Atunci devine problematic.

» Unele dintre personalitatile pe care le-ati intervievat au spus ca furia a fost unul din lucrurile care i-a impins sa lupte pentru drepturile omului. Presedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, a spus ca cei care protesteaza impotriva modului in care
s-au desfasurat alegerile sunt "beti de furie". Este furia protestatarilor un lucru rau?
Nu. Cred ca toti suntem revoltati in fata nedreptatii. Poti directiona asta intr-un mod nonviolent pentru a crea schimbare.
Cat timp e nonviolenta, pentru a aduce mai multa libertate si dreptate, furia impotriva nedreptatii e folositoare pentru schimbari revolutionare.

» "Romanii sunt capabili sa vada problemele si sa creeze schimbarea"

» De cat ajutor din afara are nevoie Romania pentru a rezolva problemele legate de drepturile omului?
Romanii nu au nevoie de cineva din afara sa le spuna ce sa faca. Romanii sunt capabili sa vada problemele si sa creeze schimbarea de care au nevoie. La toate nivelurile societatii, romanii fac deja asta. De asta e o comunitate puternica de ONG-uri, care creste in fiecare zi. A fost
incurajator pentru mine sa vad asta si sa fiu partenera cu romanii in lupta pentru respectarea drepturilor omului.

Cele mai citite

Furtuna Bert a alertat autoritățile din Regatul Unit şi Irlanda

Sosirea furtunii Bert a pus în alertă autorităţile din Regatul Unit şi Irlanda din cauza ploilor abundente, vântului şi căderilor de zăpadă aduse de...

Papa Francisc va vizita pentru prima dată Corsica pe 15 decembrie 2024

Papa Francisc va efectua o vizită în Ajaccio, situată în sudul Corsicii, pe data de 15 decembrie, transmite Reuters. "Pentru a treia oară de la...

Avocații solicită clarificări din partea MAI privind dificultățile înmatriculării autoturismelor către cabinetele de avocatură

Ei cer clarificarea situației legate de refuzul înmatriculării provizorii a autoturismelor utilizate de cabinetele de avocatură Uniunea Națională a Barourilor din România (UNBR) a inițiat...
Ultima oră
Pe aceeași temă